Бази даних


Автореферати дисертацій - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=20081124048286<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
   
Ткачук В.М. 
Структурні ліпіди кератину вовни овець у зв'язку з ростом, процесами пожовтіння, фізико-хімічними властивостями та годівельними факторами : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / В.М. Ткачук ; Ін-т біології тварин УААН. — Л., 2007. — 16 с. — укp.

Вперше досліджено вміст і склад ліпідів і жирних кислот кератину вовни овець, їх зв'язок з хімічним складом і фізичними показниками у процесі річного росту маток за різного фізіологічного стану організму тварин, впливу сезонних факторів, умов годівлі й утримання, породних особливостей вовнового покриву й у зв'язку з процесами пожовтіння вовни. Одержано нові дані про роль ліпідів кератину вовни у формуванні її фізико-хімічних властивостей за різних умов. Показано, що ліпіди та жирні кислоти є важливими структурними компонентами кератину волокон. Встановлено, що їх кількісний вміст, якісне співвідношення окремих компонентів є характерною породною особливістю. Виявлено, що у грубій вовні каракульських овець міститься значно більша кількість загальних ліпідів у порівнянні з напівтонкою вовною, що обумовлює зміну співвідношення між полярними та нейтральними класами ліпідів. Доведено, що серед жирних кислот домінує стеаринова кислота, що обумовлює збільшення їх насиченості. Визначено характерні особливості змін ліпідного та жирнокислотного складу кератину вовни, що відбуваються у процесі річного росту під впливом різних паратипових факторів, а також у зв'язку з фізіологічним станом організму маток (вагітністю та лактацією). Показано позитивний вплив згодовування у складі основного раціону ріпакової макухи та підвищених рівнів на 25 і 50 % сірки, кремнію, йоду та селену на ріст вовни, її ліпідний, жирнокислотний і хімічний склад і фізичні властивості. Одержано нові дані щодо змін ліпідних компонентів і жирних кислот у пожовтілій вовні, що є наслідком тісного зв'язку процесів пожовтіння з інтегральними ліпідами кератину, зокрема, з полярними класами та їх високомолекулярними жирними кислотами.

  Завантажити


Індекс рубрикатора НБУВ: П661-66 +
Шифр НБУВ: РА350390


Рубрики:
 
Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського