1. |
Головко М.П. Наукове обгрунтування та розробка технології продуктів харчування, збагачених на кальцій, з використанням продуктів переробки харчової кістки: автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.16 / М.П. Головко ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2008. — 33 с. — укp.Обгрунтовано та розроблено технологію виготовлення продуктів харчування, збагачених біоорганічними сполуками остеокальцію з використанням продуктів переробки харчової кістки. Запропоновано наукову концепцію та можливі напрями її реалізації. Науково обгрунтовано та розроблено технологію переробки харчової кістки у харчовий продукт - напівфабрикат кістковий харчовий (НКХ), створення композиційної емульсійної системи на його основі. Визначено закономірності змін гістологічної структури кісткової тканини у процесі гідротермічної обробки за умов надлишкового тиску та побудовано кількісну модель залежності динаміки відносного об'єму відкритих пор від часу за умов гідротермічної обробки харчової кістки, з використанням якої розв'язано задачу дифузії білкових речовин у бульйон. Запропоновано теоретичну модель процесу динаміки напруження зсуву тканини кістки, розпушеної під час гідротермічної обробки. Комплексно досліджено вплив НКХ та композиції мінерально-білково-жирової (КМБЖ) на фізико-хімічні, функціонально-технологічні, структурно-механічні, мікробіологічні характеристики паштетних систем і м'ясних фаршів. Розроблено наукові основи технології виготовлення паштетних печінкових мас і м'ясних січених виробів з використанням НКХ і КМБЖ. Визначено основні показники якості та безпеки розробленої продукції. Проведено заходи щодо впровадження розроблених технологій на підприємствах м'ясопереробної промисловості та ресторанного господарства України. Доведено економічну ефективність прийнятих рішень. За результатами медико-біологічних досліджень доведено засвоюваність біоорганічного остеокальцію організмом лабораторних тварин. Доведено радіозахисні властивості НКХ. З використанням даних, одержаних внаслідок проведення клінічних досліджень, рекомендовано використовувати НКХ у комплексі з традиційною терапією для профілактики розвитку кісткових захворювань. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Л929.7 + Шифр НБУВ: РА359962
Рубрики:
|