1. |
Яшкіна В. В. Технологія функціональних харчових інгредієнтів з антиліполітичною активністю на основі насіння ріпаку (IBCanolaD) : автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / В. В. Яшкіна; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2009. - 18 c. - укp.Розроблено технологію одержання біологічно активних домішок з антилінолітичною дією. Охарактеризовано інгібітори ліпази з насіння ріпаку, а саме: визначено й одержано компоненти з інгібіторною активністю стосовно панкреатичної ліпази, визначено кінетичні параметри реакції інгібування ліпази фенольними та фосфоліпідними сполуками, тип взаємодії ферменту з інгібітором фенольної природи й інгібітора з біополімерною матрицею в результаті іммобілізації. Доведено доцільність використання фенольних сполук насіння ріпаку як ефективного інгібітора ліпази у складі біологічно активної домішки (БАД) і функціональних продуктів харчування. Виділено фенольний комплекс зі знежиреного насіння ріпаку за методом екстракції 95 %-м етанолом за м'яких умов. З метою визначення складу інгібітора й антиліполітичної активності окремих компонентів проведено фракціювання фенольного комплексу за допомогою колонкової та тонкошарової хроматографії. Визначено, що активними відносно панкреатичної ліпази є синапова кислота, синапін і поліфенольні сполуки. Розроблено технологію одержання БАД - інгібітора ліпази, що економічно обгрунтована і передбачає певні етапи, а саме: виділення фенольного комплексу з сировини, іммобілізацію фенольних сполук на біополімерній матриці, сушку БАД. Доцільність застосування технології підтверджено за результатами промислової апробації на біотехнологічному підприємстві. Розроблено нормативну документацію щодо одержання БАД-1 - інгібітора ліпази. Показано можливість використання БАД-1 у складі функціональних продуктів харчування на основі молочної сировини. Індекс рубрикатора НБУВ: Е522.926.13Fab*725-604.2 + Е522.926.13Fab*871
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА365010 Пошук видання у каталогах НБУВ
|