Бази даних


Автореферати дисертацій - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=20081124050403<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
   
Матвєєва Т.В. 
Технологія отримання моноацилгліцеринів адмідуванням соняшникової олії : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.06 / Т.В. Матвєєва ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2005. — 21 с. — укp.

Розроблено технологію одержання моноацилгліцеринів (МАГ) і моноетаноламідів методом амідування триацилгліцеринів (ТАГ) соняшникової олії моноетаноламіном (МЕА). Досліджено закономірності перебігу реакції за температури 393 - 423 K. Встановлено, що для реакції амідування ТАГ, а також діацилгліцеринів (ДАГ) і моноацилгліцеринів (МАГ) соняшникової олії МЕА характерні закономірності реакцій I (псевдопершого порядку), якщо один з реагентів знаходиться в надлишку, а у випадку їх сумісних концентрацій амідування відбувається за II порядком. Найбільший ступінь перетворення аміну 95 % виявлено під час взаємодії ТАГ з МЕА. Знайдено константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ, триетаноїлгліцеринів (ТЕГ), діетаноїлгліцеринів (ДЕГ), моноетаноїлгліцеринів (МЕГ) з МЕА за різних температур. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ відбувається в три стадії, а у разі збільшення температури у системі ТАГ - ДАГ - МАГ (або ТЕГ - ДЕГ - МЕГ) константа швидкості зростає, а за однакових температур - спадає. Запропоновано рівняння для адекватного опису кінетики даного процесу. Встановлено, що кінетичні та термодинамічні параметри взаємодії промислових МАГ з МЕА близькі до показників, одержаних під час взаємодії ТАГ на третій стадії. Досліджено поверхнево-активні та деякі інші фізико-хімічні властивості продуктів реакції амідування. Доведено можливість використання МАГ у харчових продуктах як емульгатора і стабілізатора емульсій. Розроблено композицію піномиючого засобу. Запропоновано технологію та технологічну схему одержання МАГ і моноетаноламідів жирних кислот.

  Завантажити


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.35 +
Шифр НБУВ: РА337176


Рубрики:
 
Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського