1. |
Замура С.А. Підвищення ефективності додаткового очищення соків та сиропу з використанням кремнієвмісних реагентів: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / С.А. Замура ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2009. — 20 с. — укp.Наведено результати теоретичних і експериментальних досліджень щодо закономірностей додаткової очистки соків і сиропу з використанням кремнієвмісних реагентів (активованої кремнієвої кислоти та фільтроперліту (ФП)). Для оцінювання їх ефективності розроблено оперативні методи контролю певних показників, а саме: мікробіологічних втрат цукрози в екстракторі на основі потенціометричного методу визначення приросту вмісту органічних кислот у дифузійному соку, вмісту кремнію у соках за верстату сокоочисного відділення. Проаналізовано ефективність pH-метричної оптимізації процесів очистки дифузійного соку (переддефекацію, I та II сатурацію). Розроблено нові способи, а саме: попередньої очистки дифузійного соку активованою кремнієвою кислотою (АК), максимальна ефективність якого в типовій схемі досягається за умови відокремлення переддефекаційного осаду до основної дефекації) та додаткової очистки даного соку за комбінованого введення ФП у дифузійний сік (0,2 %) та у метастабільну зону переддефекації (0,1 % до маси соку). Встановлено, що використання АК І ФП у типовій схемі для додаткової його очистки дозволяє зменшити загальні витрати вапна відповідно 0,7 і 0,5 % CaO до м.б. у разі забезпечення високих яксних показників очищеного соку. Розроблено високоефективний спосіб безпосередньої очистки сиропу фільтроперлітом (ефективність якого забезпечується подвійною дією ФП хорошого фільтранта й очисного засобу) і спосіб обробки соку II сатурації ФП з наступним його згущенням до сиропу (в якому виконує роль адсорбенту й абразивну для очистки від накипу поверхні нагріву випарних апаратів). Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3 + Шифр НБУВ: РА363855
Рубрики:
|
2. |
Гусарук Т.С. Технологічна оптимізація якості вапняного молока для підвищення ефекту очищення дифузійного соку: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Т.С. Гусарук ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 22 с. — укp.Досліджено вплив питомої поверхні гідроксиду кальцію вапняного молока на його фізико-хімічні властивості, процес очищення дифузійного соку та якість очищених соків. Показано вплив вихідної кристалічної структури вапняків на питому поверхню вапна та гідроксиду кальцію водно-вапняної суспензії. Наведено результати теоретичних і експериментальних досліджень причин погіршення реологічних властивостей вапняного молока. Експериментально встановлено температурні умови випалу вапняків за різної вихідної кристалічної структури з метою одержання вапна з раціональним діапазоном питомої поверхні його твердої фази. Доведено ефективність використання активованої фізичними методами, водно-вапняної суспезії для інтенсифікації процесів вапнування та карбонізації соків бурякоцукрового виробництва. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3 + Шифр НБУВ: РА355945
Рубрики:
|