Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (27)Книжкові видання та компакт-диски (149)
Пошуковий запит: (<.>U=Л987$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 146
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Дьякова Т. С. 
Товарознавча оцінка та дослідження антиоксидантних властивостей фітодобавок з лікарської сировини та їх застосування в продуктах профілактичної дії : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.15 / Т. С. Дьякова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 1998. - 17 c. - укp. - рус.

Вказана доцільність використання екстрактів з пряноароматичної та лікарської рослинної сировини для стабілізації штучного beta-каротину в порошкоподібних фітоконцентратах. Визначена залежність антиоксидантної активності екстрактів від вмісту флавонолових глікозидів. Розроблено науково обгрунтовану рецептуру та технологію виробництва порошкоподібних фітоконцентратів профілактичної дії. Досліджені товарознавчі та хімічні властивості готових продуктів, наведені дані про їх використання в продуктах масового споживання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА302261 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Данилова Л. А. 
Природні інгібітори окислення ліпідів і вирішення проблеми підвищення якості харчових продуктів : Автореф. дис...д-ра техн. наук: 05.18.06 / Л. А. Данилова; Харк. держ. політехн. ун-т. - Х., 1998. - 33 c. - укp. - рус.

Розглядаються питання створення нової технології одержання природних інгібіторів окислення ліпідів для підвищення якості харчових продуктів. Розвинуто новий напрямок в технології одержання природних інгібіторів, що засновано на екстрагуванні з рослинної сировини комплексу речовин з антиокислювальною дією у сінергетично активному сполученні (антиоксидантів). Уперше визначені оптимальні технологічні параметри одержання природних інгібіторів для корекції процесів окислення ліпідів мембран клітин організму людини. Запропоновано метод пошуку композицій антиоксидантів високої активності. Виявлено стабілізуючу дію інгібіторів, що розроблені, при руйнуванні бета-каротину. Визначені найбільш ефективні антиоксиданти та їх оптимальна кількість для гальмування окислювальних процесів в маргарині, пиві, жировмісних борошняних та цукрових кондитерських виробах. Розроблена нормативна документація одержання і застосування природних інгібіторів. Основні результати праці знайшли промислове впровадження у виробництві нових харчових продуктів високої якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-97 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301770 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Нікітіна Ж. В. 
Технологія високоволокнистих біологічно активних добавок з антиоксидантною та ліполітичною активностями : Автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / Ж. В. Нікітіна; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 1999. - 17 c. - укp.

Дисертацію присвячено питанням розробки біологічно активних домішок з антиоксидантною і ліполітичною активностями профілактичного та лікувально-профілактичного призначення на основі харчових волокон моркви і пшеничних висівок, комплексу рослинних фосфоліпідів та ліполітичного ферменту (солізиму). Розроблено способи одержання каротинвмісної водонерозчинної фракції клітинних стінок моркви (харчові волокна моркви) та виділення рослинних фосфоліпідів. Сукупність результатів теоретичних та експериментальних досліджень дозволила сформулювати наукові основи виробництва біологічно активних домішок з антиоксидантними, ферментативними, ліпотропними, ентеросорбційними та вітамінними активностями. Досліджено можливість і методи іммобілізації у комбінованих харчових волокнах (які сполучають овочеву та зернову компоненти) рослинних фосфоліпідів і ліполітичного ферменту. Розглянуто біохімічні, фізико-хімічні та сорбційні характеристики нових домішок. Отримані продукти мають ефективну лікувально-профілактичну цінність і можуть бути використані як адаптогени і додаткове джерело есенціальних фосфоліпідів, харчових волокон, каротиноїдів у раціонах харчування та як засіб замісної терапії у випадках порушення травлення (домішка з ліполітичною активністю).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА307368 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Тітомир Л. А. 
Технологія біологічно активних добавок на основі морських водоростей : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 / Л. А. Тітомир; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О, 1999. - 17 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л919 + Л987-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306502 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Сімахіна Г. О. 
Розроблення та вдосконалення технологій цукристих речовин та цукромістких харчових добавок : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.05 / Г. О. Сімахіна; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1999. - 48 c. - укp. - рус.

Представлено результати досліджень підвищення ефективності цукробурякового виробництва шляхом вдосконалення наявної технології очищення дифузійного соку, розроблення апарата попередньої дефекації, позбавленого недоліків діючого обладнання, формування нового напряму у промисловості - отримання з цукрових буряків та іншої вуглеводомісткої сировини сублімованих харчових добавок оздоровчого і профілактичного призначення. Обгрунтовано доцільність використання на дефекосатурації механоактивованих природних карбонатів, в тому числі дрібнофракційних відходів вапняку; встановлено оптимальні значення параметрів механоактивації матеріалів, визначено спосіб їх використання. Для коригування структури харчування населення України і зменшення споживання рафінованої їжі створено нову низькотемпературну технологію перероблення цукрових буряків на цукромісткі продукти та харчові добавки підвищеної біологічної дії. Наведено результати промислових досліджень, обгрунтовано соціальне значення та економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4 + Л987-32

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306288 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Павлюк Р. Ю. 
Новые прогрессивные технологии биологически активных добавок из цветочной пыльцы и растительного сырья / Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, Г. А. Симахина, И. С. Гулый, Л. А. Чуйко, В. В. Погарская, Л. М. Соколова; Харьк. гос. акад. технологии и орг. питания. - Х.; К., 2000. - 133 c. - рус.

Обобщены результаты многолетних фундаментальных исследований нового способа консервирования с применением жидкого азота нетрадиционного растительного сырья и разработке криогенных технологий получения биологически активных добавок, позволяющих не только сохранить все витамины и другие, биологически активные вещества, но и получить более обогащенный конечный продукт в легкоусвояемой форме. Представлены две принципиально новые технологии производства биологически активных добавок - криопорошков из цветочной пыльцы и амаранта, разработанные специалистами Харьковской государственной академии технологии и организации питания и Украинским государственным университетом пищевых технологий. Предложены новые технологии их использования в составе профилактических продуктов питания иммуностимулирующего и радиозащитного действия. Приведены сведения, являющиеся основой для изучения новых технологий консервирования пищевых продуктов и товароведения продовольственных товаров.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11 я73 + П214.3 я73 + Л987 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605701 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Янчевский В. К. 
Производство и использование пищевых добавок в питании человека / В. К. Янчевский // Вісн. аграр. науки. - 2000. - № 7. - С. 61-66. - рус.

Викладено проблеми виробництва та використання харчових домішок у раціонах харчування. Наведено класифікацію харчових добавок із зазначенням основних технологічних функцій. Висвітлено наукові розробки УкрНДІспиртбіопроду в галузі виробництва та застосування нових біологічно-активних харчових домішок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14378 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Губаренко П. С. 
Розробка біотехнології отримання модифікованих рослинних фосфоліпідів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / П. С. Губаренко; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2001. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.133 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА313917 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Котинський А. В. 
Розробка технології одержання йодованої біомаси спіруліни в закритих умовах культивування : Автореф. дис ... канд.техн. наук : 03.00.20 / А. В. Котинський; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 2001. - 20 c. - укp.

Розроблено установку площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу, яка дозволяє інтенсифікувати процеси біосинтезу спіруліни. Визначено основні технологічні параметри культивування в розробленому фотобіореакторі: освітленість, температуру, коефіцієнт періодичності, концентрацію компонентів поживного середовища. Проведено математичне моделювання та оптимізацію технологічного процесу культивування спіруліни в площинному фотобіореакторі. Встановлено оптимальні концентрації іонів йоду та кобальту, а також їх співвідношення, які дозволяють інтенсифікувати процес біосинтезу спіруліни, підвищити її йодакумулювальну здатність. Розроблено й апробовано апаратурно-технологічну схему одержання йодованої біомаси спіруліни.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.203*725.381.1 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА315962 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Лебедев Д. П. 
Методы интенсификации сублимационной сушки препаратов в вакууме и разработка новых установок непрерывного действия / Д. П. Лебедев, Б. Н. Быховский // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 1-2. - С. 67-75. - Библиогр.: 15 назв. - рус.

Розглянуто методи інтенсифікації тепло масообміну в процесі сублімаційного сушіння у вакуумі. На базі обраних фізичних моделей і результатів експерименту з сублімаційного зневоднювання матеріалів у вакуумі подано деякі кількісні результати й оцінки, оримані під час реалізації методів інтенсифікації. Описано сублімаційні сушильні установки безупинної дії, які використовують розглянуті методи. Відзначено шляхи їх подальшого вдосконалення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.603.2 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Пруднікова Т. І. 
Товарознавча оцінка гомогенних фітодобавок з хрону, виготовлених за допогомою кріогенного подрібнення : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.15 / Т. І. Пруднікова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 2001. - 19 c. - укp.

Зроблено товарознавчу оцінку якості гомогенних харчових фітодомішок із коренів хрону, одержаних за допомогою кріогенного подрібнення, в процесі виготовлення, зберігання та використання в нових приправах. Встановлено пряму залежність фітонцидної активності хрону від вмісту ароматичних речовин. Висвітлено вплив різних видів подрібнення (кріогенного та традиційного) на споживчі властивості фітомішок. Виявлено перевагу кріогенного способу, що дозволило зберегти біологічно активні речовини. Досліджено закономірності впливу різних факторів (ступеня подрібнення, температури заморожування, pH середовища) на активність пероксидази хрону для її блокування у разі отримання фітодомішок із застосуванням кріогенного подрібнення. Розроблено низькотемпературний спосіб зниження кількості мікроорганізмів фітодомішок із застосуванням рідкого азоту, необхідного у разі використання високих швидкостей для заморожування в діапазоні 50 - 400 °C/хв до кінцевих температур -30 - 50 °С та нижче. Запропоновано рецептури нових кетчупів і приправ на основі фітодомішок. Вивчено їх товарознавчі характеристики.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА313158 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Притульська Н. В. 
Оптимізація споживчих властивостей комбінованих консервів та харчових концентратів із використанням білоквмісної сировини різного походження : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.15 / Н. В. Притульська; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 33 c. - укp.

Досліджено проблеми створення продуктів харчування із заданими властивостями. Вивчено якості білоквмісних домішок рослинного (люпин, соя, горох, соняшник, квасоля, нут, сочевиця, чина, пшениця), мікробного походження (з дріжджів-сахароміцетів після спиртового виробництва), які випускає вітчизняна промисловість, розроблено та реалізовано шляхи їх застосування для отримання нових сучасних сировинних компонентів (текстуратів, екструдатів, композицій, мікронізатів) і харчових продуктів, оптимізованих за значною кількістю споживчих характеристик. Встановлено закономірності зміни якості концентратів білка люпинового та дріжджового під впливом зміни різних факторів - коливань pH, концентрації кухонної солі, харчового фосфату, ферментного препарату, ІЧ-випромінювання. Науково аргументовано доцільність поєднання рослинних і дріжджових домішок у складі композицій з сухим молоком та іншими компонентами. Доведено здатність нових домішок позитивно впливати на динаміку накопичення радіонуклідів організмом дорослих тварин. Запропоновано комп'ютерну версію науково-методичної концепції оптимізації якості продуктів харчування, реалізовану під час розробки рецептур нових м'ясних консервів - фаршів, паштетів і харчових концентратів - супів, каш, оладків. Проведено їх комплексну товарознавчу оцінку, апробацію за умов промисловості, розроблено нормативну документацію.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА313997 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Невмиваний С. Л. 
Розробка біотехнології ферментованих соєпродуктів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / С. Л. Невмиваний; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2002. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА320823 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Толоконніков Ю. О. 
Використання нетрадиційної сировини і відходів виробництва щодо вироблення радіопротекторних продуктів харчування / Ю. О. Толоконніков, А. І. Штерева // Причорномор. екол. бюл. - 2002. - № 1. - С. 75-77. - укp.

In this article experience of SME "Sanos" on use seaweed cystozora for manufacture of a radio-protective preparation - cystoziryn is covered. Results of researches of application of preparations on a basis of cystozora on laboratory animals are given.


Ключ. слова: seaweed, radioprotection, medical preparation
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23673 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Павлюк Р. Ю. 
Нові біологічно активні добавки із трутневих личинок - альтернатива бджолиному маточному молочку / Р. Ю. Павлюк, І. А. Прохода, А. І. Черкасова, В. В. Яницький // Вестн. науки и техники. - Х., 2002. - Вып. 6. - С. 16-21. - укp.

Висвітлено технологію нових біологічно активних домішок (БАД) з гомогенату трутневих личинок (ГТЛ) у формі пасти (гомогенату) та порошку. За допомогою нових БАД і ГТЛ розширено асортимент вітчизняних БАД та можливості їх використання в різних продуктах харчування, в тому числі лікувально-профілактичної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л667.8 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70284 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Прохода І. О. 
Товарознавча характеристика апідобавок із трутневих личинок і прополісу та їх застосування в продуктах харчування : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.15 / І. О. Прохода; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2003. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА323721 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Волошин П. В. 
Технологія комплексної харчової добавки на основі боєнської крові : Автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.16 / П. В. Волошин; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2003. - 17 c. - укp.

Науково обгрунтовано, досліджено та практично реалізовано технологію комплексної харчової домішки (КХД) на основі боєнської крові великої рогатої худоби (ВРХ), модифікованої моноксидом вуглецю, та сировини, що вміщує білок. Визначено раціональні концентрації рецептурних компонентів, які стабілізують гемове двовалентне залізо та забезпечують високий вміст тваринного білка в комплексній харчовій домішці. Розроблено технологічну схему виробництва нової комплексної харчової домішки "Гемодар", яка призначена для збагачення продукції масового та дієтичного харчування гемовим залізом та тваринним білком. Одержано комплекс даних про харчову, біологічну цінність, функціонально-технологічні властивості та показники безпеки нової домішки. Запропоновано застосування нової домішки в технології виробництва широкого асортименту кулінарної продукції. Визначено технологічні та споживчі властивості й харчову цінність продукції, яка містить КХД. Здійснено впровадження запропонованої продукції на підприємствах громадського харчування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л929.2 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА327888 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Шпирко Т. В. 
Розробка біотехнології переробки зернової сировини в харчові добавки : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / Т. В. Шпирко; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2003. - 18 c. - укp.

Обгрунтовано вибір вітчизняної низькоякісної сировини - пшениці V, VI класів для виробництва сухої клейковини за раціональною технологічною схемою, яка дає змогу одержувати продукти з високими функціональними властивостями. Розроблено технологію переробки борошна, одержаного з пшениці V, VI класів з використанням ферментних препаратів у харчові домішки: сухої модифікованої пшеничної клейковини, вуглеводно-білкового сиропу, стійкого крохмалю, які можна використовувати в хлібопеченні, макаронній, кондитерській, м'ясній та інших галузях харчової промисловості. Установлено, що амінокислотний склад сильної, середньої та слабкої пшениці загалом однаковий, за винятком нижчої кількості цистин-цистеїнових залишків, що призводить до порушення дисульфідних зв'язків та утворення вільних сульфгідрильних груп, тобто сприяє послабленню структурно-механічних і реологічних властивостей тіста. Установлено, що у разі спільної дії ферменту глюкозооксидази та аскорбінової кислоти на білковий комплекс клейковини відбувається її зміцнення, тобто покращання реологічних та структурно-механічних властивостей, що забезпечує її виділення та застосування. Науково обгрунтовано технологію виробництва хлібних виробів з використанням сухої модифікованої пшеничної клейковини. Установлено, що диференціація функціональних властивостей продуктів, мінімально збагачених сухою клейковиною, виявляється на стадії змішування напівфабрикатів, а максимально збагачених - під час бродіння та на початкових стадіях випічки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326564 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Мелетьєв А. Є. 
Перспективи розроблення нових біологічно активних добавок на основі пива / А. Є. Мелетьєв, Н. А. Жестерева, С. І. Потапенко, О. М. Костюк // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 45-47. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Показано можливість та доцільність використання пива як натуральної біологічно активної домішки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Міськін О. М. 
Удосконалення технології соєпродуктів з використанням ендогенних ферментів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / О. М. Міськін; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2005. - 18 c. - укp.

Досліджено вплив власного метаболічного потенціалу на модифікацію біополімерів сої. Вивчено динаміку змін їх функціонально-технологічних властивостей за різних умов біомодифікації, а саме: концентрації індуктора, гідромодуля, дисперсності борошна, тривалості ініціації, тривалості другої стадії індукованого аналогу, величини pH, температури. Уперше встановлено оптимальні значення параметрів індукованого автолізу біополімерів сої, за яких досягаються найкращі показники функціонально-технологічних властивостей, зокрема, жироутримувальної здатності, жироемульгувальної здатності, стійкості емульсії. Досліджено хімічний склад соєвого борошна після застосування нового методу біомодифікації. Показано можливість використання одержаної білкової домішки у технології виробництва харчових продуктів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА340153 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського