| Цап М.М. Жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м'язів коропів при додаванні до раціону продуктів олійного виробництва : автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / М.М. Цап ; Ін-т біології тварин УААН. — Л., 2009. — 16 с. — укp.Установлено, що після збагачення стандартного гранульованого комбікорму соняшниковою олією та фузом (5 % його маси) загальний вміст жирних кислот (ЖК) у ньому зростає в 2,4 і 2,1 раза, а кількість лінолевої кислоти - у 2,6 і 2,4 раза. У разі додавання до комбікорму ріпакової олії та фузу у зазначеній кількості загальний вміст ЖК у ньому збільшується у 2,3 і 2,2 раза, а кількість лінолевої та ліноленової кислот - відповідно у 1,6 - 1,3 і 7 - 4 рази. Загальний вміст ЖК у хімусі товстого кишечнику (ТК) дворічок коропа, яким згодовували комбікорм, збагачений соняшниковою і ріпаковою оліями та їх фузами, був менший у 1,4 - 1,6 раза, ніж у хімусі ТК коропів контрольної групи. За умов згодовування дворічкам коропа у заключний період вирощування стандартного комбікорму, збагаченого соняшниковою та ріпаковою оліями та їх фузами, загальний вміст ЖК у складі ліпідів і неетерифікованих ЖК у печінці суттєво не змінювався або був менший, ніж у печінці дворічок коропа контрольної групи, яким згодовували комбікорм без жирових домішок. У скелетних м'язах дворічок коропа, яким згодовували комбікорм, збагачений даними речовинами, загальний вміст ЖК у складі ліпідів і неетерифікованих ЖК був у 1,4 - 1,6 раза більший, ніж у скелетних м'язах коропів контрольної групи. У разі згодовування коропам соняшникової олії та фузу вміст поліненасичених ЖК у складі ліпідів скелетних м'язів зростав головним чином внаслідок збільшення кількості лінолевої, арахідонової та докозаекгсаєнової кислот, а за умов згодовування ріпакової олії та фузу - за рахунок збільшення кількості ліноленової, ейкозапентаєнової, докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот. Завантажити Індекс рубрикатора НБУВ: П729.11-451.2 + П729.11-273.9 + Шифр НБУВ: РА364545
Рубрики:
|