1. |
Мацко О.П. Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.07 / О.П. Мацко ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2003. — 18 с. — укp.Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення довкілля, плодів, ягід, продукції, що отримують з них радіонуклідами, а також щодо способів зниження вмісту в них радіонуклідів. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-км зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 - від вихідної сировини до кінцевої продукції. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1 + Шифр НБУВ: РА327959
Рубрики:
|