Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (94)Книжкові видання та компакт-диски (89)
Пошуковий запит: (<.>U=Л822$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

      
1.

Бойко Ю.І. 
Дослідження процесу подрібнення зернових продуктів і розроблення нової конструкції кулькового подрібнювача: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Ю.І. Бойко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 20 с. — укp.

Досліджено проблему подрібнення зернової сировини. Запропоновано новий спосіб подрібнення та конструкцію подрібнювача, в якому здрібнення відбувається за рахунок стискно-зсувних деформацій кульками за умов багаторазового деформування. Одержано дані щодо впливу конструктивно-кінематичних параметрів подрібнювача на гранулометричний склад кінцевого продукту. Запропоновано методику розрахунку сил, які діють з боку кульки на подрібнювану частинку. Обгрунтовано раціональні конструктивно-кінематичні параметри, методику визначення якості одержаного кінцевого продукту та продуктивності подрібнювача. Доведено ефективність використання нового способу для здрібнення зернової сировини з різними структурно-механічними властивостями. Виготовлено промислово-експериментальний зразок даного подрібнювача та проведено його випробування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.02-5-01 +
Шифр НБУВ: РА344671

Рубрики:

      
2.

Ковтун Л.Я. 
Ефективне використання зерна жита при його переробці в муку хлібопекарську: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.01 / Л.Я. Ковтун ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 29 с. — укp.

Зазначено, що білок жита краще збалансований за амінокислотним складом, зокрема, вміст лізину та триптофану вище на 25,0 і 40,0 % відповідно. Виявлено закономірності зміни хімічного складу муки, одержаного з різних систем технологічного процесу. Встановлено, що вміст білка, ліпідів і зольних речовин підвищується в борошні, одержаному з останніх систем драного та розмельного процесів, за рахунок потрапляння в муку подрібнених периферичних частин зернівки. Розглянуто вплив лущення зерна та використання системи попереднього здрібнювання на кількісно-якісні й енергосилові показники помелу. Розкрито вплив вологості зерна та загального вилучення на системі попереднього здрібнювання на кількісні й енергосилові показники помелу зерна жита. Запропоновано технологію виробництва муки з використаннням системи попереднього здрібнювання з загальним виходом 91 %. Визначено хімічний склад житньої муки нового сорту, що свідичть про високу харчову та біологічну цінність. Розроблено проект нормативної документації на виробництво житньої муки "Оздоровча" підвищеної харчової цінності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.1 +
Шифр НБУВ: РА368732

Рубрики:

      
3.

Моргун В.О. 
Наукові основи технологій виробництва пшеничного борошна і крупи підвищеної харчової цінності: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.02 / В.О. Моргун ; Одес. держ. акад. харч. технологій. — О., 1999. — 35 с. — укp.

Дисертацію присвячено дослідженню засобів підвищення харчової цінності пшеничного борошна і крупи на основі доцільного використання периферичних частин зерна в суміші з борошном. Для характеристики сировинної бази в роботі вивчено хімічний склад і технологічні властивості пшениці і продуктів її переробки по різних регіонах України. Встановлено, що периферичні частини зерна характеризуються підвищеною протеолітичною, ліполітичною, оксидоредуктазною і пониженою beta-амілазною активностями і в сумішах із сортовим борошном здатні підсилювати біохімічні процеси хлібопекарського виробництва, укріплювати клейковину і поліпшувати якість хліба. Розроблено технології виробництва нових сортів борошна, крупи нешліфованої і пластівців з підвищеним вмістом оболонкових продуктів зерна. На всі нові зернові продукти розроблені і затверджені ТУ України.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822

Рубрики:

      
4.

Топораш І.Г. 
Розробка методів покращання хлібопекарських властивостей борошна при сортових помелах пшениці: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.02 / І.Г. Топораш ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2005. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Розроблено методи покращання та стабілізації хлібопекарських властивостей борошна на борошномельних підприємствах, які переробляють зерно різної якості. Установлено, що сучасні сорти української пшениці мають високий генетичних потенціал для одержання зерна високої якості, але несприятливі умови та низький рівень агротехніки вирощування зерна обумовлюють появу партій зерна низької якості. Вивчено існуючі методи визначення кількісно-якісних показників клейковини та установлено, що об'єктивними є вітчизняні методи, які дають змогу враховувати якість зерна, ушкодженого клопом-черепашкою. Науково обгрунтовано необхідність удосконалення методів підготовки зерна до помелу і збагачення готової продукції солодом, аскорбіновою кислотою та йодатом калію. Запропоновано технологію збагачення сортового пшеничного борошна поліпшувачами для борошноземельних підприємств з розвинутою схемою технологічного процесу. Розроблено проект нормативної документації на збагачене борошно.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822-642.33 + Л83-32 +
Шифр НБУВ: РА337800

Рубрики:

      
5.

Жигунов Д.О. 
Розробка технології виробництва зародкового продукту із зерна пшениці: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.02 / Д.О. Жигунов ; Одес. держ. акад. харч. технологій. — О., 2001. — 17 с. — укp.

Встановлено можливості підвищення ефективності харчового використання природних ресурсів зерна на підставі удосконалення технології відбору зародка на борошномельних заводах у процесі сортових помелів пшениці. Досліджено вміст зародка в зерні та потоках зернопродуктів. Розглянуто характер і ступінь впливу технологічних факторів (вологості зерна, режимів здрібнювання) на системах первинного здрібнювання на вихід зародкових пластівців і продуктів. Розроблено технології відбору нових видів харчових продуктів під час сортових помелів (зародкових продуктів великого та дрібного). Встановлено, що отримані продукти мають високу харчову цінність, це обумовлює доцільність їх використання в хлібопекарській промисловості для поліпшення якості виробів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.09
Шифр НБУВ: РА315732 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
6.

Шіхабутінова О.В. 
Створення вихрової установки і способу одержання зародка із зернових продуктів: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / О.В. Шіхабутінова ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2009. — 21 с. — укp.

На підставі комплексних досліджень гідродинаміки потоків у криволінійних каналах вихрових камер створено вихрову ресурсозберігальну установку та спосіб одержання структурно незруйнованого зародка з зернових продуктів. Визначено режимні параметри одержання зародка з покращанням якості та збільшенням виходу продукту зі зменшенням енерговитрат. Запропоновано математичну модель двофазного вихрового потоку в циліндричній вихровій камері з n-кратним підведенням енергоносія та врахуванням режимних і конструктивних параметрів камери, встановлено емпіричні залежності для коефіцієнтів, які визначають профіль швидкості. Вперше виявлено вплив визначальних факторів на процеси обробки: n-кратного підведення енергоносія, шершавості поверхонь, геометричних характеристик перфорованих перепон, межі відцентрової нестійкості та зміни визначальних факторів. Теоретично обгрунтовано й експериментально підтверджено режимні параметри одержання зародка у вихровій установці з поєднанням короткочасної пропарки гарячою парою з наступною обробкою у вихровому потоці. Доведено ефективність способу стадійної обробки зернових продуктів у вихрових камерах з шершавими поверхнями та їх подрібнення під дією сил вихрового потоку. Розроблено та реалізовано теоретичні засади створення ефективної вихрової установки та способу одержання високоякісного структурно незруйнованого зародка. Визначено раціональні режимні та геометричні параметри вихрових камер, що забезпечують необхідну якість одержання продуктів обробки та продуктивність установки. Створено дослідну установку одержання пшеничного зародка, зроблено її апробацію за виробничих умов. За результатами експериментального дослідження дану установку впроваджено у серійне виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.02-5-02 +
Шифр НБУВ: РА362443

Рубрики:

      
7.

Ящук Н.О. 
Технологічні властивості зерна і борошна озимого жита залежно від режимів та термінов зберігання: автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.15 / Н.О. Ящук ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К., 2009. — 20 с. — укp.

Визначено оптимальні режими та терміни зберігання продукції озимого жита залежно від її цільового призначення. Досліджено можливість зберігання та використання в хлібопеченні зерна жита з підвищеним вмістом пророслих зерен. Встановлено оптимальний термін зберігання зерна з вмістом пророслих зерен 15 % і одержаного з нього борошна - шість місяців. Проведено комплексні дослідження з одночасним вивченням змін якості зерна та борошна озимого жита сортів вітчизняної селекції в процесі зберігання за різних режимів. Висвітлено доцільність і ефективність використання хлібопекарських поліпшувачів у процесі зберігання зерна та борошна озимого жита та виявлено найкращі поліпшувачі для певної його якості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.1-106.7 + Л822.1-106.7 +
Шифр НБУВ: РА368716

Рубрики:

      
8.

Хассан Е.А. Рамадан 
Удосконалення способу виділення рослинних ліпаз та їх застосування в технологіях харчових продуктів: автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / Е.А. Рамадан Хассан ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 19 с. — укp.

Розроблено технологію одержання та концентрації ліпаз з відходів переробки зерна (зародків і висівок) пшениці та їх використання у виробництві фруктово-овочевих майонезів. Наведено параметри екстракції ліпази з зародків і висівок зерна пшениці, концентрації та очистки. Найбільший вплив на осадження білків і ліпази з зародків або висівок зерна пшениці здіснюють пектинові речовини зі ступенем етерифікації 52 %. Розроблено способи одержання високоактивного комплексу пектин-ліпази з зародків і висівок зерна пшениці. Охарактеризовано фізико-хімічні властивості ліпази та комплекс пектин - ліпаза. Питома ліпазна активність становить 0,16 мкМоль/хв.мг для ліпази з зародків і 1,20 мкМоль/хв.мг - для ліпази з висівок. Установлено оптимальні параметри процесу гідролізу тригліцеридів оливкової або соняшникової олій вільною ліпазою та пектин-ліпазою комплексів. Визначено закономірності впливу на ступінь гідролізу тригліцеридів температури, масової частки субстрату та ферменту та часу гідролізу. Розроблено технологію виробництва фруктових і овочевих майонезів на основі продуктів гідролізу тригліцеридів. Розроблено нормативну документацію на фруктові й овочеві майонези.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.09 + Л80-3 +
Шифр НБУВ: РА364385

Рубрики:

      
9.

Харченко Є. І. 
Удосконалення технології виробництва борошна з використанням спрямованих повітряних потоків: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.01 / Є. І. Харченко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2011. — 20 с. — укp.

Розглянуто питання підвищення ефективності борошномельної продукції на основі наукового обгрунтування доцільності повторного застосування спрямованих повітряних потоків (СПП) аспіраційних та пневмотранспортних установок борошномельного заводу (БМЗ) та удосконалення технології виробництва борошна з використанням СПП. Встановлено вплив вологості проміжних продуктів помелу на якість борошна під час розмелювання, досліджено температуру зерна за різних параметрів повітря та якісні показники борошна. Визначено вплив відносної вологості повітря на зольність, загальний вихід та вологість борошна. Обгрунтовано вплив повітрообміну на параметри повітряного середовища у виробничих приміщеннях БМЗ. Досліджено та розраховано теплові втрати під час роботи аспіраційних та пневмотранспортних установок. Визначено доцільність повторного використання СПП та ефективність роботи фільтрів-циклонів РЦІ та РЦІЕ.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822-5
Шифр НБУВ: РА380836 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського