| Сапотніцький І.М. Мікрохвильова обробка насіння цукрових буряків : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.14 / І.М. Сапотніцький ; Ін-т цукр. буряків УААН. — К., 2007. — 20 с. — укp.Обгрунтовано доцільність застосування мікрохвильової обробки з метою покращання посівних якостей і врожайних властивостей насіння цукрових буряків. Встановлено ефективніть даного методу для стимулювання насіння цукрових буряків за різних способів їх передпосівної обробки. Встановлено, що обробка насіння мікрохвильовим полем у режимах 80 та 100 секунд (з протруюванням після стимуляції) підвищує його енергію проростання, лабораторну та польову схожість і сприяє підвищенню врожайності, цукристоті та продукуванню цукру у зоні нестійкого та достатнього зволоження. Виявлено, що позитивний ефект обробки мікрохвильовим полем інкрустованого насіння є нестабільним і проявляється за посушливих умов у період сівби та проростання насіння. З'ясовано, що стимуляція дражованого насіння взагалі не впливає на його врожайні властивості. Виявлено, що насіння диплоїдної та триплоїдної форм цукрових буряків реагує на мікрохвильову обробку протягом 100 секунд майже однаково, а реакція на стимуляцію насіння тетраплоїдної форми відсутня, що обумовлено особливістю будови оплодня насінини. Завантажити
Індекс рубрикатора НБУВ: П215.2-374 + Шифр НБУВ: РА351052
Рубрики:
|