3. |
Гончар В.В. Лікування ускладнених форм хвороби Гіршспрунга у дітей: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.09 / В.В. Гончар ; Нац. мед. ун-т. — К., 2001. — 17 с. — укp.Проаналізовано причини виникнення ускладненого перебігу хвороби Гірсшпрунга та визначено, що найбільш складними для діагностики та лікування є поєднання хвороби Гірсшпрунга з ентероколітом, "гігантською" дилятацією ободової кишки, а також хвороба Гірсшпрунга, яка ускладнена неправильною сформованою товстокишковою стомою. Доведено, що причинами, які призводять до виникнення цієї групи ускладнень, є запізнення з встановленням діагнозу, неправильна оцінка клінічних симптомів захворювання, даних інструментальних і лабораторних досліджень, довготривале консервативне лікування. Розроблено метод профілактики та лікування ентероколіта у дітей з хворобою Гірсшпрунга, запропоновано комплекс лікувальних заходів у разі хвороби Гірсшпрунга, ускладненої "гігантською" дилятацією товстого кишечника, визначено показання до формування колостоми у дітей з хворобою Гірсшпрунга залежно від клінічного перебігу, а також оптимальне місце та методику формування. Завдяки використанню вказаних методик знижено кількість ускладнень, скорочено термін лікування, лише віддалені наслідки лікування хворих, які мали ускладнений перебіг хвороби Гірсшпрунга. Скачати повний текст
Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.457.465.305.0 Шифр НБУВ: РА313756 Пошук видання у каталогах НБУВ
Рубрики:
|
5. |
Гончар В. В. Вплив барвників жовтків на якість і безпечність курячих яєць за різних режимів зберігання: автореферат дис. ... д.філософ : 212 / В. В. Гончар. — Б.м., 2023 — укp.Зберігання курячих яєць за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 %, які отримували добавку лікопіну в дозі 20 мг/кг комбікорму чи астаксантину в дозі 10 мг/кг комбікорму, спричинило зниження їх маси на 0,66 %, та 0,92 %, відповідно, порівняно з контролем. Зберігання яєць впродовж 30 діб за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 %, отриманих від курей, яким згодовували добавку лікопіну у дозі 40 мг/кг комбікорму, знижувало масу яєць на 0,75 % та масу білка – на 1,13 %. Зберігання яєць за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 %, отриманих від курей, яким згодовували добавки лікопіну у дозі 60 мг/кг комбікорму, зменшувало масу яєць на 0,71 % за рахунок зменшення маси білка на 1,19 %. Згодовування добавки астаксантину в дозі 20 мг/кг комбікорму курямнесучкам впливало на морфологічні показники яєць за зберігання їх за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 % шляхом зниження маси яєць на 0,78 % за рахунок зменшення маси білка – на 1,02 %. Згодовування курям-несучкам астаксантину в дозі 30 мг/кг комбікорму за зберігання протягом 30 діб за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 % сприяло зменшенню маси яєць на 0,67 %, що відбулося за рахунок зниження маси білка на 1,56 %. Зберігання яєць за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 %, отриманих від курей, яким згодовували добавку лікопіну в дозі 20 мг/кг комбікорму чи астаксантину в дозі 10 мг/кг комбікорму знижувало вміст сирої золи в яйцях на 0,11 % та 0,10 %, відповідно, порівняно з контролем. Лікопін у дозі 40 мг/кг комбікорму впродовж 30 діб підвищував на 0,03 % вміст фосфору в свіжознесених яйцях. Лікопін в дозі 40 мг/кг комбікорму збільшував інтенсивність забарвлення жовтків на 2,8 бала порівняно зконтролем, а астаксантин в дозі 20 мг/кг комбікорму – на 6,6 бала порівняно з контролем і на 3,8 бала порівняно з добавкою лікопіну в дозі 40 мг/кг комбікорму за зберігання яєць за температури 12±0,5℃ і вологості 70–75 % впродовж 30 діб. Добавка астаксантину в дозах 20 і 30 мг/кг комбікорму краще стабілізувала вітамін А в жовтках курей під час зберігання, але лише за температури 4±0,5℃ і вологості 80–85 %. Лікопін в дозах від 20 до 60 мг/кг комбікорму забезпечував збагачення жовтків курячих яєць каротиноїдами і поліпшення їх забарвлення в межах від 7,6 до 10,0 балів за 15 бальною кольоровою шкалою.^UStorage of chicken eggs at a temperature of 12±0.5℃, which were supplemented with lycopene at a dose of 20 mg/kg of compound feed or astaxanthin at a dose of 10 mg/kg of compound feed, caused a decrease in their weight by 0,66 % and 0,92 %, respectively, compared to the control. Storage of eggs for 30 days at a temperature of 12±0,5℃, obtained from hens fed with lycopene supplement at a dose of 40 mg/kg compound feed, reduced egg mass by 0,75 % and protein mass by 1,13 %. Storage of eggs at a temperature of 12±0,5℃, obtained from hens fed with lycopene supplements at a dose of 60 mg/kg compound feed, reduced egg weight by 0,71 % due to a decrease in protein weight by 1,19 %. Feeding the astaxanthin supplement at a dose of 20 mg/kg of compound feed to laying hens affected the morphological indicators of eggs when stored at a temperature of 12±0,5℃ by reducing the weight of eggs by 0,78 % due to a decrease in the weight of protein by 1,02 %. Feeding laying hens with astaxanthin at a dose of 30 mg/kg of compound feedfor 30 days at a temperature of 12±0,5℃ contributed to a decrease in egg mass by 0,67 %, which occurred due to a decrease in protein mass by 1,56 %. Storage of eggs at a temperature of 12±0,5℃, obtained from hens fed with a supplement of lycopene at a dose of 20 mg/kg of compound feed or astaxanthin at a dose of 10 mg/kg of compound feed reduced the raw ash content in eggs by 0,11 % and 0,10 %, respectively, compared to the control. Lycopene at a dose of 40 mg/kg of compound feed for 30 days increasedthe phosphorus content in freshly laid eggs by 0,03 %. Lycopene at a dose of 40 mg/kg of compound feed increased the intensity of yolk coloring by 2,8 points compared to the control, and astaxanthin at a dose of 20 mg/kg of compound feed by 6.6 points compared to the control and by 3,8 points compared to the addition of lycopene in a dose of 40 mg/kg of compound feed for storing eggs at a temperature of 12±0,5℃ for 30 days. Addition of astaxanthin in doses of 20 and 30 mg/kg of compound feed better stabilized vitamin A in chicken yolks during storage, but only at a temperature of 4±0,5℃. Lycopene in doses from 20 to 60 mg/kg of compound feed provided enrichment of chicken egg yolks with carotenoids and improvement of their color in the range of 7.6 to 10.0 points on a 15-point color scale. Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ
|