Бази даних


Автореферати дисертацій - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=20091125001086<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
   
Яценко С.А. 
Назви продуктів харчування, страв і напоїв в українській мові XIV - XVII століть : автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / С.А. Яценко ; Ін-т укр. мови НАН України. — К., 2009. — 20 с. — укp.

На підставі певного фактичного матеріалу досліджено тематичну групу лексики щодо позначення продуктів харчування, страв і напоїв у староукраїнській мові. Проведено лексико-етимологічний аналіз виявлених номенів, визначено основні способи та засоби їх номінації та розкрито структурно-морфологічні особливості. Досліджено співвідношення українських і запозичених назв, висвітлено історичний аспект щодо розвитку досліджених лексем у сучасній українській літературній мові та діалектах. Зазначено, що власні назви є одним з джерел вивчення словникового складу тематичної групи слів стосовно позначення продуктів харчування, страв і напоїв. З'ясовано, що досліджена тематична група лексики є багатоплановою системою, яка об'єднує лексико-семантичні групи назв продуктів харчування, страв і напоїв різних типів, узагальнювальна модель яких відображає диференціацію лексики за певними ознаками. З використанням матеріалів досліджень інших слов'янських мов установлено влаємовпливи та виявлено особливості становлення та розвитку української лексичної системи у зазначений період. Відзначено, що наприкінці XVII ст. номенклатура продуктів харчування, страв і напоїв української національної кухні була сформована.

  Завантажити


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.14-34:Л99 + Л99в4 +
Шифр НБУВ: РА364784


Рубрики:
 
Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського