Заяць В.А. Біологічні і господарські властивості та перспективи вирощування персика в зоні українських Карпат: Автореф. дис... д-ра с.-г. наук: 06.01.07 / В.А. Заяць ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2001. — 40 с. — укp.
Розроблено наукові засади та селекційні програми з виведення нових сортів персика з темночервоним листям і нових сортів з червоною м'якоттю. Удосконалено та доповнено внутрішньовидову класифікацію персика звичайного. Розкрито концепцію біологічного ефекту червоних пігментів у листках червонолистих форм персика й участі антоціанів у фотосинтезі та нагромадженні органічних сполук. Введено в культуру якісно нові червонолисті та червоном'ясі форми персика. Висвітлено основні технологічні заходи щодо вирощування персика та нектарина в зоні Українських Карпат.