Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (25)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Грідін О. В.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Грідін О. В. 
Інноваційний розвиток аграрних підприємств-виробників зерна / О. В. Грідін. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертаційній роботі обґрунтовано теоретичні, методичні та практичні засади інноваційного розвитку аграрних підприємств-виробників зерна. На основі узагальнення результатів досліджень закордонних та українських вчених виокремлено ключові особливості інновацій. Встановлено взаємозв'язок між типами інновацій та фазами економічного циклу. Надано тлумачення поняття «інновація». Ідентифіковано інноваційний тип розвитку як відповідний процес реалізації внутрішнього інноваційного потенціалу. Надано тлумачення сутнісно-змістовних характеристик інноваційного розвитку підприємства. Обґрунтовано концептуальні засади забезпечення інноваційного розвитку аграрних підприємств. Визначено зміст інноваційних технологій в сільському господарстві. Розглянуто сутність інтелектуального капіталу підприємства, структура якого включає систему управління знаннями, інтелектуальна власність, клієнтський та людський капітали. Запропоновано алгоритм побудови системи управління знаннями. Визначено зміст інноваційного потенціалу, його ключові характеристики та виокремлено його функції. Виділено ресурсну, внутрішню й ефективну складові інноваційного потенціалу. Запропоновано ключові ознаки типологія інноваційного потенціалу. Виділено структурні компоненти інноваційного потенціалу за функціональною спрямованістю: науково-виробнича, кадрова, інформаційна, інфраструктурна, науково-технологічна, фінансова, організаційно-управлінська, маркетингова. Розглянуто ключові тенденції виробництва зерна аграрними підприємствами України. Обґрунтовано хронологію еволюції вітчизняного зернового ринку з виокремленням періодів. Виокремлено ключові фактори, які обумовлюють розвиток ринку зерна в Україні. Побудовано групи досліджуваних підприємств за рівнем рентабельності. З метою обґрунтування чинників, які обумовлюють рівень врожайності зернових культур побудовано залежності з використанням множинної лінійної регресії між рівнем урожайності, витратами на мінеральні добрива та паливно-мастильні матеріали в межах кожної групи. Визначено, що застосування новітніх прогресивних технологій вирощування зернових культур передбачає реалізацію ряду заходів, які збільшують витрати на гектар, але знижують витрати на одиницю отриманої продукції та дозволяють підвищувати якість. Визначено тенденції інституційного забезпечення інноваційного розвитку підприємств виробників зерна. Розроблені процедури ідентифікації напрямів стимулювання інноваційної активності підприємств. Обґрунтовано здійснювати оцінку ефективності сільськогосподарського виробництва, яка базується на поєднанні і взаємодії чотирьох факторів (робочої сили, основних засобів, предметів праці і землі) на основі таких видів ефективності: технологічної, економічної та соціальної. Надана система оцінки комплексної ефективності інноваційних ресурсозберігаючих технологій. Визначено зміст ресурсозберігаючих технологій та їх роль в інноваційному розвитку. Доведено, що ресурсозбереження здатне забезпечити перехід до інтенсивного типу господарювання, що становить зміст інноваційного розвитку. Надана структурна схема впровадження аграрними підприємствами інноваційних ресурсозберігаючих технологій виробництва зерна. Надано методичний підхід до обґрунтування типу ресурсозберігаючих технологій з альтернатив використання техніки зарубіжного виробництва, кращих зразків або традиційної вітчизняної техніки на основі сукупності індикаторів соціальної, економічної та технологічної ефективності для окремих зернових культур.^UThe theoretical, methodical and practical principles of innovative development of agricultural enterprises producing grain are substantiated in the dissertation. Key features of innovations have been identified on the basis of the research results of foreign and Ukrainian scientists. The relationship between the innovation types and the phases of the economic cycle is established. The concept of "innovation" is given. The innovative type of development has been identified as an appropriate process of realizing the internal innovation potential. The explanation of the substantive and meaningful characteristics of the enterprise's innovative development is given. The conceptual bases for providing innovative development of agricultural enterprises are substantiated. The content of innovative technologies in agriculture is determined. The essence of the intellectual capital of the enterprise is considered, which structure includes the system of knowledge management, intellectual property, client and human capital. An algorithm for building a knowledge management system is proposed. The content of the innovation potential, its key characteristics and its functions are defined. The resource, internal and effective components of innovation potential are highlighted. Key features of the innovation potential typology are proposed. Structural components of innovative potential by functional orientation are distinguished: scientific-production, personnel, information, infrastructural, scientific-technological, financial, organizational-managerial, marketing.The key tendencies of grain production by agrarian enterprises of Ukraine are considered. The chronology of the evolution of the domestic grain market with the separation of periods is justified. The key factors that determine the grain market development in Ukraine are highlighted. Groups of the surveyed enterprises were constructed according to the level of profitability. Dependencies have been constructed using multiple linear regressions between the yield level, the cost of mineral fertilizers and fuel and lubricants within each group in order to substantiate the factors that determine the level of grain yield. It is determined that using the latest progressive technologies of growing cereals implies a number of measures realization that increase the cost per hectare, but reduce the cost per unit of production and improve quality. The institutional support tendencies of enterprises innovative development of grain producers are determined.Procedures for directions identification of enterprises innovative activity stimulation are developed. It is justified to evaluate the efficiency of agricultural production based on the combination and interaction of four factors (labor, fixed assets, labor and land) based on the following types of efficiency: technological, economic and social. The system of complex efficiency estimation of innovative resource-saving technologies is provided. The content of resource-saving technologies and their role in innovative development are determined. It is proved that resource saving is able to provide transition to intensive type of management, which is the content of innovative development. The structural scheme of innovative resource-saving technologies introduction of grain production by agricultural enterprises is provided. A methodological approach is given to substantiate the type of resource-saving technologies from alternatives to the use of foreign production techniques, best samples or traditional domestic technology based on a set of indicators of social, economic and technological efficiency for individual cereals.Keywords: innovative development, intellectual capital, innovation potential, resource-saving technologies, grain-producing enterprises.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського