Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>U=М335.05$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Венгер О.О. 
Надання тканинам, що містять вовну, м'якого грифу: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.19 / О.О. Венгер ; Херсон. нац. техн. ун-т. — Херсон, 2007. — 24 с. — укp.

Розроблено композиції на основі поверхнево активних речовин (ПАР) для тимчасового пом'якшення тканин з вовни та тканин з суміші вовняних і поліефірних волокон, які є високоефективними щодо якості, одержаної після обробки продукції. Наведено технологію стійкої модифікації грифу зазначених тканин, яка базується на використанні протеолітичних ферментів з відносною специфічністю. Зазначено, що процес адсорбції ПАР відбувається за електростатичним механізмом. Запропоновано композиції, складовими яких є ПАР, різні за іонним характером, що забезпечує хорошу адсорбцію пом'якшувача гідрофільним вовняним волокном та гідрофобним поліефірним. Проведено комплексний аналіз якості оброблених тканин шляхом оцінювання змін їх фізико-механічних характеристик з використанням показників: м'якості або зжатості, жорсткості нитки за умов крутіння, жорсткості під час згинання, коефіцієнта драпіруємості та зміни у часі деформації розтягнення ниток за умов постійного навантаження та після нього. Показано, що застосовані характеристики відображають ефективність пом'якшувачів. Розроблено технологію надання тканинам, що містять вовну, стійкого м'якого грифу з використанням протеолітичних ферментів. Вивчено зміни активності ферментів, зумовлені змінами pH середовища, температури, а також за часом. Установлено умови, за яких досліджені ферменти проявляють максимальну активність до специфічної гідролітичної дії щодо кератину вовни. Виконано економічні розрахунки ефективності використання ферментів як пом'якшувачів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: М335.05 +
Шифр НБУВ: РА355713

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського