Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (8)Книжкові видання та компакт-диски (1)
Пошуковий запит: (<.>K=PACKAGED<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6

      
1.

Курляк А. В. 
Обґрунтування рецептури та визначення характеристик дослідних зразків патронованих запобіжних емульсійних вибухових речовин IV класу / А. В. Курляк. — Б.м., 2021 — укp.

Проаналізовано результати досліджень державного підприємства «Державний макіївський науково-дослідний інститут з безпеки робіт у гірничій промисловості», Державного підприємства «Донбаський науково-дослідний і проектно-конструкторський вугільний інститут», Державного підприємства «Донецький науково-дослідний вугільний інститут», Державного науково-дослідного інституту організації і механізації шахтного будівництва, Державного підприємства «Дондіпровуглемаш», Інституту геотехнічної механікиім. М.С. Полякова Національної академії наук України, у роботах яких наводились причини займання метаноповітряної суміші (МПС) та пилоповітряної суміші (ППС) в шахтах, що небезпечні за газом і пилом. Враховуючи досвід дослідження процесу вигоряння, було встановлено, що запобіжні тротиловмісні ВР мають високу схильність до вигоряння та супроводжуються великим тиском продуктів горіння, а також ЗВР, які застосовуються в Україні, є екологічно небезпечними та мають у своєму складі токсичні речовини – тротил і нітроефіри.Аналіз світового досвіду застосування ЗВР довів, що подальший розвиток та вдосконалення ЗВР в Україні повинно базуватися на ЕВР. Ці вибухові речовини, на відміну від амоніту та угленіту, не містять у своєму складі бризантних ВР (тротил і нітрогліцерин). В Україні накопичено значний досвід створення технологій виробництва ЕВР, що застосовуються на відкритих розробках родовищ корисних копалин, та може бути використаний при створенні запобіжних ЕВР. Україна не має в розпорядженні вітчизняних запобіжних ЕВР, у цьому напрямі роботи знаходяться на етапі наукових досліджень. Для прикладу було розглянуто характеристики запобіжних поремітів виробництва Росії та емулініта виробництва Польщі. Наведені переваги запобіжних ЕВР порівняно з патронованими тротиловмісними ЗВР.Розглянуто досвід досягнення запобіжних властивостей для ВР. Огляд літературних джерел довів, що найбільш якісне забезпечення запобіжних властивостей ВР відбувається при додаванні до складу ВР у ролі полум'ягасника NaCl, який отримано внаслідок проходження іонообмінної хімічної реакції. Враховуючи дослідження щодо використання сенсибілізаторів встановлено, що сенсибілізацію запобіжних ЕВР необхідно проводити за допомогою скляних мікросфер.^USection 1 includes an analysis of the current assortment of permissive explosives (PE) in Ukraine and the prospects for improving the PE composition. It has been established that the PE development and improvement is an important urgent problem aimed at improving safety during blasting process. The disadvantages of regular PE were considered for a better understanding of the PE use issue.This section also presents an analysis of the research results by Makeevka Research Institute for Mining Safety, Donbass Scientific Research and Design Coal Institute, Donetsk Scientific Research Coal Institute, Dondiprovuhlemash Donetsk State Research, Design and Experiment Institute for Complex Mine Mechanization State Enterprise , State Scientific and Research Institute of Organization and Mechanization of Mining, Institute of Geotechnical Mechanics named by N. Poljakov of National Academy of Sciences of Ukraine that described the causes of methane-air mixture (MAM) and dust-air mixture (DAM) ignition in hazardous mine workings. As the resultof the combustion process experience analysis, it was found that permissible TNT-containing explosives have a high tendency to burn out and a high combustion pressure. In addition, PE used in Ukraine, are environmentally hazardous and contain toxic substances such as TNT and nitrate ester.It was found that the further PE development and improvement in Ukraine should be based on the EE experience. Moreover, it is necessary to consider the experience of the PE use in the world. These explosives do not contain brisant explosives (TNT and nitroglycerin), unlike ammonite and carbonite. Ukraine has accumulated considerable experience in the technology development for the production of EE that are used in open-pit mining and that can be used in the permissible EE development. There are no permissible EE available in Ukraine, but work in this direction is at the stage of scientific research. The characteristics of permissible poremite made in Russia and emulinite produced in Poland were given as an example. The advantages of permissible EE comparing with packaged TNT-containing PE are given.The experience of achieving permissible properties for EE was considered. Based on the references, it was found that the best permissible properties of explosives occur when NaCl obtained by ion exchange reaction is added to the composition of explosives as a flame retardant.Considering the research on the use of sensitizers, it is established that sensitization of permissible EE must be conducted using microspheres.The theoretical research on properties and characteristics of spermissible EE is presented in the section 2.The permissible EE of IV class composition was selected in the course of research. The emulsion composition of the was determined as the main component for development of the basic permissible EE. The emulsion consisted of an oxidizing phase (OP) that included ammonium nitrate, sodium nitrate, water and of a combustible phase (СP) that included a mixture of emulsifier and industrial oil. Glass microspheres were selected as sensitizers.Two methods of ion exchange salt injection were used during permissible EE composition calculation. The first method involved injection of NaNO3 and NH4Cl ion10exchange salts into the EE emulsion base. The second method involved injection of NaNO3 and NH4Cl ion exchange salts with the addition of KCl to the EE emulsion base. Thermochemical calculations of two compositions were conducted using the Lethal force program. After comparing the obtained thermochemical parameters (explosion heat, explosion temperature, total gas volume, oxygen balance (OB)) between the two compounds and with similar thermochemical parameters of standard TNT-containing explosives, the proper permissible EE composition was selected. It contains NaNO3 that interacts with NH4Cl to form the required amount of NaCl flame retardant. The explosion heat of the selected formulation of permissible EE composition is 2305 kJ/kg, OB is -0.67% and, according to these indicators, is larger thе TNT-containing PE.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
2.

Храпачов О. В. 
Удосконалення технології м'ясних і м'ясомістких продуктів з використанням активного пакування / О. В. Храпачов. — Б.м., 2021 — укp.

В дисертаційній роботі експериментально доведено та аналітично обґрунтовано доцільність та ефективність використання термозсідальних пакувальних матеріалів при пакуванні великошматкових охолоджених напівфабрикатів. Досліджено склад та бар'єрні характеристики багатошарових полімерних плівок різних виробників та країн походження та структуровані їх дані з метою використання при виробництві сардельок варених з повторною пастеризацією. Науково обґрунтовано застосування елементів активного пакування, використання повторної пастеризації, багатошарових полімерних плівок з високими бар'єрними властивостями при виробництві сардельок варених з подовженим терміном зберігання. Визначено параметри показників активності води, вмісту вологи, кислотного та перекисного чисел, амінокислотного складу білків продукції, їх залежність від процесу проведення повторної пастеризації продукції. Отримано нові дані щодо ефективності використання режимів повторної термічної обробки сардельок варених та визначено оптимальні параметри пастеризації, розроблено принципову технологічну схему виготовлення сардельок варених пастеризованих з поглиначем кисню. Проведені дослідження дозволили розробити рекомендації щодо підбору оптимальних параметрів повторної термічної обробки сардельок варених, вибору багатошарових пакувальних матеріалів за бар'єрними характеристиками для застосування при пакуванні охолоджених великошматкових напівфабрикатів та м'ясопродуктів вареної групи та розробити нормативно-технологічну документацію на відповідний вид продукту.^UThe prospects of using active packaging elements in combination with gas- and vaporproof films for vacuum packaging and in a modified atmosphere in order to prolongation the shelf life of meat and meat-containing products are substantiated. The efficiency of using active packaging elements during re-pasteurization of sausage products to improve microbiological stability and increase stability of fats in meat and meat-containing sausage products before spoilage was confirmed. Microbiological, physicochemical and functional-technological characteristics of meat and non-meat raw materials, meat and meat-containing products in different storage conditions have been studied. It was confirmed that the microbiological stability of raw materials, natural semi-finished products and pasteurized sausage products depends on some extent on the barrier properties of packaging materials and the ability to regulate the gas environment for packaged foods. The basic conditions relating to safety and food shelf life prolongation with the up-to-date packaging methods and systems, the use of active packaging elements, preserving agents of natural and artificial origin have been analyzed. Composition and distribution of layers in multi-layer polymer films of different structure, country of origin, which have different functional and barrier properties have been studied; the permeability coefficients of polymeric materials have been determined to predict their barrier performance in the multi-layer films. A comparative analysis and systematization of the basic structures of polymer films for different groups of sausage products, meat and semi-finished products been performed, which allowed to determine the most appropriate structures of polymers for use in the pasteurization of sausage products. Influence of storage conditions on physicochemical features and microbiological stability of meat raw materials has been determined. The possibility to prolongation the storage life of beef, veal, pork and lamb in the form of semi-finished chilled large up to 28 days and meat-and-bone up to 21 days subject to use of vacuum and termoshrink, has been scientifically substantiated and proved. The ability was analyzed to store pasteurized boiled sausage products of the highest and first grade and confirmed the possibility of prolonging the shelf life of pasteurized cooked sausages of the highest grade during pasteurization using an oxygen absorbent sachet, which allows to ensure the microbial contamination values for sausages that correspond to the background values. This proves the synergetic effect of re-pasteurization in the presence of oxygen absorbent. Study of the effect of pasteurization on the amino acid composition in sausage products is not significant. Pasteurization does not reduce the biological value of sausage products, and fluctuations in the scores of essential amino acids before and after pasteurization did not exceed 1-3%. Based on the conducted research, the following has been done for the first time:the parameters of indicators of water activity, moisture content, acid and peroxide indices, amino acid composition of product proteins, their dependence on re-pasteurization of products have been determined;the possibility of doubling the shelf life has been shown, and the process parameters of re-pasteurization using the active packaging elements in the production of boiled meat products have been substantiated;the efficiency of using thermo-shrinkable packaging materials to pack large chilled semi-finished products has been proved;on the basis of research and comparison of the composition and barrier characteristics of multi-layer polymer films of domestic and foreign production, the characteristics, which ensure effectiveness of their use in the production of boiled sausages with repeated pasteurization and extended shelf life, have been systematized and structured;new data on efficiency of repeated thermal treatment modes for boiled sausages have been obtained and the optimal parameters of pasteurization have been determined. The practical value of this dissertation in extension of the shelf life of chilled large semi-finished products, boiled pasteurized sausages without the use of preserving agents of natural or artificial origin, which allows to improve the sale logistics of this type of products, expand the sales geography and enable the producers to diversify their consumer markets significantly. Recommendations for the choice of optimal parameters for repeated thermal treatment of boiled sausages, choice of multi-layer packaging materials according to the barrier characteristics for packaging of chilled large semi-finished products and boiled meat products have been developed.Improved technology is of practical importance for the meat processing industry due to the rational use of raw meat, improved logistics and expanded range of long-storage products.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
3.

Желуденко Ю. В. 
Удосконалення технології виробництва і зберігання сосисок варених / Ю. В. Желуденко. — Б.м., 2021 — укp.

У дисертаційній роботі підтверджено, що використання олеорезинів мускатного цвіту та чорного перцю для виробництва м'ясних та м'ясомістких сосисок варених значно пригнічує розвиток МАФАнМ, пліснявих грибів та дріжджів в динаміці зберігання. Встановлено, що дані зразки зберігали мікробіологічну стабільність протягом 7 діб. В той же час використання олеорезину коріандру не має значних бактерицидних властивостей для сосисок варених. Доведено, що використання олеорезину чорного перцю має мінімальний вплив на органолептичні показники м'ясних та м'ясомістких сосисок в процесі зберігання. Встановлено, що зменшення концентрації кисню відбувається швидше у меншому об'ємі запакованих саше-пакетів та при розгерметизації і повторній двократній герметизації здатність до відновлення модифікованого газового середовища спрацьовує тільки при одноразовому відкритті пакетів поглиначів кисню. Визначено, що мікроструктурні зміни зразків поглиначів кисню вітчизняного і закордонного виробництва після повної втрати здатності до поглинання кисню мають подібні характеристики. Встановлено, що на рівень мікробного забруднення сосисок, які зберігалися з використанням елементів активного пакування, найбільший вплив мало використання поглинача кисню та поглинача кисню спільно з випарювачем етанолу. Встановлено, що значення МАФАнМ для зразку з використанням поглинача кисню було значно нижчим порівняно з контролем на 13-ту добу зберігання. В той же час використання поглиначів кисню пригнічує зростання кількості пліснявих грибів і не має впливу на розвиток дріжджів, що свідчить про те, що використання поглиначів кисню для сосисок варених лише частково пригнічує розвиток мікрофлори.^UIt has been established that the samples with spice oleoresins aw value varies within the range of 0,972...0,980 and practically did not differ during storage. These values are typical for this products, and indicates that there was no significant affect on meat and meat containing sausages composition. It was investigated that coriander oleoresin samples showed increased microbial contamination throughout the storage period, which suggests that oleoresin coriander use does not have significant bactericidal properties for cooked sausage. It has been confirmed that the mace and black pepper oleoresins use in meat and meat containing cooked sausage significantly inhibits the development of QMAFAnM, as well as molds and yeasts, which are indicators of microbial spoilage, in the storage dynamics. It was found that these samples kept microbiological stability for 7 days. It was proved that the coriander oleoresin use significantly affect the meat containing sausage organoleptic characteristics. Already in 3 days of storage, there is off odour and taste that increase over time and degradation of product appearance in the cut and consistency at the storage end. It was found that organoleptic characteristics change in samples containing mace oleoresin was much slower, only at the storage end there was off odour and a consistency deterioration in part of the samples, whereas samples containing black pepper oleoresin were not detected significant deviations in all organoleptic characteristics at all control points. It has been established that in the ethanol emitter sachet packed sample storage after 100-150 minutes, the unit of products is transferred to the equilibrium state of ethanol vapor content, which allows to effectively regulate the conditions of the packaged products modified atmosphere packaging during storage. According to the study results of oxygen concentration reduction kinetics in various volumes (0,001m3 and 0,002m3), it was established that concentration reduction occurs faster in a smaller volume of packaged sachet packets. It has been determined that domestic and foreign oxygen scavengers microstructural changes after complete oxygen absorption ability loss have similar characteristics. It was established that the oxygen scavenger and oxygen scavenger together with ethanol emitter had the major impact on the microbial contamination of cooked sausages which were stored using different active packaging elements. The study results show that QMAFAnM for cooked sausages with domestic and foreign oxygen scavengers on the 13th storage day was lower compared to control. At the same time, the oxygen scavengers use inhibits the growth of molds and has no effect on yeast development, which indicates that the oxygen scavengers use for cooked sausages only partially inhibits the microflora development. On the conducted researches basis the comparative estimation of spices and oleoresins (black pepper, coriander and mace) effect on microbiological stability cooked sausages is given for the first time. It was determined that the 0,1 – 0,2% black pepper oleoresin use in the sausages formulation more effectively inhibits the microflora development in cooked sausages compared to coriander and mace oleoresins and allows to set the 7 days shelf life. It was established that meat and meat containing cooked sausages storage capacity depend primarily on the microbiological parameters stability and purity of spices and oleoresins, and not on proportion of non-meat raw materials in cooked sausage recipes. For the first time, the oxygen scavengers effect on the cooked sausages shelf life prolongation possibility was scientifically substantiated and oxygen scavengers inhibitory effect on the microflora and moulds development was confirmed.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
4.

Цибрій З. Ф. 
Фізико-технологічні основи розроблення HgCdTe-приймачів ІЧ та ТГц діапазонів і елементів блокування ІЧ випромінювання / З. Ф. Цибрій. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертація присвячена встановленню основних технологічних процесів, що обмежують порогові параметри фотоприймачів на основі вузькощілинних напівпровідників HgCdTe і дослідженню їх фізичної природи, що дозволило вперше в Україні розробити основи технології виготовлення дискретних та багатоелементних двоспектральних ІЧ та ТГц фотоприймачів випромінювання 3-го покоління. Проведено ґрунтовний аналіз фізико-хімічних процесів, які відбуваються при формуванні приймачів ІЧ діапазону спектра на основі HgCdTe. Це дозволило вивчити, оптимізувати та обґрунтувати режими ключових технологічних етапів їх формування та розробити унікальні технологічні методи виготовлення ІЧ та ТГц детекторів на основі HgCdTe.Розроблено топології ІЧ дискретних фотодіодів та багатоелементних фотодіодних матриць з різним форматом та розміром чутливих елементів на основі епітаксійних шарів HgCdTe. Опрацьовано технологічний процес виготовлення ІЧ -детекторів на основі епітаксійних шарів HgCdTe. Зокрема, визначені гранично можливі значення температурних та механічних навантажень на епітаксійні шари HgCdTe, які повинні враховуватись в технології виготовлення приймачів; розроблені низькотемпературні режими формування захисних покриттів CdTe, фізичні властивості яких задовольняють вимогам до пасиваційних покриттів; вивчено фізико-хімічні процеси на інтерфейсі метал/HgCdTe, що відбуваються при розроблених низькотемпературних режимах формування двошарових омічних контактів до епітаксійних шарів HgCdTe, як з електронним, так і з дірковим типом провідності. Омічна поведінка контактів не залежить від типу металу, що свідчить про збагачення носіями приповерхневого шару, зумовленого піннінгом рівня Фермі. Виготовлено середньохвильові та довгохвильові ІЧ-фотодіоди на основі HgCdTe з різною топологією та досліджено їх електричні та фотоелектричні характеристики. Отримані експериментальні значення виявлювальної здатності середньохвильових та довгохвильових ІЧ фотодіодів на основі HgCdTe свідчать про їх функціональність у режимах, обмежених фоновим випромінюванням.Виготовлені ТГц болометри на гарячих носіях на основі HgCdTe були використані для формування 8-елементної лінійки детекторів для застосування в суб-ТГц ( ≈ 140 ГГц) системі візуалізації. Отримані ТГц-зображення запакованих предметів продемонстрували задовільну спектральну роздільну здатність з використанням такої суб-ТГц системи.Показано можливість реалізації дво- або багатспектральних детекторів на основі епітаксійних шарів HgCdTe в ІЧ та ТГц спектральному діапазоні. Запропоновані і розроблені дводіапазонні приймачі на основі болометрів HgCdTe інтегровані з металічними антенами, які продемонстрували відгук до ТГц випромінювання (на основі розігріву електронного газу в біполярному напівпровіднику) і є чутливими також в ІЧ діапазоні (за рахунок міжзонного поглинання) з довгохвильовою межею чутливості, що відповідає їх хімічному складу.Вперше обґрунтовано механізми функціонування новітніх селективних фільтрів на основі композитних структур AlN (MgO) / полімерна плівка, які блокують ІЧ випромінювання і є прозорими у видимому і ТГц діапазонах спектра. Доведено, що покращені експлуатаційні можливості обумовлені розширенням смуги залишкових променів для AlN в межах 10,5 – 17 мкм, що пов'язано з їх полікристалічною наноструктурованою будовою. Експериментально доведено їхню функціональність^UThe dissertation is devoted to the determination of the main technological processes that limit the threshold parameters of photodetectors based on narrow-gap HgCdTe semiconductors and the study of their physical nature, which allowed for the first time in Ukraine to develop the basics of technology for discrete and multi-element two-color IR and THz detectors of third generation. A thorough analysis of physical and chemical processes that occur during the formation of IR detectors based on HgCdTe was carried out. This allowed to study, optimize and substantiate the modes of key technological stages of their formation and to develop unique technological methods of manufacturing IR and THz MCT detectors.The topologies of IR multielement photodiode arrays with different format and size of sensitive elements based on MCT epitaxial layers, as well as discrete photodiodes, were developed. The technological process of IR detectors manufacturing based on epitaxial layers of HgCdTe has been worked out. The limit values of temperature and mechanical loads on the epitaxial layers of HgCdTe, which should be taken into account in the technology of manufacturing detectors based on HgCdTe were esteblished; low-temperature modes of formation of protective CdTe coatings were developed, the physical properties of which meet the requirements for passivation coatings; physical and chemical processes at the metal / HgCdTe interface were studied, which occur at the developed low-temperature modes of formation of two-layer ohmic contacts to HgCdTe epitaxial layers, with both electronic and hole type conductivity. An ohmic behavior of contacts does not depend on the type of metal and that indicates about enrichment by carriers of the near-surface layer, due to the pinning of the Fermi level. Mid-wave and long-wave IR photodiodes of MCT with different topology were fabricated and their electrical and photoelectrical characteristics were investigated. The obtained experimental values of HgCdTe mid-wave and long-wave IR photodiodes detectivity indicate their functionality in modes close to those limited by background radiation.Manufactured THz hot electron bolometers based on MCT were used to form an 8-element linear array for application in the sub-THz ( ≈ 140 GHz) imaging system. The obtained THz images of the packaged items demonstrated satisfactory spectral resolution of the sub-THz imaging system.The possibility of realization of two- or multiband detectors based on epitaxial layers of HgCdTe in the IR and THz spectral range was shown. Dual-band detectors based on MCT hot electron bolometers integrated with metal antennas, which have demonstrated a response to THz radiation (based on electron gas heating in a bipolar semiconductor) are also sensitive in the IR range (due to interband absorption) with a cutoff wavelength, which corresponds to chemical composition of HgCdTe.For the first time, the mechanisms of operation of the selective filters based on composite structures AlN (MgO) / polymeric film, which block infrared radiation and are transparent in the visible and THz bands of the spectrum, have been reasoned. It is proved that the improved operational capabilities are due to the extension of the band of residual rays for AlN in the range of 10.5 - 17 μm, which is due to their polycrystalline nanostructured structure. Their functionality has been experimentally proven


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Ковальов Є. О. 
Відкриті резонансні системи для генераторів дифракційного випромінювання з розвинутим простором взаємодії / Є. О. Ковальов. — Б.м., 2021 — укp.

Мета роботи – дослідити можливості розширення смуги перестроювання по частоті та зменшення масогабаритних параметрів для ГДВ із періодичною структурою у вигляді здвоєної гребінки, що працюють в діапазоні 30-200 ГГц, провести дослідження перспективних ВРС із подовженим простором взаємодії та супергаусовим розподілом резонансного поля, які призначені для подальших розробок пакетованих ГДВ у терагерцевому діапазоні частот. Об'єкт дослідження – процеси формування резонансних мод і процеси взаємодії з ними електронного потоку у відкритих резонансних системах генераторів дифракційного випромінювання. Методи дослідження - експериментальні методи досліджень резонансних мод у ВРС з урахуванням радіаційних втрат у вузлі зв'язку; лінійна теорія ГДВ із гаусовим розподілом поля вздовж простору взаємодії; метод аналізу властивостей резонансних мод за допомогою двовимірної моделі ВРС із довільним профілем дзеркал; експериментальний метод аналізу структури резонансного поля безпосередньо на поверхні дзеркала ВРС за допомогою рухомого вузла зв'язку; експериментальний метод визначення омічних втрат у періодичній структурі типу здвоєної гребінки; експериментальні методи дослідження вихідних параметрів ГДВ у “гарячому” режимі роботи. Новизна – досліджено залежність властивостей резонансних мод у ВРС від висоти здвоєної гребінки, та визначено оптимальні параметри здвоєної гребінки по критерію «широка смуга перестроювання ГДВ по частоті плюс висока добротність генерованих коливань». Запропоновано експериментальний метод визначення частки енергії поля резонансної моди, зосередженої безпосередньо в щілинах здвоєної гребінки, по відношенню до енергії резонансного поля в одній варіації сталої хвилі ВРС, та показано, що вона зростає зі збільшенням висоти здвоєної гребінки. Вперше запропоновано та досліджено роботу ГДВ на асиметричних модах, які виникають у ВРС при зміщенні здвоєної гребінки на периферію плями поля перпендикулярно до руху електронного потоку, що зменшило деструктивний вплив здвоєної гребінки на робочу моду, та дало можливість збільшити смугу перестроювання ГДВ по частоті в 1,5 раза. Вперше досліджено особливості роботи ГДВ на зв'язаних модах в асиметричній ВРС, та продемонстровано ефективну роботу ГДВ на одній із гілок зв'язаних мод у широкій смузі частот без впливу вищих мод на вихідні характеристики генератора. Ступень упровадження - результати роботи можуть бути використаними при підготовці та проведені навчальних лекцій у вищих навчальних закладах Міністерства освіти і науки України, де досліджується наукові напрями дифракційна електроніка та квазіоптика відкритих резонансних систем. Сфера використання - результати, які висвітлені у дисертації, можуть використовуватися при розробці пакетованих ГДВ з розширеною смугою перестроювання по частоті та їх подальшому розвитку у терагерцевому діапазоні частот. Запропонований метод аналізу структури резонансного поля безпосередньо на поверхні дзеркала ВР може бути використаний в багатьох практичних застосуваннях відкритих резонаторів, таких як діелектрометрія, технологічний контроль мікродротів та інше.^UThe goal of the research – experimentally and theoretically research ways to extend the functionality of diffraction radiation oscillator (DRO) with periodic structure in form of double comb, which operate in frequency range 20-300 GHz. Conduct research with promising open resonant systems with extended interaction space for the development of DRO in terahertz frequency range. The object of research – processes of resonant modes formation and processes of their interaction with electron beam in open resonant systems of DRO. Research methods - experimental research methods of resonant modes in open resonant systems taking into account radiation losses in a coupling node; results of linear theory of DRO with Gaussian field distribution along the interaction space; method of properties analysis of resonant modes using a 2-D model of open resonant system with an arbitrary profile of mirrors; experimental method of resonant field structure analysis directly on the mirror surface of an open resonant system using a movable coupling node; experimental method for determining ohmic losses in a periodic structure in form of double comb; experimental research methods of output parameters of DRO in “hot” operation mode. Novelty - The dependence of the resonant modes properties in ORS on the height of the double comb was investigated, and the optimal parameters of double comb were determined by criteria “wide frequency tuning range of DRO plus high quality factor of generated oscillations”. An experimental method is proposed for determining the field energy fraction of the resonant mode, concentrated directly in the grooves of the double comb, in relation to the energy of the resonant field in one variation of the constant wave of the ORS, and it is shown that it increases with increasing height of the double comb. For the first time, it was proposed and investigated the operation of the DRO on asymmetric modes that occur in the ORS when shifting the double comb to the periphery of the filed spot perpendicular to the electron flow, which reduced the destructive effect of the double comb on the operating mode, and allowed to increase the tuning range 1,5 times. For the first time, the peculiarities of the generator operation on coupled modes in an asymmetric ORS were studied, and the efficient operation of the DRO on one of the branches of the coupled modes in a wide frequency range without the influence of higher modes on the output characteristics of the generator was demonstrated. Degree of implementation - The results of the work can be used in the preparation and conduct of educational lectures in higher educational institutions of the Ministry of Education and Science of Ukraine, where the scientific fields of diffraction electronics and quasi-optics of open resonant systems are being investigated. Scope of use - The results obtained in the dissertation can be used in the development of packaged DRO with an extended frequency tuning range and the development of generators in the terahertz frequency range. The proposed method of analyzing the structure of the resonant field directly on the surface of the resonator mirror can be used in many practical applications of open resonators, such as dielectrometry, technological control of microwires etc.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Новицька І. В. 
Управління просуванням органічної продукції на внутрішній та зовнішній ринки / І. В. Новицька. — Б.м., 2022 — укp.

У дисертаційній роботі обґрунтовано теоретичні положення, методичні та практичні рекомендації щодо управління просуванням органічної продукції на внутрішній та зовнішній ринки.У першому розділі дисертаційної роботи узагальнено й удосконалено теоретичні основи управління просуванням органічної продукції. Розглянуто існуючі наукові підходи до розуміння сутності управління просуванням органічної продукції як економічної категорії та запропоновано власне трактування дефініції «управління просуванням органічної продукції», що полягає у поетапному застосуванні функціонального й процесного підходів, які, на відміну від інших, дозволяють утворити постійну взаємодію управлінських функцій під час здійснення системи заходів щодо досягнення цілей із просування органічної продукції до потенційних споживачів в умовах підвищення соціальної та екологічної відповідальності через призму цифровізації. У межах такого підходу підкреслюється, що органічна продукція є екологічно чистою, її виробник забезпечив дотримання відповідних стандартів якості та має підтверджуючий сертифікат, що дозволяє на упаковці готової продукції використовувати відповідний логотип чи маркування. Процес просування органічної продукції розглянуто не лише як форму повідомлень, що застосовується підприємством для інформування, нагадування й переконання потенційних покупців до здійснення покупки, а і як цілу низку заходів, спрямованих на постійний моніторинг за зміною споживчих смаків і пріоритетів у виборі продукції та швидку мотивацію клієнта до купівлі цієї продукції. У процесі дослідження обґрунтовано, що до управління просуванням органічної продукції доцільно застосувати функціональний та процесний підходи, які в комплексі зможуть забезпечити безперервну взаємодію функцій управління (прогнозування, планування, організацію, мотивацію, стимулювання, моніторинг та контроль) у процесі просування органічної продукції на внутрішній та зовнішній ринки, а також можливість збуту з урахуванням особливостей органічної продукції, життєвого циклу товару та взаємозв'язків із клієнтами. Аргументовано, що управління просуванням органічної продукції буде різнитися залежно від виду продукції, зокрема продукція первинного виробництва, вторинної переробки, готова упакована продукція. Щодо формування пріоритетних інструментів при просуванні органічної продукції на ринок запропоновано використовувати логістичний підхід, націлений на побудову ефективних каналів збуту між усіма учасниками (виробниками, переробниками, підприємствами, які займаються продажами органічної продукції, посередниками, транспортними компаніями та споживачами), особливо при виході підприємства на зовнішній ринок. З метою вдосконалення процесу управління просуванням органічної продукції, зважаючи на вимоги сучасного суспільства, запропоновано активізувати використання цифрових технологій, зокрема застосувати сучасні інструменти налагодження інформаційно-комунікаційного простору зі споживачем через електронні засоби, зокрема Інтернет, мобільні й комп'ютерні технології та інше.У процесі дисертаційного дослідження узагальнено та систематизовано основні методи управління просуванням органічної продукції, що базуються на інтеграції методів управління, маркетингової діяльності й цифровізації та складають основу науково-методичного забезпечення управління просуванням органічної продукції. З метою ефективного просування органічної продукції відповідно до її особливостей вирощування, виготовлення, переробки й транспортування запропоновано використання системи інструментів, які розділено на інструменти комплексу маркетинг-міксу (товарна марка, термін придатності, упаковка, знижки, розпродаж, кредитування, нейромаркетинг, канали збуту, транспортування, реклама, стимулювання збуту, персональний продаж, паблік рилейшенз, прямий маркетинг, тренінги, індивідуальні зустрічі, майстер-класи, пошук товару, обмін, виставка, екскурсія та інші) й інструменти цифровізації (сайт, соціальні медіа, слайд-презентація, відео, мобільні додатки, блокчейн, чат-боти, SMM, 3D-візуалізація, QR-код), що в комплексі дозволяють створити чіткий і міцний зв'язок між ключовими повідомленнями від виробника органічної продукції до споживача.На основі аналізу світового досвіду управління просуванням органічної продукції виділено найбільш поширені моделі регулювання ринку органічної продукції у зарубіжних країнах, зокрема державну, недержавну й змішану, та виявлено особливості й переваги їх застосування. Установлено, що на міжнародному рівні для ефективного управління просуванням органічної продукції створено належну інфраструктуру органічного ринку. Обґрунтовано, що досвід формування такої інфраструктури доцільно використати в Україні з урахуванням діючого законодавства та умов вітчизняного органічного ринку.^UThe dissertation work justified theoretical provisions, methodological and practical recommendations for managing organic products in domestic and foreign markets.The first section of the dissertation summarizes and improves organic promotion management's theoretical foundations. The current scientific approaches to understanding the essence of organic promotion management as an economic category were considered, and the interpretation of the definition «management of organic products promotion» was proposed. These consist in the gradual application of functional and process approaches, which, unlike others, allow us to form a constant interaction of management functions in implementing a system of measures to achieve goals for the promotion of organic products to potential consumers in terms of increasing social and environmental responsibility. In such an approach, it is emphasized that organic products are environmentally friendly. The manufacturer has ensured compliance with relevant quality standards and has a supporting certificate, allowing the appropriate logo or labeling on the packaging of finished products. The process of promotion of organic products is considered not only as a form of messages used by the enterprise to inform, remind and convince potential buyers to make a purchase but also as a series of measures aimed at continuous monitoring of consumer's tastes and priorities changes in product selection and instant encouragement of a customer to purchase these products.In the process of research, it is substantiated that to manage the promotion of organic products, it is advisable to apply functional and process approaches, which together can provide continuous interaction of management functions (forecasting, planning, organization, motivation, stimulation, monitoring, and control) in the promotion of organic products on domestic and foreign markets, as well as sales opportunities, taking into account the characteristics of organic products, product life cycle and the relationship with customers. Additionally, it is argued that the promotion of organic products will differ depending on the type of products, particularly products of primary production, secondary processing, and finished packaged products. Therefore, suggested using a logistic approach to the formation of priority tools in the promotion of organic products on the market, aimed at building effective sales channels between all participants (producers, processors, enterprises involved in the sale of organic products, intermediaries, transport companies, and consumers), especially when entering the foreign market.For the purpose of improving the process of managing the promotion of organic products and taking into account the requirements of modern society, it is proposed to take into account digitalization, consisting in the use of modern tools to establish information and communication space with the consumer through electronic means, in particular, the Internet, mobile and computer technology, and others.In the course of the dissertation research, the main methods of managing the promotion of organic products, that are based on the integration of management methods, marketing activities, and digitalization, and form the basis of scientific and methodological support for managing the promotion of organic products were generalized and systematized. To effectively promote organic products following their characteristics of growing, manufacturing, processing, and transportation, it is proposed to use tools divided into tools of the marketing mix complex (brand name, shelf life, packaging, discounts, sale, lending, neuromarketing, sales channels, transportation, advertising, sales promotion, personal sales, public relations, direct marketing, pieces of training, individual meetings, master classes, product search, exchange, exhibition, excursion, and others) and digitalization tools (website, social media, slide presentation, video, mobile applications, blockchain, chatbots, SMM, 3D visualization, QR code), which together make it possible to create a clear and robust connection between critical messages from the producer of organic products to the consumer.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського