Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Черенков В.М.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Черенков В.М. 
Гігієнічне обгрунтування хімічної безпеки харчування населення в умовах індустріального регіону: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / В.М. Черенков ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2008. — 24 с. — укp.

Досліджено актуальну проблему забезпечення населення індустріального екокризового регіону продовольчою сировиною та харчовими продуктами, безпечними за вмістом ксенобіотиків. Наведено гігієнічну оцінку контамінації продовольчої сировини та харчових продуктів токсичними елементами, пестицидами, нітратами. Виявлено, що вміст токсичних елементів у продовольчій сировині та харчових продуктах, вирощених і вироблених в індустріальному регіоні перевищує максимально припустимі рівні вмісту свинцю у 4,0 %, випадків, кадмію - 1,1 %, ртуті - 0,6 %, миш'яку - 0,2 %, міді - 7,1 %, цинку - 2,6%. Встановлено, що в індустріальному регіоні свинець, кадмій, мідь містяться у концентраціях статистично вірогідно вищих, ніж у контрольному. З'ясовано, що найбільш забрудненими пестицидами є молоко, м'ясо, молоко- та м'ясопродукти, овочі та фрукти. Доведено, що в індустріальному регіоні найбільша питома вага проб, в яких вміст пестицидів перевищує МДР, припадає на проби з хлорорганічними пестицидами. Виявлено, що 23,6 % продуктів рослинництва індустріального регіону та 16,3 % контрольного містять нітрати у концентраціях, що перевищують МДР. Визначено ксенобіотичне навантаження на організм різних вікових і професійних груп населення. Встановлено, що токсичність фактичного раціону працездатного населення індустріального регіону перевищує припустимий індекс у 2,18 - 3,42 рази, а контрольного - від 1,58 до 2,4 рази. Розроблено заходи щодо профілактики аліментарних уражень, які дозволяють знизити вміст ксенобіотиків у всіх джерелах їх надходження до харчових продуктів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 +
Шифр НБУВ: РА357046

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського