| Онищенко О.В. Вплив низьких температур і кріопротекторів на структурний стан мікросомальних мембран : Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.19 / О.В. Онищенко ; Ін-т пробл. кріобіології і кріомедицини НАН України. — Х., 2006. — 20 с. — укp.Досліджено вплив кріопротекторів гліцерину (ГЛ), диметилсульфоксиду (ДМСО) та 1,2-пропандіолу (1,2-ПД), низьких температур та озону на стабільність білків і ліпідного бішару, а також на активність процесів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) мікросомальних мембран печінки щурів. Встановлено, що за присутності досліджених кріопротекторів відбуваються зміни конформації білків мікросомальних мембран, змінюється мікрооточення білків, доступність білків розчинникові, підвищується гетерогенність їх структури. З'ясовано, що ПОЛ в мікросомальних мембранах прискорюється за умов додавання 30 - 40 мас. % ДМСО, 1,2-ПД і ГЛ і уповільнюється після низькотемпературного впливу за умов додавання 10 - 15 мас. % ГЛ. Показано, що озон в дозах 0,08 - 3,8 мг/л впливає на структурний стан білків і ліпідного бішару мікросом. Зростання дози озону викликає зниження термостабільності мікросомальних білків та посилення активності процесів ПОЛ в мікросомах. Завантажити Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*734.26*716-636-601.2в73 + Шифр НБУВ: РА343654
Рубрики:
|