1. |
Важеніна О. Є. Особливості використання сучасних сортів ячменю ярого в селекції на пивоварну якість та продуктивність: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.05 / О. Є. Важеніна ; Ін-т рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН України. — Х., 2010. — 20 с. — укp.Встановлено особливості мінливості та кореляції вмісту білка в зерна й урожайності та її структурних елементів, стійкості до вилягання, натури зерна та цінність як вихідного матеріалу для селекції занесених до Державного Реєстру та перспективних 60-ти сучасних сортів і ліній залежно від генотипу, попередників і умов вирощування. Уніфіковано оцінку вмісту білка 55-ти сортів за 9-бальною шкалою, прийнятою Європейською пивоварною конвенцією (оптимальне за 10,7 -11,2 % = 9 балів, найгірше за 9,5 % і менше та 11,9 % і більше = 1 бал). Показано відповідність вимогам мікросолодування вітчизняних сортів Джерело, Бадьорий на рівні зі стандартним сортом закордонної селекції Scarlett. Визначено сорти, у гібридів топкросів з якими найбільша ефективність виділення нових ліній з рекомбінацією цінних ознак. Виділено кращі пивоварні сорти як вихідний матеріал для селекції та створено цінні лінії з поєднанням високої урожайності, стійкості до вилягання та відповідності вимогам до вмісту білка в зерні, що важливо в селекції пивоварного ячменю. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: П212.705-31 + П212.705-47 Шифр НБУВ: РА375762 Пошук видання у каталогах НБУВ
Рубрики:
|