Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (6)
Пошуковий запит: (<.>A=Анзіна К. М.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Анзіна К. М. 
Фармакогностичне дослідження деяких представників роду Самосил: автореферат дис. ... д.філософ : 226 / К. М. Анзіна. — Б.м., 2023 — укp.

У дисертаційній роботі наведено результати експериментального комплексного фармакогностичного дослідження самосилу гайового (Teucrium chamaedrys L.) та самосилу гірського (Teucrium montanum L.), встановлення вмісту основних класів біологічно активних речовин та параметрів стандартизації рослинної сировини.В експериментальних дослідженнях за допомогою хімічних реакцій та інструментальних методів проведено дослідження трави, листя, коренів, стебел та суцвіть самосилу гайового та самосилу гірського. Встановлено наявність таких компонентів, як полісахариди, гідроксикоричні кислоти, флавоноїди, монотерпени, тритерпеноїди, сесквітерпени, амінокислоти, вуглеводні, дубильні речовини, стерини, іридоїди, фенілпропаноїди, токофероли, хлорофіли та каротиноїди.Хімічними та фізико-хімічними методами аналізу у сировині досліджуваних об’єктів визначено 117 компонентів, а саме: 3 гідроксикоричні кислоти, 3 флавоноїди, 18 амінокислот, 9 жирних кислот, 3 цукри, 21 монотерпен та монотерпеноїд, 23 сесквітерпени, 1 тритерпен, 1 токоферол, 3 стерини, 2 хлорофіли, 4 фенілпропаноїди, 7 вуглеводнів, 5 спиртів, 10 альдегідів та 4 кетони.За допомогою рентгенфлуоресцентного методу аналізу досліджено якісний склад та кількісний вміст макро- та мікроелементів у коренях, суцвіттях, листках, стеблах і траві досліджуваної сировини, ідентифіковано та визначено вміст 13 мікро- та макроелементів. Вивчення якісного та кількісного складу суми амінокислот в об’єктах дослідження свідчить про наявність 18 амінокислот, з яких 7 є незамінними. Визначення вмісту летких сполук проведено методом газової хроматографії з масс-детекцією. В екстракті трави самосилу гайового було виявлено та ідентифіковано 42 леткі компоненти. Найбільшу концентрацію мають хамазулен та віридифлорол. В екстракті трави самосилу гірського було виявлено та ідентифіковано 44 леткі компоненти. Найбільшу концентрацію мають каріофіленоксид, гермакрен D та евгенол.Дослідження вмісту гідроксикоричних кислот та флавоноїдів проводили методом високоефективної рідинної хроматографії. В найбільшій кількості у сировині самосилу гайового переважає цикорієва кислота, її вміст у листі, траві та коренях становить відповідно 2,9257±0,050 %, 1,6057±0,048 % та 5,6548±0,167 %. Для сировини самосилу гірського є характерним високий вміст хлорогенової кислоти (в листях - 1,9429±0,058 %, в траві - 0,6026±0,017 % та 0,4782±0,014 % в коренях). Серед флавоноїдів в найбільшій кількості у сировині самосилу гайового виявлено рутин, вміст якого у листі, траві та коренях дорівнює 0,4237±0,012 %, 0,4069±0,012 % та 0,0302±0,001 % відповідно. У сировині самосилу гірського вміст рутину також є найбільшим і становить 0,2667±0,007 % у листі та 0,0766±0,002 % у коренях рослини.Вивчення жирнокислотного складу сировини проводили з використанням методу газової хроматографії детектуванням іонізацією полум’я. В ліпофільній фракції самосилу гайового ідентифіковано 8 жирних кислот, а в екстракті самосилу гірського відповідно 9. Дослідження кількісного вмісту полісахаридних фракцій (ВПРС, ГЦ А, ГЦ Б, ПР) в сировині самосилу гайового та самосилу гірського показало, що вміст полісахаридних фракцій схожий. Розроблені методики аналізу сировини самосилу гайового та самосилу гірського за вмістом наступних БАР: флавоноїдів, оксикоричних кислот, полісахаридів, поліфенолів, амінокислот, жирних кислот, каротиноїдів, токоферолів та хлорофілів. Обґрунтовано вибір оптимальних умов екстракції біологічно активних речовин із обох видів сировини. Оптимальними умовами екстракції є: використання сировини зі ступенем подрібнення 2-3 мм; в якості екстрагенту застосовувати 70 % етиловий спирт; співвідношення між сировиною та екстрагентом – 1:20; час екстракції – 45 хвилин, кратність екстракції - 2.Проведено визначення морфолого-анатомічних ознак сировини самосилу гайового та самосилу гірського. Виявлено анатомо-морфологічні ознаки, що характерні для кожного з досліджених видів сировини та дозволяють ідентифікувати досліджувані об’єкти.З метою стандартизації сировини визначено показники доброякісності для трави самосилу гайового, трави самосилу гірського, а також для сухого екстракту самосилу гайового. Розроблені проекти МКЯ «Трава самосилу гайового», «Трава самосилу гірського», «Сухий екстракт трави самосилу гайового».За результатами проведеного дослідження гострої токсичності сухого екстракту самосилу гайового встановлено, що він належить до V класу токсичності (практично не токсичних речовин) та виявляє протизапальну, антиоксидантну, анальгезуючу та протисудомну дію.Новизна наукових досліджень підтверджено заявкою на патент України на корисну модель «Спосіб стандартизації трави самосилу гайового (Teucrium chamaedrys L.) в багатокомпонентних рослинних сумішах» (заявка № U 2023 05076).Результати фармакогностичного дослідження впроваджено у навчальний процес та науково-дослідну роботу споріднених кафедр закладів вищої освіти України.^UThe dissertation is devoted to the results of an experimental complex pharmacognostic study of representatives of the Teucrium genus: Teucrium chamaedrys L. and Teucrium montanum L., establishing the content of the main classes of biologically active compounds (BAC) and parameters of standardization of plant raw materials.In experimental studies, using chemical reactions and instrumental methods on herb, leaves, roots, stems, and inflorescences of Teucrium chamaedrys L. and Teucrium montanum L. was determined the presence of such components as polysaccharides, hydroxycinnamic acids, flavonoids, monoterpenes, triterpenoids, sesquiterpenes, amino acids, hydrocarbons, tannins, sterols, iridoids, phenylpropanoids, tocopherols, chlorophylls, and carotenoids.Using chemical and physicochemical methods, 117 components were qualitatively and quantitatively determined in the raw materials of the studied objects, namely: 3 hydroxycinnamic acids, 3 flavonoids, 18 amino acids, 9 fatty acids, 3 sugars, 21 monoterpenes and their derivatives, 23 sesquiterpenes, 1 triterpene, 1 tocopherol, 3 sterols, 2 chlorophylls, 4 phenylpropanoids, 7 hydrocarbons, 5 alcohols, 10 aldehydes and 4 ketones.The qualitative composition and quantitative content of macro- and microelements in roots, inflorescences, leaves, stems and herb were investigated using the X-ray fluorescence method of analysis. The content of 13 micro- and macroelements was identified and determinedThe qualitative and quantitative composition of the amino acids in the research objects indicate the presence of 18 amino acids, of which 7 are essential. Determination of the content of volatile compounds was carried out by the method of gas chromatography with mass detection. 42 volatile components were detected and identified in the extract of the herb Teucrium chamaedrys L..The highest concentration have hamazulene and viridiflorol. 44 volatile components were detected and identified in the extract of the Teucrium montanum L. herb. Caryophyllene oxide, hermacrene D and eugenol have the highest concentration. The study of the content of hydroxycinnamic acids and flavonoids was carried out by the method of high-performance liquid chromatography. Chicory acid prevails in the largest quantity in the raw material of Teucrium chamaedrys L., its content in the leaves, herb, and roots is 2.9257±0.050 %, 1.6057±0.048 % and 5.6548±0.167 %, respectively. A high content of chlorogenic acid is characteristic of the raw material of Teucrium montanum L. (1.9429±0.058 % in the leaves, 0.6026±0.017 % in the herb, and 0.4782±0.014 % in the roots). Among the flavonoids, rutin was found in the largest quantity in the raw material of Teucrium chamaedrys L., the content of which in the leaves, herb, and roots is equal to 0.4237±0.012 %, 0.4069±0.012 % and 0.0302±0.001 %, respectively. The rutin content is also the highest in the raw material of Teucrium montanum L. and equal to 0.2667±0.007 % in the leaves and 0.0766±0.002 % in the roots of the plant.The study of the fatty acid composition of raw materials was carried out using the method of gas chromatography with flame ionization detection. Were identified 8 fatty acids in the lipophilic fraction of Teucrium chamaedrys L., and 9 fatty acids were identified in the extract of Teucrium montanum L., respectively. The content of stearic acid, which is 38.23 % and 32.15 %, prevails in the largest amount in both representatives.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського