| Кисців В.О. Ліпідний склад та процеси пероксидації ліпідів у тканинах перепелів за різного рівня ліпідів і вітаміну Е у раціоні : автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / В.О. Кисців ; Ін-т біології тварин УААН. — Л., 2008. — 20 с. — укp.Вивчено вплив оптимальних доз домішок соняшникової олії та вітаміну E до раціонів різних за складом кормових інгредієнтів (традиційного та кукурудзяно-бобового) для японських перепелів на вміст загальних ліпідів, ліпідний і жирнокислотний склад тканин, інтенсивність у них процесів перекисного окиснення ліпідів, несучість і якість яєць. Установлено, що збільшення кількості обмінної енергії у стандартному раціоні для даних птахів з 287,7 кка та кукурудзяно-бобовому з 287,1 ккал до 300,6 ккал за рахунок додавання соняшникової олії та підвищення вмісту вітаміну E до 40 г/т комбікорму сприяє підвищенню рівня фосфоліпідів, есенціальних жирних кислот у тканинах. За цього знижується у них інтенсивність процесів перекисного ліпідів, підвищується несучість та покращується харчова та біологічна цінність яєць за рахунок збільшення у жовтку рівня фосфоліпідів, лінолевої, арахідонової жирних кислот і вітаміну E. Уперше вивчено органо-тканинні особливості вмісту загальних ліпідів, їх класів, жирнокислотного складу у японських перепелів і процесів перекисного окиснення ліпідів. З метою зменшення витрат на виробництво перепелиних яєць запропоновано кукурудзяно-бобовий комбікорм складу: кукурудзи - 43,8 %; макухи соняшникової - 16 %; кормових бобів екструдованих - 20 %; дріжджів кормових - 8 %; крейди - 6 %; олії соняшникової - 4,5 %; солі кухонної - 0,4 %; трикальцій фосфату - 1,8 %; преміксу - 1 %, що містить 40 г/т комбікорму вітаміну E. Завантажити Індекс рубрикатора НБУВ: П686.3-45 + Шифр НБУВ: РА358359
Рубрики:
|