Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (2)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Чіков І. А.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Чіков І. А. 
Інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств / І. А. Чіков. — Б.м., 2022 — укp.

Чіков І.А. Інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 Економіка. – Вінницький національний аграрний університет, Вінниця, 2022.Дисертаційна робота присвячена розв’язанню актуальної наукової задачі, спрямованої на удосконалення теоретико-методичного базису та формування інноваційного механізму підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств у сучасних умовах із урахуванням фактору життєвого циклу суб’єктів господарювання.Предметно-об’єктною базою дослідження стала підприємницька діяльність в агропромисловому комплексі України та сільськогосподарські підприємства Вінницької області: ПрАТ «Дашківці», с. Дашківці, Літинський район, ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина»», смт. Томашпіль, Томашпільський район, СФГ «ЯВІР», с. Сьомаки, Хмільницький район, ФГ «ІРИНА-О.Т.», с. Кривошиї, Хмільницький район, ТОВ «Селищанське», с. Селище, Тиврівський район.При розгляді теоретичних аспектів доведено, що інноваційно-активний вектор розвитку є одним із ключових факторів підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. Зокрема, управління інноваційною діяльністю у контексті раціонального використання інноваційного потенціалу відіграє значну роль у генерації та посиленні конкурентних переваг, які становлять базис для забезпечення лідируючих позицій на цільовому ринку.Дана проблематика і зумовила актуальність теми, сприяла формуванню мети, об’єкта і предмета наукового дослідження, ідентифікації завдань дослідження та пошуку наукової новизни.На підставі результатів дослідження сформовано власне авторське бачення поняття «інновація» як певний результат у якості нового або вдосконаленого продукту, послуги або функції виробництва, що охоплює виникнення ідеї, генерацію знань та навичок, використання науково-технічних досягнень та дифузію напрацювань; «інноваційна діяльність» як комплекс заходів, який спрямований на забезпечення трансформації результатів наукових досліджень у нову або вдосконалену продукцію чи послугу; «інноваційний процес» як послідовність етапів від зародження ідеї до створення інноваційного продукту та його практичного впровадження. Синтез окремих теоретичних аспектів структурних складових «інновація», «механізм» та «конкуренція» дав можливість визначити інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств як систему чітко організованих дій, які ведуть до підвищення якості функціонування суб’єктів господарювання на основі акумулювання конкурентних переваг та виведення їх на якісно новий рівень, надавши їм ознаки інноваційності та нового економічного змісту. У цьому контексті було визначено, що реалізація інноваційного механізму конкурентного розвитку аграрних підприємств має полягати у формуванні ефективної стратегії розвитку, яка визначатиме зміст функціонування та задавати логіку усієї бізнес-поведінки суб’єктів господарювання відносно стадій їх життєвого циклу .Охарактеризовано найбільш актуальні наукові думки щодо прояву конкуренції у процесі економічних відносин між суб’єктами господарювання, що дозволило сформулювати авторський підхід до понять «конкуренція», «конкурента боротьба», «конкурентні переваги» та «конкурентоспроможність» як головних категорій у формуванні інноваційного середовища. Наведено напрями формування конкурентних переваг виходячи із результативності та значущості інноваційних заходів у процесі виробничої діяльності аграрних підприємств. Обґрунтовано процес формування інноваційної конкурентоспроможності аграрних підприємств шляхом побудови послідовно-паралельних зв’язків між напрямами економічного, соціального, екологічного та інноваційного суспільного розвитку.На підставі результатів дослідження було доведено, що економічнепіднесення аграрних підприємств неможливе без впровадження науково- дослідницьких та експериментально-конструкторських рішень у виробництво, зокрема техніки нового рівня продуктивності та удосконалення технологій. Виявлено потреби в інноваційній організації виробництва, вирішення яких забезпечує появу нових засобів і предметів праці, що у подальшому створить умови інтенсивного розвитку науково-технічного прогресу. Обґрунтовано, що завдання науково-технічного прогресу в аграрному виробництві вирішуються шляхом застосування виробничих функцій Кобба-Дугласа, Кобба-Дугласа- Тінбергена та моделі Солоу Р., які дозволяють виявляти дестимулюючі дії зовнішнього та внутрішнього середовища через їх вплив на економічне зростання.^UChikov I.A. Innovative mechanism for increasing the competitiveness of agricultural enterprises - Qualification scientific work on the rights of the manuscript.Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy, specialty 051 Economics. - Vinnytsia National Agrarian University, Vinnytsia, 2022.The dissertation work is devoted to the solution of an actual scientific problem, aimed at improving the theoretical and methodological basis and forming an innovative mechanism for increasing the competitiveness of agricultural enterprises in modern conditions, taking into account the factor of the life cycle of economic systems.Entrepreneurial activity in the agro-industrial complex of Ukraine and agricultural enterprises of Vinnytsia region became the subject-object base of the research, i.e., PJSC Dashkivtsi (Dashkivtsi, Litynsky district), LLC Ahrokompleks Zelena dolyna (Tomashpil, Tomashpil district), AE YaVIR (Somaky, Khmilnytskyi district), AE IRYNA-O.T. (Kryvoshyi, Khmilnytskyi district), LLC Selyshchanske (Selyshche, Tyvriv district).When considering the theoretical aspects, it is proven that the innovative vector of development is one of the key factors in increasing the competitiveness of agricultural enterprises. In particular, the management of innovative activities in the context of the rational use of innovative potential plays a significant role in the generation and strengthening of competitive advantages, which form the basis for securing leading positions in the target market.This problematic determined the relevance of the topic, contributed to the formation of the goal, object and subject of scientific research, the identification of research tasks and the search for scientific novelty.Based on the results of the research, the author’s own vision of the concept of «innovation» was formed as a certain result in the quality of a new or improved product, service or production function, which includes the emergence of an idea, the generation of knowledge and skills, the use of scientific and technical achievements and the diffusion of developments; «innovation activity» as a set of measures aimed at ensuring the transformation of scientific research results into new or improved products or services; «innovation process» as a sequence of stages from the origin of the idea to the creation of the innovative product itself and its practical implementation. The synthesis of certain theoretical aspects of the structural components «innovation», «mechanism» and «competition» made it possible to define an innovative mechanism for increasing the competitiveness of agricultural enterprises as a system of clearly organized actions that lead to an increase in the quality of the functioning of economic entities based on the accumulation of competitive advantages and their withdrawal to a qualitatively new level by providing signs of innovation and new economic content. In this context, it was determined that the implementation of an innovative mechanism for the competitive development of agricultural enterprises should consist in the formation of an effective strategy for their development, which will determine the content of functioning and set the logic of the entire business behavior of the entity in relation to its life cycle stages.The most relevant scientific opinions regarding the manifestation of competition in the process of economic relations between business entities are characterized, which allowed to formulate the author’s approach to the concepts of «competition», «competitive struggle», «competitive advantages» and «competitiveness» as the main categories in the formation of an innovative environment. The directions of formation of competitive advantages based on the effectiveness and importance of innovative measures in the process of production activities of agricultural enterprises are given. The process of forming the innovative competitiveness of agrarian enterprises by building sequential-parallel connections between the directions of economic, social, ecological and innovative social development is substantiated.Based on the results of the study, it was proved that the economic growth of agricultural enterprises is impossible without the introduction of research and development solutions in production, in particular, equipment of a new level of productivity and technology improvement. The needs for innovative organization of production are identified, the solution of which provides the emergence of new means and objects of labor, which will further create conditions for the intensive development of scientific and technological progress. It is substantiated that the tasks of scientific and technical progress in agricultural production are solved by applying the production functions of Cobb-Douglas, Cobb-Douglas-Tinbergen and the Solow model, which allow identifying the disincentive actions of the external and internal environment due to their influence on economic growth.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського