| Гребеннікова О. А. Біологічно активні речовини у плодах, листі та продуктах переробки перспективних сортів аличі : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.04 / О. А. Гребеннікова ; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. — О., 2011. — 20 с. — укp.Встановлено, що високі концентрації біологічно активних речовин (БАР) характерні для плодів на стадії фізіологічної зрілості, а для листя - перед опаданням. У плодах сортів Красномясая й Олєнька ідентифіковано 15 сполук фенольної природи, представлених фенольними кислотами, флавонолами, антоціанами та катехінами, у цьому разі в сорті Красномясая переважають антоціани, а в сорті Олєнька - лейкоантоціани. Виявлено високу антиоксидантну активність плодів і листя аличі з максимальним значенням у сорті Красномясая (з підвищеним вмістом фенольних речовин). Встановлено тісний кореляційний зв'язок показника антиоксидантної активності з вмістом у плодах фенольних речовин і вітамінів. Показано, що для збагачення соків і концентрату біологічно активними сполуками доцільно використовувати сировину листя аличі. Для цього оптимізовано режими одержання екстракту з листя й обгрунтовано дозу його внесення до цільового продукту. Завантажити Індекс рубрикатора НБУВ: П256.22-264 + Л913.2 Шифр НБУВ: РА383991 Пошук видання у каталогах НБУВ
Рубрики:
|