1. |
Гребеник І.М. Морфофункціональні властивості рогівки свині при різних методах консервування: автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.03.01 / І.М. Гребеник ; Терноп. держ. мед. ун-т ім. І.Я.Горбачевського. — Т., 2010. — 19 с. — укp.Вивчено морфофункціональний стан рогівки свині в нормі та її зміни під час консервування і ліофілізації. Встановлено, що кріоконсервування з використанням кріопротектора забезпечує високий ступінь збереженості структурних компонентів рогівки на основі проведених комплексних морфологічних досліджень. Визначено морфометричні показники товщини рогівки, переднього епітелію, власної речовини, які достовірно не відрізняються у порівнянні з нормою. Встановлено, що локалізація після попереднього кріоконсервування з використанням кріопротектора зменшує ступінь пошкодження структурних компонентів рогівки, зберігає плазматичні, ядерні та органоїдні мембрани епітеліоцитів і кератоцитів; морфометричні показники незначно змінюються, на відміну від звичайної ліофілізації. Встановлено задовільне збереження концентрації біохімічних сполук (протеогліканів, глікозаміногліканів, хондроїтинсульфату, сіалових кислот) за кріоконсервування і ліофілізації з використанням кріопротектора. Визначено високий рівень нуклеїнових кислот за результатами проведеного люмінісцентного аналізу кріоконсервованої з кріопротектором і ліофілізованої ксенорогівки, що вказує на збереженість її регенераторного потенціалу. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*699.211.2с8 + Е60*739.222.4с8 + Р675.434-29 Шифр НБУВ: РА372545 Пошук видання у каталогах НБУВ
Рубрики:
|