Досліжено проблему підвищення ефективності функціонування птахопродуктового підкомплексу регіонального АПК. Розглянуто наукові засади його формування та розвитку. Розкрито теоретичну суть ефективності даного підкомплексу та методику її оцінювання. Здійснено аналіз соціальної, економічної та технологічної ефективності птахопродуктового підкомплексу й основних чинників їх формування в сільськогосподарських підприємствах і особистих селянських господарствах. Проведено кореляційно-регресійний аналіз обсягу попиту на пташині яйця. Розроблено пропозиції з удосконалення ринкового механізму функціонування даного підкомплексу та його державного регулювання. Визначено організаційно-технологічні засади підвищення ефективності виробництва продукції птахівництва. З використанням статистичної моделі розроблено параметри перспективних обсягів пташиних яєць у сільськогосподарських підприємствах.