Шеманська Є. І. Технологія функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06 / Є. І. Шеманська ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2011. — 20 с. — укp.
Вперше запропоновано науковий напрямок створення функціональних жирових продуктів на основі фосфатидних концентратів збагачених ліпідною домішкою - лляною олією холодного пресування. Встановлено закономірності процесу екстрагування фосфотидного концентрату з лляною олією етиловим спиртом в області температур. Обгрунтовано доцільність використання домішки КТІОЛ-ДТК для запобігання окиснювальним процесам у лляній олії та фосфоліпідному жировому продукті КТІОЛ-БІО. Виявлено синергізм антиоксидантної дії фосфоліпідів та домішки КТІОЛ-ДТК під час теплової обробки лляної олії.