1. |
Гоца Е.Д. Назви їжі й кухонного начиння в українських Карпатських говорах: Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / Е.Д. Гоца ; Ужгород. нац. ун-т. — Ужгород, 2001. — 20 с. — укp.Здійснено лексиколого-етимологічний аналіз 2522 українських карпатських назв, що стосуються 172 реалій. Визначено основні способи номінації. З'ясовано, що збагачення назв їжі та кухонного начиння однолексемними одиницями відбувається в результаті словотворення (майже дві третини досліджених назв), переосмислення слів (понад 20 %) і запозичення готових назв з інших мов (9,5 %). Визначено співвіднесеність українських карпатських говорів з українською літературною мовою та з іншими українськими діалектами в обсязі зазначеної лексики. На підставі лінгвістичного атласу надано характеристику даної лексики. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-672 Шифр НБУВ: РА316411 Пошук видання у каталогах НБУВ
|