Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (9)Реферативна база даних (16)Книжкові видання та компакт-диски (13)
Пошуковий запит: (<.>K=PACK<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
1.

Храпачов О. В. 
Удосконалення технології м'ясних і м'ясомістких продуктів з використанням активного пакування / О. В. Храпачов. — Б.м., 2021 — укp.

В дисертаційній роботі експериментально доведено та аналітично обґрунтовано доцільність та ефективність використання термозсідальних пакувальних матеріалів при пакуванні великошматкових охолоджених напівфабрикатів. Досліджено склад та бар'єрні характеристики багатошарових полімерних плівок різних виробників та країн походження та структуровані їх дані з метою використання при виробництві сардельок варених з повторною пастеризацією. Науково обґрунтовано застосування елементів активного пакування, використання повторної пастеризації, багатошарових полімерних плівок з високими бар'єрними властивостями при виробництві сардельок варених з подовженим терміном зберігання. Визначено параметри показників активності води, вмісту вологи, кислотного та перекисного чисел, амінокислотного складу білків продукції, їх залежність від процесу проведення повторної пастеризації продукції. Отримано нові дані щодо ефективності використання режимів повторної термічної обробки сардельок варених та визначено оптимальні параметри пастеризації, розроблено принципову технологічну схему виготовлення сардельок варених пастеризованих з поглиначем кисню. Проведені дослідження дозволили розробити рекомендації щодо підбору оптимальних параметрів повторної термічної обробки сардельок варених, вибору багатошарових пакувальних матеріалів за бар'єрними характеристиками для застосування при пакуванні охолоджених великошматкових напівфабрикатів та м'ясопродуктів вареної групи та розробити нормативно-технологічну документацію на відповідний вид продукту.^UThe prospects of using active packaging elements in combination with gas- and vaporproof films for vacuum packaging and in a modified atmosphere in order to prolongation the shelf life of meat and meat-containing products are substantiated. The efficiency of using active packaging elements during re-pasteurization of sausage products to improve microbiological stability and increase stability of fats in meat and meat-containing sausage products before spoilage was confirmed. Microbiological, physicochemical and functional-technological characteristics of meat and non-meat raw materials, meat and meat-containing products in different storage conditions have been studied. It was confirmed that the microbiological stability of raw materials, natural semi-finished products and pasteurized sausage products depends on some extent on the barrier properties of packaging materials and the ability to regulate the gas environment for packaged foods. The basic conditions relating to safety and food shelf life prolongation with the up-to-date packaging methods and systems, the use of active packaging elements, preserving agents of natural and artificial origin have been analyzed. Composition and distribution of layers in multi-layer polymer films of different structure, country of origin, which have different functional and barrier properties have been studied; the permeability coefficients of polymeric materials have been determined to predict their barrier performance in the multi-layer films. A comparative analysis and systematization of the basic structures of polymer films for different groups of sausage products, meat and semi-finished products been performed, which allowed to determine the most appropriate structures of polymers for use in the pasteurization of sausage products. Influence of storage conditions on physicochemical features and microbiological stability of meat raw materials has been determined. The possibility to prolongation the storage life of beef, veal, pork and lamb in the form of semi-finished chilled large up to 28 days and meat-and-bone up to 21 days subject to use of vacuum and termoshrink, has been scientifically substantiated and proved. The ability was analyzed to store pasteurized boiled sausage products of the highest and first grade and confirmed the possibility of prolonging the shelf life of pasteurized cooked sausages of the highest grade during pasteurization using an oxygen absorbent sachet, which allows to ensure the microbial contamination values for sausages that correspond to the background values. This proves the synergetic effect of re-pasteurization in the presence of oxygen absorbent. Study of the effect of pasteurization on the amino acid composition in sausage products is not significant. Pasteurization does not reduce the biological value of sausage products, and fluctuations in the scores of essential amino acids before and after pasteurization did not exceed 1-3%. Based on the conducted research, the following has been done for the first time:the parameters of indicators of water activity, moisture content, acid and peroxide indices, amino acid composition of product proteins, their dependence on re-pasteurization of products have been determined;the possibility of doubling the shelf life has been shown, and the process parameters of re-pasteurization using the active packaging elements in the production of boiled meat products have been substantiated;the efficiency of using thermo-shrinkable packaging materials to pack large chilled semi-finished products has been proved;on the basis of research and comparison of the composition and barrier characteristics of multi-layer polymer films of domestic and foreign production, the characteristics, which ensure effectiveness of their use in the production of boiled sausages with repeated pasteurization and extended shelf life, have been systematized and structured;new data on efficiency of repeated thermal treatment modes for boiled sausages have been obtained and the optimal parameters of pasteurization have been determined. The practical value of this dissertation in extension of the shelf life of chilled large semi-finished products, boiled pasteurized sausages without the use of preserving agents of natural or artificial origin, which allows to improve the sale logistics of this type of products, expand the sales geography and enable the producers to diversify their consumer markets significantly. Recommendations for the choice of optimal parameters for repeated thermal treatment of boiled sausages, choice of multi-layer packaging materials according to the barrier characteristics for packaging of chilled large semi-finished products and boiled meat products have been developed.Improved technology is of practical importance for the meat processing industry due to the rational use of raw meat, improved logistics and expanded range of long-storage products.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
2.

Шуляк Н. С. 
Розробка та валідація методик аналізу аторвастатину та лізиноприлу в лікарських засобах / Н. С. Шуляк. — Б.м., 2023 — укp.

У дисертаційній роботі наведено експериментальне дослідження розробки спектрофотометричних і хроматографічних методик визначення аторвастатину та лізиноприлу в субстанціях та лікарських засобах. Розроблено та валідовано УФ-спектрофотометричні методики визначення аторвастатину кальцію та лізиноприлу в моно-препаратах. Розроблено та валідовано спектрофотометричні методики кількісного визначення лізиноприлу у складі готових лікарських форм за нінгідриновою реакцією та реакцією з купруму (II) сульфатом. Розглянуто можливість застосування методу диференціальної спектрофотометрії за реакцією з бромфеноловим синім (БФС) із використанням максимуму поглинання продукту реакції за довжини хвилі 594 нм. Запропоновано хроматографічні умови та розроблено ВЕРХ-методику кількісного визначення аторвастатину кальцію та його домішок в таблетках. Хроматографічні колонки Shim-Pack XR-ODS II (75 мм x 3 мм, 2.2 мкм) та Agilent Poroshell C18ec (100 мм x 4.6 мм, 2.7 мкм) продемонстували відмінні результати в розділенні аторвастатину та його домішок. Розроблена валідована методика визначення аторвастатину кальцію та його домішок в таблетках є екологічнішою за фармакопейну та всі інші раніше опубліковані методики визначення домішок аторвастатину кальцію, експресною для рутинних аналізів у лабораторіях контролю якості фармацевтичних компаній. Розроблено та валідовано хроматографічні методики визначення одночасного визначення аторвастатину кальцію та лізиноприлу в бінарній суміші та лікарських засобах з використанням хроматографічних колонок Purospher C8 STAR, Zorbax C8 Rx, LiChrosorb C8, Waters Spherisorb ODS1. Запропоновано методологію щодо розробки ВЕРХ-методики одночасного кількісного визначення двох АФІ з значними відмінностями у фізико-хімічних властивостях. Розроблені спектрофотометричні методики визначення лізиноприлу та аторвастатину у таблетках для застосування з метою проведення тесту «Розчинення» є коректними, експресними та доступними. Новизна розробок підтверджена патентами України на корисну модель.^UThe thesis presents an experimental study of the development of spectrophotometric and chromatographic methods for the determination of atorvastatin and lisinopril in substances and medicinal products. UV-spectrophotometric methods for the determination of atorvastatin calcium and lisinopril in mono-preparations have been developed and validated. Spectrophotometric methods for the quantitative determination of lisinopril in the composition of ready-made dosage forms by the ninhydrin reaction and the reaction with copper (II) sulfate have been developed and validated. It was considered the possibility of applying the method of differential spectrophotometry by reaction with bromophenol blue (BPB) using the maximum absorbance of the reaction product at a wavelength of 594 nm. Chromatographic conditions have been proposed and HPLC method has been developed for the quantitative determination of atorvastatin calcium and its impurities in tablets. Chromatographic columns Shim-Pack XR-ODS II (75 mm x 3 mm, 2.2 μm) and Agilent Poroshell C18ec (100 mm x 4.6 mm, 2.7 μm) have demonstrated excellent results in the separation of atorvastatin and its impurities. The developed validated method for determining atorvastatin calcium and its impurities in tablets is more environmentally friendly than the pharmacopoeia and all other previously published methods for determining atorvastatin calcium impurities, express for routine analyzes in quality control laboratories of pharmaceutical companies. Chromatographic methods for the simultaneous determination of atorvastatin calcium and lisinopril in a binary mixture and medicinal products using Purospher C8 STAR, Zorbax C8 Rx, LiChrosorb C8, Waters Spherisorb ODS1 chromatographic columns have been developed and validated. A methodology for the development of HPLC method for the simultaneous quantitative determination of two APIs with significant differences in physicochemical properties is proposed. It can be concluded that the developed spectrophotometric methods for the determination of lisinopril and atorvastatin in tablets for use in order to conduct the “Dissolution” test are correct, express and available. Novelty of developments is confirmed by patents of Ukraine for a useful model.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
3.

Дорожинська О. С. 
Удосконалення технології цукерок кристалічної структури з використанням різних цукрів: автореферат дис. ... д.філософ : 181 / О. С. Дорожинська. — Б.м., 2023 — укp.

Дисертація присвячена удосконаленню технології неглазурованих помадних цукерок з метою розширення асортименту конкурентоспроможної продукції функціонального спрямування, в тому числі зі зниженою калорійністю та глікемічністю, оригінальними смаковими властивостями, завдяки частковій та повній заміни цукру білого кристалічного іншими видами цукрів та харчовим волокном полідекстрозою. Встановлена можливість отримання цукеркових мас дрібнокристалічної структури на основі різних цукрів. Виявлено, що для отримання дрібнокристалічної маси на основі глюкози необхідною є технологічна операція внесення глюкози в кристалічному вигляді на етапі помадоутворення в кількості 10 % до маси помади, а з метою інтенсифікації процесу кристалізації встановлена доцільність зниження рН помадного сиропу до 3,0-3,5. Встановлено, що застосування цукрів фруктози, лактози і тагатози доцільно здійснювати в комбінаціях: лактоза: фруктоза = 1:1, тагатоза : фруктоза = 9:1, що забезпечує отримання дрібнокристалічної структури цукеркової маси. Визначено можливість зниження частки цукру на 30 % в помадних цукерках за рахунок його заміни полідекстрозою, з додатковим внесенням карбоксиметилцелюлози на стадії темперування цукеркової маси. Визначено необхідність корегування режиму уварювання сиропів на основі досліджуваних цукрів. Для забезпечення якісного процесу формування виробів визначені раціональні режими процесу темперування цукеркових мас: для зразка на глюкозі - 60-65˚С, для зразку на лактозі і фруктозі - 65-70˚С; для зразка на тагатозі і фруктозі – 65-70˚С, а для зразку на основі цукру білого кристалічного і полідекстрози – 80-85˚С. Вивчені процеси структуроутворення цукерок в безкрохмальних формах і встановлено, що лише зразок на основі комбінації лактози і фруктози потребує збільшення тривалості вистоювання в 2 рази в порівнянні з контрольним зразком. Аналіз сорбційних властивостей розроблених цукерок продемонстрував, що при зберіганні в межах відносної вологості повітря до 70 % для всіх зразків притамані десорбційні процеси, в зразках на основі комбінації тагатози і фруктози та лактози і фруктози при відносній вологості 75 % і вище спостерігається сорбція вологи з оточуючого середовища, яка підвищується зі збільшенням значень відносної вологості повітря. Досліджено зміну показників якості розроблених цукерок при зберіганні. Досліджено позитивний вплив процесу пакування на збереження початкової кристалічності розроблених цукерок. Встановлено, що для розроблених цукерок раціональним є пакування способом «флоу-пак» в пакувальні матеріали на основі поліпропілену. Удосконалено принципові схеми виробництва цукерок зі зміненим вуглеводним складом та апаратурно-технологічну схему виробництва цукерок з кристалічною структурою на основі різних цукрів із використанням існуючого кондитерського обладнання. Розроблено і затверджено у встановленому порядку рецептури та технологічні інструкції на всі розроблені цукерки на основі різних цукрів: «Енергійна ягідка», «Молочне сузір'я», «Тагантіні», «Ноктюрн». Проведено оцінку якості розроблених цукерок за комплексним показником, яка засвідчує, що всі розроблені зразки, виготовлені у виробничих умовах, мають оцінку «відмінно». Розраховано економічну ефективність удосконалених технологій цукерок зі зміненим вуглеводним складом та доведено соціальний ефект від впровадження за рахунок зниження їх калорійності та показника глікемічності.^UThe dissertation is devoted to the improvement of the technology of unglazed fondant sweets with the aim to expand the range of competitive products with functional properties, including those with reduced caloric and glycemic content and original taste properties, due to the partial and complete replacement of white crystalline sugar with other types of sugars and polydextrose as dietary fiber.The possibility of obtaining candy masses with fine crystal structure based on various sugars was established. It was found that in order to obtain a fine crystalline mass based on glucose, the technological operation of introducing glucose in crystalline form at the stage of fondant formation in the amount of 10% to the mass of the fondant is necessary. In order to intensify the crystallization process, it was established the feasibility of reducing the pH of the fondant syrup to 3.0-3.5. It was established that the use of fructose, lactose and tagatose sugars is expedient in combinations: lactose: fructose – 1:1, tagatose: fructose – 9:1, which ensures the production of a fine crystalline structure of the candy mass. The possibility of reducing the amount of sugar in fondant candies by 30% due to its replacement with polydextrose with the additional introduction of carboxymethylcellulose at the stage of tempering the candy mass, was determined.The need to adjust the mode of boiling syrups based on the studied sugars was determined.To ensure the high-quality process of product formation, rational modes of tempering candy masses are defined: for a sample on glucose - 60-65˚C, for a sample on lactose and fructose - 65-70˚C, for the sample based on tagatose and fructose - 65-70°C, and for the sample based on white crystalline sugar and polydextrose - 80-85°C. The processes of structure formation of candies in starch-free forms were studied, and it was established that only the sample based on the combination of lactose and fructose required a 2-fold increase in the duration of proofing compared to the control sample. The analysis of the sorption properties of the developed candies proved that desorption processes are inherent in all samples when stored within the relative humidity of air up to 70%, in samples based on a combination of tagatose and fructose and lactose and fructose at a relative humidity of 75% and more, moisture sorption from the surrounding environment is observed, which increases with increasing values of relative air humidity.The change in the quality indicators of the developed candies during storage was studied.The positive influence of the packaging process on the preservation of the initial crystallinity of the developed candies was studied. It was established that for the developed candies it is rational to use the "flow-pack" method and polypropylene-based packaging materials.The principle schemes for the production of candies with a changed carbohydrate composition and the equipment-technological scheme for the production of candies with a crystalline structure based on various sugars using existing confectionery equipment was improved. Formulations and technological instructions for all developed candies based on various sugars were developed and approved in the established order: «Energy berry», «Milk constellation», «Tagantini», «Nocturne». The quality of the developed candies was evaluated according to a comprehensive indicator, which certifies that all the developed samples, manufactured in production conditions, have an "excellent" rating. The economic efficiency of the improved technologies of candies with a changed carbohydrate composition was calculated and the social effect of their implementation due to the reduction of their caloric content and glycemic index was proved.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
4.

Шевченко В. В. 
Визначення раціональних параметрів координованого управління дорожнім рухом на міських магістралях: автореферат дис. ... д.філософ : 275 / В. В. Шевченко. — Б.м., 2023 — укp.

Шевченко Володимир Вадимович. Визначення раціональних параметрів коор-динованого управління дорожнім рухом на міських магістралях. – Кваліфікаційнанаукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальніс-тю 275 «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)». – Харківськийнаціональний автомобільно-дорожній університет (ХНАДУ) Міністерства освіти інауки України, Харків, 2023.Дисертаційна робота присвячена рішенню науково-прикладної задачі визна-чення раціональних параметрів координованого управління дорожнім рухом на мі-ських магістралях (ММ) з розділювальною смугою.Актуальність роботи визначається необхідністю розвитку функціонуючих умістах України локальних систем світлофорного регулювання, які мають обмеженуефективність. Для визначення найкращого варіанту розвитку був проведений аналізіснуючих підходів до визначення параметрів роботи світлофорних об’єктів (СО) іметодів побудови планів магістральної та мережевої координації світлофорів. Врезультаті було встановлено, що на даний час переконливих вказівок на ефективнінапрями координації роботи СО в містах ще не існує, а більшість праць присвяченаналаштуванню адаптивних СО на забезпечення ефективної реакції світлофорів надинамічний характер транспортних потоків (ТП), у тому числі в мережах, де функ-ціонує декілька світлофорів на суміжних перехрестях.Методичні керівництва з організації дорожнього руху (ОДР) різних країн сві-ту в основному пропонують використовувати для створення планів координації(ПК) просторово-часову діаграму (ПЧД) лінійної координації, хоча при цьому ви-знають її занадто спрощений характер і не надають чітких рекомендацій стосовноособливостей її практичного використання. Іншим варіантом координації є викори-стання створеного на цей час програмного забезпечення (ПЗ) з жорсткої або адап-тивної координації, в якому також використовуються спрощені математичні моделідля створення ПК. При цьому, з фінансової точки зору, перехід до координованоїроботи локальних світлофорів у транспортних системах українських міст є най-більш доступним напрямом розвитку світлофорного управління (СУ) рухом.Це вказало на потребу в удосконалені існуючих методів формування планівмагістральної координації, за рахунок поглибленого врахування головних особли-востей процесу координованого руху транспортних засобів (ТЗ), які полягають в їхгруповому прибутті з пачки зеленої хвилі (ЗХ) на чергове перехрестя; наявності ТЗ,що доповнюють пачку ЗХ, починаючі з другого перехрестя координованого фраг-менту магістралі; і додаткових можливостях налаштування ПК, які забезпечуютьсянаявністю на магістралі розділювальної смуги та світлофорних циклів (СЦ) з виді-леним в окрему фазу лівим поворотом.Розроблена в дослідженні двоетапна процедура створення лінійного ПК до-зволила врахувати особливості групового прибуття пачки ЗХ до чергового регульо-ваного перехрестя на ділянці ММ, що координується, і наблизила кінцеве рішенняцієї задачі до глобального мінімуму часу очікування можливості проїзду ТЗ черезрегульоване перехрестя.Створена в роботі за умови повного роз’їзду черги автомобілів протягом до-звільного сигналу аналітична модель затримок на регульованому перехресті надаламожливості визначити граничний рівень завантаження другорядних підходів доММ з координованим управлінням, який має враховуватися при побудові ПК. Задопомогою імітаційного експерименту, вона також дозволила обґрунтувати мож-ливість використання формули затримки Вебстера на другому, емпіричному етапіпобудови плану.Оцінка ймовірності виникнення неповної пачки автомобілів при координова-ному управлінні на ММ привела до отримання аналітичної залежності, яка збігласьз аналогічною ймовірністю в однолінійній системі масового обслуговування зі ста-ндартною дисципліною обслуговування FIFO (First In First Out) і з показниковимзаконом розподілу часу обслуговування. Завдяки цьому діапазон застосування за-лежності шуканої ймовірності від навантаження розширився на регульовані перех-рестя, що, внаслідок її зворотного лінійного характеру, дозволило позбавитися об-межень на вибір раціонального розміру пачки і робити його виходячи виключно зміркувань мінімізації часу затримок учасників руху при поїздках координованимфрагментом ММ.Об’єктом для вивчення характеристик координованого руху в роботі обранийфрагмент однієї з магістральних вулиць загальноміського значення міста Харкова –просп. Науки, від просп. Незалежності до вул. Мінської, який має розділювальнусмугу, достатню довжину і кількість СО. На ньому спостерігається постійно високаінтенсивність руху (ІР) протягом навантаженого денного періоду робочої доби, якаприводить до високого рівня завантаження більшості під’їздів до регульованих пе-рехресть і, відповідно, до значних затримок при його подоланні.^UShevchenko Volodymyr Vadymovych. Determination of rational parameters of pro-gressive traffic control on urban highways. – Qualifying scientific work on the rights ofthe manuscript.Thesis for obtaining the degree of doctor of philosophy in the specialty 275 –Transport Technologies (by Automobile Transport). – Kharkiv National Automobile andHighway University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2023.The dissertation is devoted to the solution of the scientific and applied problem ofdetermining the rational parameters of coordinated traffic control on city highways with amedian strip.For this purpose, an analysis of existing approaches to determining the parametersof the operation of traffic lights and methods of building plans for trunk and network co-ordination of traffic lights was carried out. As a result, it was established that at this timethere are no clear instructions on effective directions for the development of traffic lightcoordination systems in cities, and the majority of works are devoted to the adjustment ofadaptive traffic light objects to ensure an adequate reaction of traffic lights to the dynam-ic nature of traffic flows, including in networks, where local traffic lights operate at adja-cent intersections with pre-timed cycles. Road traffic control guidelines of various coun-tries suggest using a space-time diagram of linear coordination to create coordinationplans, although they recognize its oversimplified nature and do not provide clear recom-mendations regarding the specifics of its practical use. Another option for coordination isto use existing hard or adaptive coordination software, which also use simplified modelsto create coordination plans. At the same time, the transition to the coordinated operationof traffic lights in the transport systems of Ukrainian cities is the most accessible direc-tion for the development of traffic light control.This indicated the need for the creation of a new method of forming highway coor-dination plans, which should take into account the peculiarities of this process, whichconsist in the group arrival of vehicles from the green wave pack to the next intersection,the presence of vehicles that complement the green wave pack starting from the secondintersection sections and additional possibilities in setting up the coordination plan, whichensure the presence of a separate lane on the section and traffic light cycles of cycles witha left turn allocated in a separate phase.The two-stage procedure for creating a coordination plan on an urban highway de-veloped in the study takes into account the peculiarities of the group arrival of a greenwave packet to the next regulated intersection on the coordinated urban highway sectionand allows to bring the final solution of this problem closer to the global minimum of thewaiting time for the possibility of passing through the regulated intersection.An analytical model of delays at a controlled intersection, created in the work un-der the condition of full departure of the queue of cars during the permission signal, al-lowed to determine the limiting level of loading of the secondary approaches to the cityhighway with coordinated control, which should be used in the construction of the coor-dination plan. With the help of a simulation experiment, it also allowed to substantiate thepossibility of using Webster's delay formula at the first, analytical stage of plan construc-tion.The estimation of the probability of the occurrence of an incomplete pack of carsunder coordinated control on an urban highway led to an analytical dependence that coin-cided with a similar probability in a standard single-line mass service system with astandard FIFO service discipline and with an exponential service time distribution law.Thanks to this, the dependence of the desired probability on the load expanded the rangeof application to adjustable traffic lights and, due to its inverse linear nature, made it pos-sible to get rid of restrictions on the choice of the size of the bundle and to do it basedsolely on the considerations of minimizing the delay time of traffic participants whenovercoming a coordinated section of the city highway.A fragment of one of the central thoroughfares of the city of Kharkiv, avenue Sci-ences, from Nezalezhnosti Ave. to Minskaya St., which has a dividing strip, sufficientlength and number of traffic lights. On it, there is a constantly high traffic intensity duringthe busy daytime period of the working day, which leads to a high level of loading ofmost approaches to regulated intersections and, accordingly, to significant delays whencrossing it.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського