Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Шеманська Є. І.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

      
Категорія:    
1.

Осейко М. І. 
Перспективи виробництва фосфоліпідовмісних продуктів із заданими функціонально-технологічними властивостями / М. І. Осейко, Є. І. Шеманська, Т. М. Геращенко // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 27-30. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Визначено фізико-хімічні показники, груповий і жирнокислотний склад вітчизняних фосфоліпідовмісних продуктів, що одержані з рослинних олій. Досліджено процес екстракції фосфатидних концентратів із метою селективного виділення фракцій фосфоліпідів функціонального призначення, визначено їх оптичні характеристики та фізичні показники. Вивчено фактори, які впливають на ефективність та селективність фракціонування фосфоліпідів та експериментально визначено раціональні режими процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.120.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Шеманська Є. І. 
Технологія функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06 / Є. І. Шеманська; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2011. - 20 c. - укp.

Вперше запропоновано науковий напрямок створення функціональних жирових продуктів на основі фосфатидних концентратів збагачених ліпідною домішкою - лляною олією холодного пресування. Встановлено закономірності процесу екстрагування фосфотидного концентрату з лляною олією етиловим спиртом в області температур. Обгрунтовано доцільність використання домішки КТІОЛ-ДТК для запобігання окиснювальним процесам у лляній олії та фосфоліпідному жировому продукті КТІОЛ-БІО. Виявлено синергізм антиоксидантної дії фосфоліпідів та домішки КТІОЛ-ДТК під час теплової обробки лляної олії.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА380701 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Осейко М. І. 
Дослідження фосфоолієвмісних матеріалів і місцел у системі КТІОЛ / М. І. Осейко, Є. І. Шеманська, Т. М. Геращенко // Харч. пром-сть. - 2009. - № 8. - С. 5-7. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Визначено уточнені дані складу та якості фосфоолієвмісних продуктів вітчизняного виробництва. Досліджено раціональні режими процесу фракціонування в області заданих параметрів (гідромодуль, тривалість, добавка) та вплив добавок КТІОЛ на оптичні характеристики та фізичні показники місцел фосфоліпідів з метою поліпшення колірності кінцевих продуктів та збільшення виходу гідрофільної фракції фосфоліпідів. З використанням модельних систем та експериментальних даних виявлено раціональні умови фракціонування фосфоолієвмісного матеріалу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-34

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Осейко М. І. 
Окиснювальна стабільність лляної олії та фосфоліпідного жирового продукту підвищенної біологічної цінності / М. І. Осейко, Є. І. Шеманська, О. Л. Скачко, Т. А. Лазаренко // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 65-70. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Наведено результати експериментальних досліджень антиоксидантної властивості фосфатидних концентратів та домішки КТЮЛ-ДТК в модельних розчинах лляної олії. Встановлено явище синергізму антиоксидантної дії фосфоліпідів і домішки за концентрацій 0,1 - 0,5 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.128

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Манк В. В. 
Сучасні напрями покращання біологічної цінності спредів / В. В. Манк, Є. І. Шеманська, І. М. Вінніченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 1. - С. 196-201. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Науково обгрунтовано технологію виробництва спредів збалансованого жирнокислотного складу. Розроблено рецептури рослинно-вершкових спредів на основі вершкового масла, кокосової та ріпакової олій, в яких співвідношення між ліноленовою й лінолевою кислотами становить 1:4.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л957.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Шеманська Є. І. 
Шляхи збагачення харчового раціону людини есенціальними жирними кислотами / Є. І. Шеманська // Харч. пром-сть. - 2016. - № 20. - С. 80-85. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Шеманська Є. І. 
Технологічні режими пресування олійних культур родини хрестоцвітих / Є. І. Шеманська, Н. В. Мачин // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 1. - С. 223-230. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Проведено порівняльний аналіз технологій і показників якості рижієвої та ріпакової олій, які одержано в лабораторних умовах методом холодного та гарячого пресування. Досліджено жирнокислотний склад, вміст ізомерів токоферолів і фракційний склад фітостеролів олій холодного пресування. Показники якості олій визначено за стандартними методами. Склад жирних кислот (ЖК) досліджено за допомогою методу газової хроматографії. Визначення складу ізомерів токоферолів здійснено методом високоефективної рідинної хроматографії неомиленої фракції ліпідів. Визначення складу стеролової фракції проведено газохроматографічним методом. Виявлено, що олії холодного пресування мають кращі органолептичні показники та нижчі значення колірного, кислотного та пероксидного чисел. Встановлено переважаючий вміст в оліях ЖК класів omega-9 і omega-3 і невисокий вміст ЖК класу omega-6. Вміст ерукової кислоти відповідає вимогам для харчових продуктів і становить 0,8 % у ріпаковій олії та 2,7 % - у рижієвій олії. Олії родини хрестоцвітих мають підвищений вміст токоферолів (59,6 - 98,7 мг %), серед ізомерів переважають alpha- та beta-токоферол, які володіють вираженими вітамінними й антиоксидантними властивостями. Основною фракцією фітостеролів у досліджуваних оліях є beta-ситостерол, який є антагоністом холестерину та знижує концентрацію ліпопротеїдів низької щільності в крові. Сприятливе співвідношення omega-3:omega-6 поліненасичених ЖК і значний вміст токоферолів і фітостеролів свідчить про високу біологічну цінність олій. Отже, доцільним є використання олій рижію та ріпаку холодного пресування для отримання харчових продуктів збалансованого жирнокислотного складу та збагачення харчового раціону населення есенціальними ЖК і біологічно активними речовинами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.120.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Касьяненко Л. М. 
Одержання мастил із жирової сировини / Л. М. Касьяненко, І. М. Демидов, Є. І. Шеманська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 5. - С. 53-59. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Останнім часом екологічні, а також експлуатаційні характеристики є вагомим фактором для вибору мастильних матеріалів, тому у світовій економіці переважає тенденція до зниження ролі нафти та нафтопродуктів. Використання нафтових і синтетичних мастильних матеріалів та їх компонентів є однією із причин забруднення навколишнього середовища, оскільки вони характеризуються низькою біорозкладністю. Більшість наукових досліджень стосується хімічної обробки олій для їх подальшого використання як присадок до нафтопродуктів. Зазвичай, для таких досліджень використовують рицинову або ріпакову олії, оскільки вони є більш популярними для технічного застосування. Досліджено процес взаємодії гідрохлорованої соняшникової олії з натрієвими милами жирних кислот, розроблено технологію одержання мастильних матеріалів (ММ) на основі соняшникової олії шляхом її гідрохлорування з подальшим хімічним перетворенням продукту для отримання основи ММ. Обгрунтовано методи отримання базових мастил з альтернативних джерел (відновлюваної сировини), зокрема завдяки переробці олій. Виготовлено зразки мастильних олив на основі соняшникової олії. Мила, що використовувалися, мають різну молекулярну масу, тобто і продукти реакції є відмінними за цим показником, що надає змогу дослідити та зробити висновки про її вплив на трибологічні властивості. Продукти етерифікації після видалення розчинника, є желеподібні за кімнатної температури, пластичні речовини. Визначено в'язкісно-температурні властивості отриманих продуктів. Результати проведеної роботи вказують на перспективність і доцільність подальших досліджень у галузі одержання кисневмісних похідних рослинних олій з метою визначення оптимальних умов проведення зазначеної хімічної модифікації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л543-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Демидова А. О. 
Дослідження можливості дезодорування соняшникового лецитину / А. О. Демидова, Ф. Ф. Гладкий, Є. І. Шеманська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 4. - С. 199-208. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Для повноцінного виходу соняшникового лецитину на світові ринки необхідно вирішити такі основні завдання: зменшення вмісту механічних домішок, зниження в'язкості та дезодорування лецитину. Завдання зменшення інтенсивності запаху та смаку є найбільш складним із них. Соняшниковий лецитин характеризується більш інтенсивним ароматом і смаком у порівнянні з соєвим із такими сенсорними компонентами: горіховий, карамельний, солодкий, жирний, фруктовий. До складу летких речовин лецитинів входять низькомолекулярні вуглеводні, альдегіди, кетони, лактони, нітрили, спирти. Доведено можливість дезодорування соняшникового фосфатидного концентрату шляхом його обробки етиловим спиртом із подальшим вилученням летких речовин в умовах зниженого тиску. Під час обробки нерафінованого лецитину розчинником зі співвідношенням етанол/вода (96:4 або 99,9:0,1) за кількості розчиннику 40 % (щодо лецитину) відбувається ефект дезодорування лецитину. У результаті обробки отримано спирторозчинну фракцію (СРФ) (збагачену фосфотидилхоліном) у кількості 23 % і спиртонерозчинну фракцію (СНРФ) (із переважним вмістом фосфатидилінозитолу) в кількості 77 %. Кількість СРФ може бути зменшена шляхом використання абсолютованого етилового спирту до 13 %. Проведено органолептичну оцінку, досліджено фізикохімічні показники та груповий склад фосфоліпідів фракцій лецитину, одержаних у результаті обробки етиловим спиртом. Показники якості СНРФ відповідають вимогам СОУ 15.4-37-212:2004 "Концентрати фосфатидні. Технічні умови". СРФ також відповідає вимогам нормативного документа після знежирення ацетоном в одну стадію за співвідношення фракція: ацетон як 1:1.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.120.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського