Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (18)
Пошуковий запит: (<.>A=Ковтун А. В.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
1.

Ковтун А. В. 
Суспільно-географічне дослідження ринку праці педагогічних кадрів сільської місцевості регіону (на прикладі Київської області): автореф. дис. ... канд. геогр. наук : 11.00.02 / А. В. Ковтун ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. — К., 2010. — 20 с. — укp.

Розкрито зміст поняття "регіональний ринок праці педагогічних кадрів" як системи суспільно-економічних відносин, соціальних норм та інститутів, які забезпечують нагромадження, використання та відтворення педагогічних кадрів на території регіону шляхом моніторингу потреб регіону у педагогічних кадрах різних спеціальностей і кваліфікаційних рівнів. Визначено функції, які виконує ринок праці педагогічних кадрів. Розроблено методичні основи дослідження ринку праці педагогічних кадрів сільської місцевості, які включають в себе чотири етапи. Виявлено чинники, які впливають на формування та функціонування ринку праці педагогічних кадрів сільської місцевості. Висвітлено набір показників, які характеризують стан розвитку та функціонування ринку праці педагогічних кадрів сільської місцевості, методику бальної оцінки його характеристики. Запропоновано й обгрунтовано необхідність створення місцевих ринків праці педагогічних кадрів на базі територіальних громад. Встановлено територіальні відмінності потреби в учителях для сільської місцевості Київщини на перспективу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У049(4УКР-4КИЇ)25 + У9(4УКР-4КИЇ)240.523.3
Шифр НБУВ: РА376526 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Ковтун А. В. 
Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності / А. В. Ковтун. — Б.м., 2020 — укp.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів харчових концентратів – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2020.Дисертація присвячена удосконаленню технології формованих картопляних чіпсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі та червоного буряка, які дозволяють отримати готовий продукт з підвищеною харчовою цінністю.Досліджено вплив нових видів сировини на фізико-хімічні, структурно-механічні та органолептичні властивості картопляного тіста та готових виробів. Підібрано оптимальні параметри процесу приготування картопляного тіста, а також замінено процес обсмажування на випікання-висушування без використання олії.Визначено вміст редукувальних цукрів, аспарагінової кислоти та кількість акриламіду в зразках формованих картопляних чіпсів. Проаналізовано якість і безпечність формованих картопляних чіпсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі та червоного буряка за розробленою технологією, підібрано упаковку та встановлено термін їх зберігання.^UDissertation for obtaining a scientific degree of candidate of technical sciences in the specialty 05.18.01 - Technology of bakery products, confectionery and food concentrates - National University of Food Technologies of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2020.The dissertation is devoted to the improvement of the technology of molded potato chips of high nutritional value by using rye bran, barley, pumpkin seed cake, cryopowders of broccoli and red beet with the use of special methods of raw material preparation. The chemical composition of potato grits, rye bran, barley, pumpkin seed cake, cryopowders of broccoli and red beets was determined and their optimal fractional composition with sizes of 40 μm was selected.Physicochemical parameters of potato grits, bran, cake and cryopowders, their water absorption and fat solubility were studied. The optimal ratio of potato grits to rye bran or barley bran, or pumpkin seed cake, or broccoli cryopowder, or red beet cryopowder, which is 4: 1, was determined. It was established that at this ratio of components the structural and mechanical parameters of potato dough improved, which was confirmed by the indicators of the penetrometer.The process of gelatinization of starch in potato dough with bran, cake and cryopowders has been studied. It was found that the maximum viscosity of potato dough with rye bran, barley, pumpkin seed cake increased compared to the control by 33.3%, 50.0% and 27.8%. The maximum viscosity of potato dough with broccoli cryopowder increased by 94%, and with cryopowder red beets – by 79% compared to the control sample. It has been found that rye, barley, pumpkin seed cake, cryopowder of broccoli and red beets affected the time of viscosity and reduced the gelatinization temperature of potato dough by 10-11.5%.Optimization of potato dough production for molded potato chips with bran, or cake, or cryopowders has been carried out. Using the method of complete factorial experiment, regression equations were obtained, which made it possible to calculate the baking-drying temperature (120-135ºС), baking-drying duration (4.47-4.50 min), the amount of potato grit dosing (79%). Observance of the specified conditions of dough preparation allows to receive the formed potato chips of high quality.It was found that all studied samples of molded potato chips belong to structured systems, which gives the potato dough viscous-plastic properties. The strongest structured framework of the system is characteristic of the dough from potato grits (1050 Pa), which allows to combine it with bran or cake, or cryopowders.The comparative analysis of data of thermogravimetric and differential-thermal researches of baking-drying of the formed potato chips was carried out by dividing the DTG dependence into peaks using the Gaussian distribution and using data calculation techniques for porous solids. It was found that the largest amount of chemically bound moisture was in molded potato chips with rye bran (91%). This suggests that molded potato chips will have a longer shelf life.The content of acrylamide in molded potato chips produced by different technologies was studied and it was proved that one of the ways to increase their safety is to bake-dry at a decrease in temperature (130-135° C) without the use of oil. Chromatographic analysis revealed that the samples of molded potato chips with rye bran, or barley, or pumpkin seed cake, or cryopowders of broccoli or red beets, the content of acrylamide was not detected. This is obviously due to the chemical composition of the raw material, the lower mass fraction of reducing sugars and aspartic acid, as well as the softened production parameters.Changes in moisture content in molded potato chips at different storage parameters (75% and 90%) were studied. It was found that during 7 days of storage the mass fraction of moisture increased for molded potato chips fried in oil by 9 times, for baked-dried molded potato chips – by 8 times. This suggests that the finished molded potato chips are very hygroscopic, so they need to be stored only in the package.It was established that according to the baking-drying technology the acid number in the molded potato chips increased by (2.1-5.4%), the peroxide number - by (2.0-5.5 1/2O / kg). For molded potato chips produced by classical technology, the acid number increased by (8.1-13.5%), the peroxide number – by (3.0-15.0%). The increase in acid and peroxide numbers is due to the initial oxidation of fats due to the destruction of the carbon chain with the formation of saturated and unsaturated fatty acids. The increase in acid and peroxide number during storage of molded potato chips indicates a decrease in their shelf life.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
3.

Ковтун А. В. 
Рециклізації спіропохідних як метод синтезу нових люмінофорів / А. В. Ковтун. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертація присвячена синтезу і дослідженню фотофізичних властивостей раніше невідомих люмінофорів, які містять в своїй структурі ксантеновий фрагмент, а також вивченню взаємодії спіропохідних бензотієнопіримідинів з електрофільними агентами та прогнозу їх протипухлинної активності. Актуальність даного напрямку дослідження відповідає вимозі сучасної органічної хімії по вивченню і встановленню залежності між структурою і властивостями органічних молекул. Завдяки фотофізичним характеристикам, що притаманні ксантенам, а саме відмінній світлостійкості, квантовим виходам, високим коефіцієнтам екстинкції та максимумам люмінісценції, низькій токсичності in vivo і відносно високій розчинності у воді, їх використовують як світлофільтри, оптичні волокна, хемосенсори для виявлення малих молекул, сенсибілізатори в сонячних батареях та як діючі речовини в лазерах на барвниках. Вивченню властивостей цього типу барвників присвячена велика кількість робіт науковців з різних світових країн, починаючи ще з ХХ століття, але не зважаючи на прогрес в цьому напрямку, попит на пошук нових спектральних властивостей не вгасає. Не останню роль в цьому відіграє розвиток сучасних технологій в різних галузях науки, насамперед в хімії, біології і медицині.^UThe dissertation is devoted to the synthesis and research of photophysical properties of previously unknown phosphors, which contain a xanthene fragment in their structure, as well as to the study of the interaction of spiro derivatives benzothienopyrimidines with electrophilic agents and the prognosis of their antitumor activity. The relevance of this area of research meets the requirements of modern organic chemistry to study and establish the relationship between the structure and properties of organic molecules. Due to the photophysical characteristics of xanthenes, namely excellent lightfastness, quantum yields, high extinction coefficients and luminescence maxima, low in vivo toxicity and relatively high solubility in water, they are used as light filters, optical fibers, chemosensors to detect small molecules, sensitizers in solar panels and as active substances in dye lasers. The study of the properties of this type of dyes is devoted to a large number of works by scientists from around the world since the twentieth century, but despite progress in this direction, the demand for new spectral properties is not extinguished. Not the least role in this is played by the development of modern technologies in various fields of science, especially in chemistry, biology and medicine.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського