Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (4)Книжкові видання та компакт-диски (5)
Пошуковий запит: (<.>K=RABIAN<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
1.

Субота І. О. 
Еволюція жанру новели в літературі арабських країн Перської затоки ХХ – поч. ХХІ ст. / І. О. Субота. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.01.04 – «Література зарубіжних країн». Київський національний університет імені Тараса Шевченка Міністерства освіти і науки України. – Київ, 2020.Дисертацію присвячено комплексному дослідженню еволюції жанру новели в літературі арабських країнах Перської затоки ХХ – поч. ХХІ ст. Зокрема робиться спроба виявити ідейно-тематичні та стильові особливості новели на різних етапах її розвитку.У межах висвітлення наукової проблеми було досліджено жанр новели як літературне явище в західній та арабській літературознавчій науці, розглянуто арабську оповідну традицію та її вплив на формування новели як жанру на Арабському Сході, а також окреслено становлення та розвиток жанру новели в Єгипті та країнах Леванту, яка вплинула на формування жанру новели в літературі Арабських країн Перської затоки.Щоб комплексно розкрити еволюцію жанру новели в літературі арабських країн Перської затоки, були з'ясовані передумови формування жанру в цих країнах: історико-політичні фактори культурного піднесення, соціально-культурні та економічні чинники розвитку літературного процесу, а також релігійний фактор та вплив цензури на розвиток сучасної літератури; запропоновано періодизацію розвитку жанру новели та з'ясовано її тематичні та стильові особливості на етапах становлення та художньої зрілості; досліджено еволюцію жіночої новелістики, визначено роль жінки в розбудові й удосконаленні жанру, окреслено здобутки жіночої новелістики; простежено еволюцію проблематики в новелістиці країн Перської затоки, визначено теми спільні для новелістики всіх країн регіону, відповідно до часових рамок, коли ці теми порушувалися, а також розглянуто стильові особливості новели в літературі арабських країн Перської затоки на прикладі характерних творів, починаючи від романтичних, закінчуючи модерністськими.^UThesis for a Candidate Degree in Philology. Speciality 10.01.04 – “Literature of foreign countries” Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ministry of Education and Science of Ukraine. – Kyiv, 2020.This thesis examines the evolution of the short story genre in Arabian Gulf literature in the 20th – the early 21st century. As part of the investigation of the scientific problem, we examined the definition of the short story genre in Ukrainian, English, and Arabic studies of literature. The scholars refer to distinctive features of the short story genre its laconicism, lyricism, psychological component; the author's immersion in the world of internal reflections, the tension of the plot.In Arabic studies of literature, the Arabic term al-qiṣṣah al-qaṣīrah (literally ‘short story') corresponds to the English term short story. The formation of this term took place at the beginning of the 20th century. After studying the definitions of the genre al-qiṣṣah al-qaṣīrah given by Arab literary critics, we have convinced that it has the same features as the short story genre in English and Ukrainian literature. It is worth mentioning that Arab writers rely on the works of European literary critics when defining the features of the short story genre.We considered it necessary to examine the definitions of a new genre in Arabic literature – al-qiṣṣah al-qaṣīrah ğiddan (literally ‘very short story') given by Arabic scholars. One should distinguish al-qiṣṣah al-qaṣīrah ğiddan from the short story despite some similarities between these two genres of modern Arabic literature. Among distinguishing features of this genre are its small volume (from half a page to several sentences) and the wide use of tropes and allegorical images.The study of Arabic narrative tradition showed that the short story in Modern Arabic literature has been developing on a rich ground. One can find in Medieval Arabic literature some prose genres that we can consider them the forerunners of the modern short story: musāmarah, ḥikāyah, nawādir, sīrah, qiṣṣah, makāmah. We should admit that the use of the makāmah form by modern Arab writers became the first step to the formation of the Arabic short story.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
2.

Дзигар О. О. 
Удосконалення технології крекерів з додаванням поліпшувача протеолітичної дії, амарантового борошна та пряно-ароматичної сировини / О. О. Дзигар. — Б.м., 2021 — укp.

АНОТАЦІЯДзигар О.О. «Удосконалення технології крекерів з додаванням поліпшувача протеолітичної дії, амарантового борошна та пряно-ароматичної сировини» – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2020.Дисертація присвячена удосконаленню технології крекерів з метою отримання нового асортименту конкурентоспроможної продукції з підвищеною харчовою та біологічною цінністю, подовженим терміном зберігання, оригінальними смаковими властивостями завдяки застосуванню поліпшувачів протеолітичної дії, пряно-ароматичної сировини пажитника сінного і монарди двійчастої, амарантового борошна і камеді аравійської акації – гуміарабіку. На підставі аналізу інноваційних технологічних рішень у виробництві крекерів доведено перспективу у застосуванні поліпшувачів протеолітичної дії для покращення і стабілізації структурно-механічних властивостей тістового напівфабрикату та готових виробів. Вивчені процеси структуроутворення крекерного тіста із застосуванням ферментних препаратів на основі бактеріальної протеази і L-цистеїнових поліпшувачів. Доведено, що найбільш ефективним є поліпшувач «EMCEsoft P 10» на основі амінокислоти L-цистеїн, який суттєво впливає на формування структурно-механічних властивостей крекерного тіста. Встановлено поліпшення структури крекерів із застосуванням поліпшувача «EMCEsoft P 10», збільшення пористості та намочуваності. Вивчені процеси структуроутворення крекерного тіста із застосуванням амарантового борошна та гуміарабіку. Встановлено, що амарантове борошно має низькі технологічні властивості, заміна пшеничного борошна на амарантове збільшує розрідження тіста та зменшує еластичність. Для корегування структурно-механічних властивостей крекерного тіста запропоновано внесення гідроколоїду гуміарабіку ТМ«Fibregum В», що дозволяє покращити показники якості композитних сумішей пшеничного та амарантового борошна, збільшує граничну напругу зсуву та зменшує адгезійну міцність тіста. Доведена ефективність застосування пряно-ароматичної сировини монарди двійчастої та пажитника сінного у виробництві крекерів з покращеними органолептичними показниками та подовженим терміном зберігання. Визначено хімічний склад пряно-ароматичної сировини. Встановлено, що листки монарди двійчастої та пажитника сінного містять вітамін С, каротин, дубильні речовини, ефірну олію. Доведено її високий антиоксидантний потенціал. Встановлено, що при приготуванні крекерного тіста раціональна кількість порошків з листків монарди двійчастої становить 3,0 %, пажитника сінного – 2,0 % до маси жиру, який вноситься під час ламінування тістової стрічки. Розроблено спосіб приготування масляного екстракту на основі пряно-ароматичної сировини для оброблення крекерів після випікання. Обґрунтовано доцільність застосування порошків з листків пряно-ароматичної сировини та масляних екстрактів для подовження терміну зберігання виробів завдяки антиоксидантним властивостям сировини.Розроблені та затверджені рецептури та технологічні інструкції приготування крекерів «Таємниця», «Лісовий подих» із застосуванням цистеїнового поліпшувача, порошків пряно-ароматичної сировини та масляних екстрактів; «Амарантова магія» та «Амарантове диво» із застосуванням амарантового борошна, гідроколоїду – гуміарабіку та масляних екстрактів. Розроблені технології були апробовані на підприємствах ФОП «Маршалок В.А.» (м. Біла Церква) та ФОП «Марченко В.Б.» (м. Біла Церква).Для оцінки якості нового асортименту крекерів за удосконаленими технологіями проводили їх кваліметричну оцінку за комплексним показником, який включав наступні диференційні показники якості: органолептичні, фізико-хімічні, харчову та біологічну цінність. На підставі проведених досліджень доведено доцільність внесення рослинної сировини, що володіє антиоксидантними властивостями з метою збільшення терміну зберігання крекерів до 12 місяців. Розраховано економічну ефективність від впровадження нових видів крекерів. Підтверджено соціальний ефект, оскільки нові види крекерів мають підвищену харчову та біологічну цінність, оригінальні пряно-смакові властивості та подовжений термін зберігання. Ключові слова: крекер, технологічні поліпшувачі, L-цистеїн, пряно-ароматична сировина, монарда двійчаста, пажитник сінний, амарантове борошно, гуміарабік, масляні екстракти, антиоксидантна сировина, термін зберігання.^UABSTRACTO. Dzyhar Improvement of the technology of crackers with the addition of proteolytic action enhancer, amaranth flour and spicy aromatic raw materials – Qualifying scientific paper on the rights of the manuscript.Dissertation for obtaining a scientific degree of Doctor of Philosophy in the specialty 181 «Food Technologies» – National University of Food Technologies of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kiev, 2020.The dissertation is devoted to the improvement of crackers technology to obtain a new assortment of competitive products with increased nutritional and biological value, extended shelf life, original flavoring properties due to the use of proteolytic enhancers, spicy aromatic raw materials of fenugreek and monarda didyma, amaranth flour and Arabian Acacia gum – gum arabic.Based on the analysis of innovative technological solutions in the production of crackers, the prospect in the application of proteolytic action enhancers to improve and stabilize the structural and mechanical properties of the dough semi-finished product and finished products has been proved. The processes of structure formation of cracker dough with the use of enzyme preparations based on bacterial protease and L-cysteine enhancers have been studied. It has been proved that the most effective is an enhancer «EMCEsoft P 10» based on the amino acid L-cysteine, which significantly affects the formation of the structural and mechanical properties of the cracker dough. The improvement in the structure of crackers with the use of the enhancer «EMCEsoft P 10», an increase in porosity and wettability ware established.The processes of structure formation of cracker dough with the use of amaranth flour and gum arabic were studied. It has been established that amaranth flour has low technological properties, its addition to wheat flour increases the dilution of the dough and reduces elasticity. To adjust the structural and mechanical properties of cracker dough, using of gum arabic «Fibregum B» was proposed, which allowed to improve the quality indicators of composite mixtures of wheat and amaranth flour, to increase the ultimate shear stress and to decrease the adhesive strength of the dough. The effectiveness of the use of spicy-aromatic raw materials monarda didyma and fenugreek in the production of crackers with improved sensory characteristics and a long shelf life is proved. The chemical composition of aromatic raw materials is determined. It has been established that the leaves of monarda didyma and fenugreek contain vitamin C, carotene, tannins, and essential oil. High antioxidant potential was proved. It was found that in the preparation of cracker dough, the optimal amount of powders from the leaves of monarda didyma is 3,0 %, fenugreek – 2,0 % by weight of fat, which is applied during lamination of the dough tape. A method of preparation of an oil extract based on spicy-aromatic raw materials has been developed for processing crackers after baking. The feasibility of using powders from leaves of spicy aromatic raw materials and oil extracts to extend the shelf life of products due to the antioxidant properties of the raw material was substantiated.The recipes and technological instructions for the preparation of crackers «Mystery», «Forest Breath» with the use of cysteine enhancers, spicy aromatic powder and oil extracts, «Amaranth magic» and «Amaranth miracle» with the use of amaranth flour, hydrocolloid gum arabic and oil extracts have been developed and approved. The developed technologies have been tested at the enterprises of IE «V. Marshalok» (Bila Tserkva) and IE «V. Marchenko» (Bila Tserkva).To evaluate the quality of a new range of crackers with advanced technologies, their qualimetric evaluation on a complex indicator has been carried out, which included the following differential quality indicators: sensory, physicochemical, nutritional and biological value. Based on the conducted studies, the feasibility of using of plant materials that has antioxidant properties in order to increase the shelf life of crackers to 12 has been proved.The economic efficiency from the introduction of new types of crackers has been calculated. The social effect has been confirmed, as new types of crackers have increased nutritional and biological value, original spicy and flavoring properties and extended shelf life.Keywords: cracker, technological enhancers, L-cysteine, spicy aromatic raw material, monarda didyma, fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.), amaranth flour, gum arabic, oil extracts, antioxidant raw materials, shelf life.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
3.

Назарков В. К. 
Особливості політичних трансформацій в країнах Аравійського півострова / В. К. Назарков. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертаційне дослідження присвячене специфіці та особливостям політичних трансформацій в державах Аравійського півострова. У роботі зосереджується увага як на внутрішньополітичних змінах у країнах даного регіону світу, так і в зовнішньополітичному вимірі, розглядаючи їх в контексті регіонального та глобального розвитку.Визначено соціально-політичну специфіку держав цього регіону, яка полягає в тому, що саме на цьому півострові фактично всі країни мають сталі традиції державотворення.Поглиблено розуміння ключових внутрішньополітичних змін у даному регіоні, а саме – модернізація політичних систем, фундаментальні реформи в освіті і гендерні політиці. Ключовим фактором модернізації політичних систем визначено процес глобалізації, який на функціонування цих країн впливає як інтеріорно, так і екстеріорно.Виявлено особливості зовнішньополітичного вектору аравійських регіонів.Ключові слова: політичні трансформації, країни Аравійського півострова, близькосхідний регіон, модернізація політичних систем, внутрішньополітичні трансформації, освітня реформа, гендерна політика, зовнішньополітичний вектор.^UThe dissertation is devoted to the specifics and peculiarities of political transformations in the states of the Arabian Peninsula. The paper focuses on both20domestic and foreign policy changes in the countries of a given region of the world, considering them in the context of regional and global development and foreign policy dimension.The socio-political specificity of the countries of this region is determined, which is that it is on this peninsula that virtually all countries have stable traditions of state formation. Because of this, the phenomenon of "Islamization" of politics in general and of all kinds of political processes, in particular, are mostly present in them. That is why this feature leads to the impossibility of fully democratizing Arab countries in accordance with Western standards and thereby avoiding drastic changes in their political life.A deeper understanding of the key political changes in the region, namely, the modernization of political systems, fundamental reforms in education and gender policies.The dissertation in the process of working on this work identified three trends that contributed to the political transformations in the Arab countries: first, Western countries increasingly understand the impossibility of full translation of their own political ideals and values in the political systems of these countries; the West's inability to fully transfer its own models of political systems is due not only to the existence of stable traditions in the countries of the region, but also to the presence of its own history of formation and development of transformational processes in political life; Although it is generally accepted that Western politics, with its multifaceted nature, is a model for the whole world, the perception of them by the Arabian countries as absolutely correct for political transformations is quite contradictory and ambiguous.The peculiarities and importance of educational reform in the Arab countries, which undoubtedly concerns not only the current state of socio-political life of the Arab countries, but also their future, are substantiated. It is at the level of educational and scientific institutions that active interaction with European and American relevant institutions began to take place, the system of academic mobility of teachers, students and scientists began to work, which testifies not to "closed" but to "openness" of this sphere of society in the studied region. Based on such close cooperation with foreign research and educational institutions, the infrastructure of universities and research institutions has expanded, and graduates of Arabian universities are becoming increasingly competitive in the labor market and in Western countries.The dissertation proved the fundamental importance of reform in gender policy, which changed not only the understanding of the importance of women in the society of Arab countries, but also its role in the context of the formation and functioning of political processes and political institutions. Women are no longer the object but the subject of political life in the countries of the region, and thus a whole network of institutions has been created for this purpose, in which the best traditions of the Western understanding of gender policy have been implemented.It were revealed the key peculiarities for foreign policy vector of Arabian regions. Accordingly, concertation and cooperation with Western (Europe and the USA) and / or Eastern (Russia, China, etc.) partners took place not only in the context of the functioning of certain countries in the activities of regional or world organizations, but also in accordance with the specifics of participation of that countries in their internal activities.Key words: political transf


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського