Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (13)Книжкові видання та компакт-диски (25)
Пошуковий запит: (<.>A=Омельченко Н. М.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Омельченко Н. М. 
Водно-сольовий баланс організму та репродуктивна функція тварин при довготривалому згодовуванні традиційних та ГМ-рослинних кормів / Н. М. Омельченко. — Б.м., 2021 — укp.

Об'єкт дослідження: фізіолого-біохімічні процеси в організмі тварин за тривалого згодовування традиційної та генномодифікованої сої. Мета роботи: вивчення стану водно-сольового балансу організму та репродуктивної функції тварин за тривалого згодовування традиційних та генномодифікованих рослинних кормів (соєвих бобів).Методи дослідження: фізіологічні (тривалі спостереження за змінами стану і функцій організму дослідних тварин), фізико-хімічні (визначення вмісту катіонів і аніонів у біологічних рідинах), біохімічні (визначення вмісту загального протеїну, креатиніну, сечовини та активності ензимів), зоотехнічні (ріст і розвиток тварин, маса та індекси маси внутрішніх органів, молочна продуктивність, збереженість приплоду), статистичні (обробка результатів досліджень).Наукова новизна: Уперше одержано дані щодо тривалого впливу термічно оброблених соєвих бобів традиційного та трансгенного сортів на фізіологічний стан і репродуктивну здатність самок та самців щурів лінії Wistar п'яти поколінь. Встановлено, що за тривалого згодовування термічно оброблених трансгенних соєвих бобів зменшується виживання нащадків у підсисному віці, змінюється функціональний стан нирок лабораторних щурів обох статей, що супроводжується збільшенням концентрації та екскреції ендогенного креатиніну у сечі, підвищенням концентрації креатиніну та сечовини у сироватці крові. Згодовування генетично модифікованих бобів сої не викликає вірогідних змін водно-сольового балансу та не впливає на рівень електролітів у сироватці крові щурів п'яти поколінь. Отримано нові дані щодо впливу розчину арґентуму цитрату, одержаного методом нанотехнології, на репродуктивну функцію, виживання та розвиток нащадків щурів і великої рогатої худоби; функціональний стан видільної системи щурів; молочну продуктивність корів на тлі тривалого вживання тваринами трансгенних соєвих бобів у складі кормового раціону.Запропоновано: Сільськогосподарським підприємствам для забезпечення високої продуктивності та відтворювальної функції, підвищення збереження потомства рекомендується обмежити згодовування генномодифікованої сої у складі раціонів корів під час лактації та надати перевагу використанню в годівлі традиційній сої. З метою зменшення негативного впливу генномодифікованої сої на репродуктивну функцію та молочну продуктивність корів слід під час лактації випоювати 1 мкгAg/кг маси тіла тварини арґентуму цитрату, одержаного методом нанотехнології. Результати дисертаційної роботи доцільно впровадити в навчальний процес для студентів аграрних та біологічних спеціальностей ВНЗ за викладання курсів лекцій з дисциплін: фізіологія тварин, годівля тварин, репродуктивна біотехнологія, технологія виробництва молока.^UObject of research: physiological and biochemical processes in animal organism during long-term feeding of traditional and genetically modified soybeans.The purpose of the work: study of water-salt balance and animals reproductive function during long-term feeding by traditional and genetically modified plant foods (soybeans).Research methods: physiological (long-term changes observations of the state and body functions of experimental animals), physicochemical (studying of cations and anions in biological fluids), biochemical (indicators of total protein, creatinine, urea and enzyme activity), zootechnical (growth and development of animals, mass and mass indices of internal organs, milk productivity, preservation of offspring), statistical (processing of research results).Scientific novelty: For the first time, data on the long-term effects of heat-treated soybeans of traditional and transgenic varieties on the physiological condition and reproductive capacity of five generations female and male Wistar rats. It has been established that long-term feeding of heat-treated transgenic soybeans reduces the survival of offspring in suckling age, changes the kidneys of laboratory rats of both sexes functional state, accompanied by increased concentration and excretion of endogenous creatinine in urine, increased creatinine and creatinine. Feeding genetically modified soybeans does not cause significant changes in water-salt balance and does not affect the serum electrolytes of five generations rats. New data on the effect of argentum citrate solution obtained by nanotechnology on reproductive function, survival and development of offspring rats and cattle were obtained; functional state of rats excretory system; cows milk productivity against the background of long-term consumption of transgenic soybeans by animals as part of the feed ration.Suggested: To ensure high productivity and reproductive function, increase the preservation of offspring, agricultural enterprises are recommended to limit the feeding of genetically modified soybeans in the cows diets during lactation and to prefer the use in feeding by traditional soybeans. In order to reduce the negative impact of genetically modified soybeans on cows reproductive function and milk productivity, 1 μgAg / kg of animal body weight of argentum citrate obtained by nanotechnology should be fed during lactation. The results of the dissertation should be introduced into the educational process for students of agricultural and biological specialties of the university for teaching lectures on disciplines: animal physiology, animal feeding, reproductive biotechnology, milk production technology.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського