2. |
Іванова І.Є. Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / І.Є. Іванова ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2005. — 21 с. — укp.Наведено результати вивчення придатності нових районованих і перспективних сортів черешні півдня України до швидкого заморожування, зберігання та наступної переробки за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величин: втрати соку, сухих розчинних речовин, суми цукрів, титрованих кислот, аскорбінової кислоти, суми біофлавоноїдів, анто-ціанів). Запропоновано комплекс фізико-біохімічних параметрів, врахування яких дає змогу науково прогнозувати найбільшу придатність до заморожування та зберігання середнього та пізнього сортів черешні: величини втрати соку відразу після заморожування - 15,2 %, 11,5 - 12,0 %, початкової концентрації сухих розчинних речовин - 17,7 %, 18,6 - 20,2 %, цукрів - 13,2 %, 14,9 - 15,0 %, титрованих кислот - 0,76 %, 0,49 - 0,72 %; аскорбінової кислоти - 9,0 мг/100 г, 8,95 - 10,78 мг/100 г, суми біофлавоноїдів - 341,3 мг/100 г, 371,6 - 523,7 мг/100 г, антоціанів - 38,3 мг/100 г, 345,3 - 274,0 мг/г - відповідно, за цього загальна дегустаційна оцінка становить 4,8 бала. Установлено, що швидкозаморожена черешня є якісною сировиною для виготовлення компотів і варення. Зазначено, що сорти черешні "Дилема", "Казка", "Винка", "Темпоріон", "Талісман", "Меотида" є найбільш придатними до заморожування, зберігання та наступної переробки. Визначено економічну ефективність від реалізації швидкозамороженої черешні кращих сортів, а також компотів і варення з них. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.107 + Шифр НБУВ: РА337570
Рубрики:
|
3. |
Мацко О.П. Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.07 / О.П. Мацко ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2003. — 18 с. — укp.Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення довкілля, плодів, ягід, продукції, що отримують з них радіонуклідами, а також щодо способів зниження вмісту в них радіонуклідів. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-км зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 - від вихідної сировини до кінцевої продукції. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1 + Шифр НБУВ: РА327959
Рубрики:
|