| Кирпа М.Я. Оптимізація процесів обробляння і зберігання насіння кукурудзи та методи поліпшення його якостей : автореф. дис... д-ра с.-г. наук: 06.01.14 / М.Я. Кирпа ; Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН. — Х., 2007. — 43 с. — укp.Розв'язано наукову проблему підготовки високоякісного насіння кукурудзи в галузях первинного і промислового насінництва на основі оптимізації процесів збирання, обробляння і зберігання насіння та його біологічних і технологічних ознак, рівня якості та енерговитрат на виробництво. Проаналізовано закономірності генотипової та модифікаційної мінливості посівних якостей і врожайних властивостей насіння різних гібридів і ліній кукурудзи. Визначено оптимальний період збирання, режими сушіння, очищення, сортування і калібрування, хімічної обробки, що підвищують вихід кондиційного матеріалу на 5 - 8 %. Обгрунтовано господарську довговічність насіння кукурудзи та біотичні і абіотичні чинники, що подовжують термін його збереження до 5 - 6 років. Висвітлено нові, додаткові показники і методи визначення якості насіння, доведено ефективність їх застосування. Удосконалено та розроблено нові технічні засоби для обробляння насіння, які покращують його якість та знижують витрату енергії на 18 - 25 %. Завантажити
Індекс рубрикатора НБУВ: П212.2-48 + П212.2-38 + Шифр НБУВ: РА352881
Рубрики:
|