Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (7)Книжкові видання та компакт-диски (3)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=БЛЕНД$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2

      
1.

Бленда А.В. 
Вплив генотипу на особливості мікроклонального розмноження представників підродини Prunoidae: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.15 / А.В. Бленда ; НАН України. Ін-т фізіології рослин і генетики. — К., 2000. — 17 с. — укp.

Розглянуто питання вивчення генотипних особливостей та вдосконалення біотехнологічного процесу мікроклонального розмноження представників підродини Prunoidae із застосуванням молекулярно-генетичних маркерів. Зроблено порівняльний аналіз регенераційної здатності за умов in vitro досліджених генотип даної підродини розподілено на групи. Виявлено наявність позитивної кореляції між вмістом фенольних сполук в однорічних пагонах та здатністю до регенерації в умовах in vitro у процесі мікроклонального розмноження даних генотипів. Запропоновано використання кількісного вмісту фенольних сполук в якості додаткових біохімічних маркерів під час роботи з генотипами даної підродини в культурі in vitro. Досліджено і проведено відбір поліморфних ферментних систем з метою ідентифікації окремих представників даної підродини за умов in vitro та in vivo. Охарактеризовано досліджені ферментні системи та проведено розподіл генотипів за визначеними типами ізоферментних спектрів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.1-456,022
Шифр НБУВ: РА309146 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
2.

Бленда Н. О. 
Формування стратегії розвитку продовольчого комплексу / Н. О. Бленда. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертація присвячена розробці теоретико-методичних та прикладних засад формування стратегії розвитку продовольчого комплексу, обґрунтуванню рекомендацій щодо напрямів розвитку вітчизняного продовольчого комплексу з метою підвищення рівня продовольчої безпеки держави. Здійснено комплексну діагностику продовольчого комплексу на основі обгрунтованої системи показників щодо внутрішніх ресурсів, резервів та наявного потенціалу з метою оцінки продовольчого забезпечення, виявлення регіональних особливостей та визначення заходів, спрямованих на реалізацію продовольчого потенціалу України. Проаналізовано тенденції розвитку виробництва продукції сільського господарства як базової складової продовольчого комплексу, його ресурсне забезпечення, регіональний розподіл та рівень забезпечення сировиною переробних підприємств. Обґрунтовано методичний підхід до зонування регіонів за показниками споживання продовольства населенням у частині врахування окремих його видів (м'яса ВРХ, плодів та овочів) та поділу на регіони із високим, середнім і низьким рівнем споживання. Обгрунтовано методичний інструментарій прогнозування розвитку продовольчого комплексу в частині виробництва і споживання основних видів продовольства з використанням методу трендового аналізу для визначення рівня самозабезпеченості щодо основних видів продовольства. Розроблено інструментарій гармонізації стратегічних напрямів розвитку продовольчого комплексу на основі PEST і SWOT-аналізу в частині селективної підтримки виробництва дефіцитних видів продовольства та підтримання рівня споживання вразливих верств населення. Запропоновано науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення механізму державного регулювання розвитку аграрної сфери та продовольчого комплексу України, спрямовані на удосконалення податкового законодавства, оптимізацію державної підтримки, регулювання ринкових механізмів та соціального забезпечення.^UThe dissertation is devoted to the development of theoretical-methodical and applied bases of formation of strategy of development of a food complex, substantiation of recommendations concerning directions of development of a domestic food complex for the purpose of increase of the level of food safety of the state. A comprehensive diagnostics of the food complex was carried out on the basis of a sound system of indicators on domestic resources, reserves and available potential in order to assess food security, identify regional features and identify measures aimed at realization Ukraine's food potential. Trends in the development of agricultural production as a basic component of the food complex, its resource provision, regional distribution, and the level of supply of raw materials to processing enterprises are analyzed. The methodical approach to the zoning of regions by indicators of food consumption by the population in terms of taking into account its individual species (cattle, fruits, and vegetables) and divided into regions with high, medium, and low consumption.The methodical tools for forecasting the development of the food complex in terms of production and consumption of basic foods using the method of trend analysis to determine the level of self-sufficiency in the main types of food are substantiated. The toolkit of harmonization of strategic directions of food complex development based on PEST and SWOT analysis have been developed in terms of selective support of food shortage production and maintenance of the level of consumption of vulnerable groups. Scientific and practical recommendations for improving the mechanism of state regulation of the development of the agricultural sector and food sector of Ukraine were suggested and aimed at improving tax legislation, optimizing state support, regulation of market mechanisms, and social security.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського