Браницька Я.В. Гастроніми в сучасній французькій мові: когнітивно-ономасіологічний аспект: автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.05 / Я.В. Браницька ; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2009. — 20 с. — укp.
Досліджено когнітивно-ономасіологічний механізм мотивації назв страв у французькій мові. Встановлено мотиваційний зв'язок їх ономасологічної структури та семантики з фрагментом знань про позначене. Обгрунтовано теоретичні засади когнітивно-ономасіологічного аналізу французьких гастронімів. Проаналізовано різні концепції мотивації та підходи до її типологізації. Охарактеризовано пропозиційно-диктумний, асоціативно-термінальний і прецедентний типи мотивації. Висвітлено способи поєднання різних за когнітивним статусом мотиваторів у змішано мотивованих французьких гастронімах. Описано аксіологічні особливості досліджених найменувань.