Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (2)Реферативна база даних (89)Книжкові видання та компакт-диски (67)Журнали та продовжувані видання (4)
Пошуковий запит: (<.>A=МАКАРЕВИЧ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2

      
1.

Макаревич Т.В. 
Біогенна міграція сполук ртуті у системі грунт - вода - корми - організм свиней: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.06 / Т.В. Макаревич ; Харк. зоовет. ін-т. — Х., 2001. — 17 с. — укp.

Вивчено біогенну міграцію сполук ртуті у компонентах екосистеми та вплив на організм тварин, пошук шляхів виведення їх з організму. Встановлено, що сполуки ртуті здатні накопичувати в органах і тканинах у концентраціях, які перевищують гранично допустиму концентрацію, впливають на ріст і розвиток свиней, на якість отриманої продукції (м'яса). Запропоновано метод виведення сполук ртуті з організму з використанням кормової домішки, виготовленої з відходів харчової промисловості. Проаналізовано хімічний склад і комплексно здатну можливість препаратів, що містять пектинові речовини, виготовлених із відходів харчової промисловості яблук та буряків. Висвітлено технологію виготовлення препарату, що виводить сполуки ртуті з організму. Серією дослідів на лабораторних тваринах (білих щурах) доведено ефективність препарату, щодо виведення сполук ртуті з організму. Препарат апробовано в господарстві на свинях віком 2 - 5 місяців. Застосування препарату в якості кормової домішки сприяло покращанню біохімічних показників крові, позитивно вплинуло на ріст і розвиток свиней, біологічну цінність м'яса і морфологічний склад туші.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П872.76-7
Шифр НБУВ: РА312762 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
2.

Макаревич О. В. 
Формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості: автореферат дис. ... к. е. н. : 08.00.04 / О. В. Макаревич. — Б.м., 2024 — укp.

Макаревич О.В. Формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Національний університет харчових технологій, Київ, 2024.Дисертаційна робота присвячена теоретико-методичним засадам формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. У дисертаційній роботі з метою розвитку понятійно-категоріального апарату уточнено сутність інтелектуального капіталу підприємства, як його активів, виражених в нематеріальній формі, що мають свої особливості, та частини фізичного капіталу і компетенцій працівників, що у сукупності забезпечують інформатизацію, мотивацію та контроль, координацію та систематизацію, стабілізацію і перспективи діяльності підприємства в результаті створення його доданої вартості. Обгрунтовано специфічність інтегрального поняття та змісту формування ІКП, як синтезу та синергії людської (частково фізичної) розумової праці і всіх можливих інтелектуальних ресурсів, які в процесі функціонування суб’єктів господарювання створюють додану вартість, вигоди у матеріальній, нематеріальній, фінансовій формах для розвитку. Визначено структуру інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості, що враховує особливості галузі, та представлена у вигляді структурних складових: «людський капітал», «структурний капітал», «капітал перспективи». Розвинуто концепцію формування інтелектуального капіталу підприємства на основі урахування економічних процесів (хвилі економічного розвитку за М.Д. Кондратьєвим і М.І. Туган-Барановським, знань і винаходів ери розвитку термодинаміки і квантової фізики). Запропоновано науково-методичний підхід щодо оцінювання інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості.Діагностовано стан інноваційної і наукової діяльності підприємств України та оцінено рівень інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості на прикладі ПрАТ «Данон Крезем», Філії ТДВ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей», ПАТ «Вімм-Білль-Данн Україна», АТ «Одеський консервний завод дитячого харчування» і ТОВ «Асоціація дитячого харчування».Узагальнено бар’єри державного, галузевого і локального рівнів при формуванні інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. Розвинуто механізм формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості новоутвореним блоком мінімізації ризиків (на локальному рівні ‒ створення Відділу співпраці з суб’єктами господарювання на прикладі Національного університету харчових технологій шляхом запровадження інструментарію дуальної форми здобуття освіти; на галузевому рівні – використання науково-продовольчими кластерами підприємств інструментів формування інтелектуального капіталу; на державному рівні – застосування моделі державно-приватного партнерства для удосконалення процесу підготовки фахівців у контексті формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості). У дослідженні доведена необхідність та зв’язок всіх ресурсів підприємства в умовах нової економіки за рахунок інтелектуалізації та цифровізації економіки, пришвидшення обміну потоками інформації і її освоєння з метою використання та задіяння в процесі діяльності. Ключові слова: підприємство, інтелектуальний капітал, інтелектуальний капітал підприємства, харчова промисловість, формування інтелектуального капіталу підприємства, склад інтелектуального капіталу, людський капітал.^UO.V. Makarevych Formation of the intellectual capital of the enterprises of Food Industry. - Qualifying scientific work, on the rights of manuscript.Thesis for the Degree of Candidate of Economics Sciences in the specialty 08.00.04 – Economics and management of enterprise (for economic activities). National University of Food Technologies, Kyiv, 2024.The dissertation is devoted to the theoretical and methodological foundations of the formation of intellectual capital of enterprises of Food Industry. The article is aimed at systematization and development of a conceptual and categorical apparatus of the essence of intellectual capital of an enterprise as its assets which are expressed in intangible form and have their peculiarities and parts of physical capital and competencies of employees, which together provide informatization, motivation and control, coordination and systematization, stabilization and prospects of the enterprise as a result of creating its added value. The specificity of the integral concept and content of formation of the intellectual capital of the enterprises is substantiated as a synthesis and synergy of human (partially physical) mental labor and all the possible intellectual sources which create additional assets in physical, intangible and financial forms for the development during the process of its function. The structure of intellectual capital of food industry enterprises is defined, taking into account features of the industry, and is presented in the form of structural components: ‘human capital’, ‘structural capital’, ‘capital of prospects’. The concept of formation of intellectual capital of the enterprise is developed on the basis of economical process (waves of economical development by M.D. Kondratiev and M.I. Tuhan-Baranovskyi, knowledge and inventions of thermodynamics and quantum physics era. It is proposed to use scientific and methodical approach for the methods of evaluation of the intellectual capital of Food Industry. The state of innovation and scientific activity of enterprises of Ukraine was diagnosed and the level of intellectual capital of the enterprises of Food Technology was estimated through the example of PrAT «Danon Krezem», Filii TDV «Iahotynskyi maslozavod» «Iahotynske dlia ditei», PAT «Vimm-Bill-Dann Ukraina», AT «Odeskyi konservnyi zavod dytiachoho kharchuvannia» and TOV «Asotsiatsiia dytiachoho kharchuvannia».The state, sectoral and local levels barriers were summarized which affect the intellectual capital forming. The principles of forming the intellectual capital of the enterprises of the Food Industry have been developed and supplemented with essential content: "continuity", "integrity and structure", "empiricism", "rationalization", "unrepeatability (uniqueness)", "efficiency or effectiveness", which will enable as a result of a deeper understanding of the essence of the the intellectual capital of the enterprises, avoid a number of mistakes during its formation. The intellectual capital forming process was developed by the creation of the new block of risks minimanization (at the local level – creation of the Department of Cooperation with Business Entities using the example of National University of Food Technologies by the way of implementation of tools of dual form of education, at the branch level – use of formation tools by scientific and food clusters of enterprises, at the state level – use of the model of state and private partnership for impruvement the process of training the specialists in the context of formation of intellectual capital of enterprises of Food Industry. A model of the development of the educational environment on the basis of public-private partnership in the context of the formation of intellectual capital of food industry enterprises is proposed. Scientific and practical recommendations are defined for achieving the most effective innovative and inventive activity through the cooperation of the state and enterprises, educational and scientific institutions and organizations.The study proved the necessity and connection of all enterprise resources in the conditions of a new economy through intellectualizing and digitalizing the economy, accelerating the exchange of information flows and its development for the purpose of use and involvement in the process of activity. Key words: enterprise, intellectual capital, intellectual capital of the enterprise, Food Industry, formation of intellectual capital of the enterprise, composition of intellectual capital, human capital.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського