1. |
Коц В.П. Взаємодія вітамінів А і Е та ряду мікроелементів в організмі курей залежно від рівня в кормі: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.13 / В.П. Коц ; УААН. Ін-т тваринництва. — Х., 2005. — 21 с. — укp.Досліджено взаємодію мікроелементів цинку, марганцю, селену, вітамінів A та E в організмі племінних курей-несучок. Проаналізовано особливості накопичення даних речовин на тканинному рівні, досліджено їх вплив на продуктивні ознаки та деякі біохімічні показники обміну речовин й обгрунтовано шляхи підвищення вітамінного та антиоксидантного статусу організму птиці. Проведено порівняльне вивчення динаміки вмісту мікроелементів цинку, марганцю та селену, які входять до складу антиоксидантних ферментів. Досліджено активність даних ферментів у тканинах курей, вміст продукції перекисного окиснення ліпідів і жиророзчинних вітамінів. Показано, що збагачення раціону мікроелементами та вітаміном E сприяє підвищенню антиоксидантного статусу організму, зниженню рівня перекисних процесів у тканинах і покращенню відтворних і продуктивних якостей птиці. Встановлено кореляційний зв'язок між рівнем мікроелементів у кормі, їх кількістю в органах і тканинах та активністю перекисного окиснення ліпідів. Встановлено негативний вплив нестачі мікроелементів на зниження активності глутатіонзалежних ферментів. Вперше встановлено, що одночасне використання мікроелементів і вітамінів A та E сприяє максимальному гальмуванню перекисних процесів. Доведено вплив комплексної вітамінно-мінеральної домішки на біологічну активність окремих ланок антиоксидантної системи крові та функціональних тканин організму птиці, що сприяє підвищенню заплідненості яєць, виводу молодняка та несучості курей. Скачати повний текст
Індекс рубрикатора НБУВ: П682-451.22 + Шифр НБУВ: РА335409
Рубрики:
|