Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (5)Книжкові видання та компакт-диски (17)
Пошуковий запит: (<.>U=Л950.4$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 29
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Святненко Р. С. 
Обґрунтування параметрів процесу оброблення рідких молочних продуктів імпульсними електричними полями : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Р. С. Святненко; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2021. - 22 c. - укp.

Вирішенр актуальну проблему молочної галузі використання енергії імпульсних електричних полів для подовження терміну зберігання молочних продуктів з обґрунтуванням параметрів процесу. На основі математичного моделювання процесів обробки молока імпульсними електричними полями розроблена модель процесу виділення енергії в робочій камері, встановлено механізм процесів інактивації мікроорганізмів в молоці в камерах проточного типу. Встановлено відсутність негативних наслідків на фізико-хімічні показники молока після оброблення ІЕП. Запропоновано енергоощадну технологію оброблення рідких молочних продуктів з використанням енергії імпульсних магнітних полів, яка у поєднанні з тепловим обладнанням для рекуперації тепла забезпечує високоефективне оброблення молока шляхом зменшення тривалості його перебування в зоні критичних температур. Результати досліджень впроваджені у виробництво на підприємстві молочної галузі та у навчальний процес Національного університету харчових технологій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА448645 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Zahorulko An. 
Improvement of the continuous "pipe in pipe" pasteurization unit / An. Zahorulko, A. Zagorulko, M. Yancheva, O. Dromenko, M. Sashnova, K. Petrova, L. Polozhyshnikova, N. Budnyk // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2020. - № 4/11. - С. 70-75. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Вашека О. М. 
Удосконалення методу визначення ефективності пастеризації молока за фосфатазою із застосуванням комп'ютерної колориметрії / О. М. Вашека, О. О. Петруша, Л. Ю. Арсеньєва // Харч. пром-сть. - 2020. - № 28. - С. 123-131. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Розглянуто можливість удосконалення стандартизованого методу визначення ефективності процесу пастеризації молока за лужною фосфатазою із застосуванням методу комп'ютерної колориметрії. З метою уникнення суб'єктивності при інтерпретації результатів досліджень і можливості скорочення тривалості термостатування дослідних зразків авторами запропоновано для характеристики зміни їх кольору проводити сканування поверхні продукту з подальшою обробкою отриманих зображень у системі колірних координат RGB. Експериментально доведено доцільність використання значень координати R (червоної складової) при інтерпретації результатів досліджень. Визначено закономірності зміни колірних характеристик залежно від часу термостатування досліджуваних зразків. Запропонована методика надає можливість скоротити тривалість аналізу, є підгрунтям для розроблення автоматизованого процесу обробки результатів і збереження результатів у цифровому вигляді, що особливо актуально при організації простежуваності в системах управління безпечністю продукції на харчових підприємствах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Жила В. І. 
Енерговитрати при гіперполяризації монохроматичного поляризованого випромінювання / В. І. Жила, М. Л. Лисиченко // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2019. - Вип. 203. - С. 71-72. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто питання енерговитрат за проходження через фуллереновий фільтр лінійно поляризованого світла від лазера з метою модифікації його форми на гіперполяризовану.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Кунденко М. П. 
Дослідження дії електромагнітних хвиль НВЧ в процесі пастеризації молока / М. П. Кунденко, О. М. Кунденко, П. О. Кравченко // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2019. - Вип. 204. - С. 42-43. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Проведено аналіз існуючих способів впливу електромагнітних хвиль різної частоти на потік молока, з метою визначення ефективності дії електромагнітних хвиль НВЧ діапазону.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Lutska N. 
Effective robust optimal control system for a lamellar pasteurization-cooling unit under the conditions of intense external perturbations = Ефективна робастно-оптимальна система керування пластинчастою пастеризаційно-охолоджувальною установкою в умовах дії інтенсивних зовнішніх збурень / N. Lutska, N. Zaiets, L. Vlasenko, V. Shtepa // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 3. - С. 511-521. - Бібліогр.: 25 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.3-51 + Л950.41-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Бойко Н. И. 
Энергоэффективность обеззараживающей обработки текучих пищевых продуктов при помощи высоковольтных импульсных воздействий / Н. И. Бойко, А. В. Макогон, А. И. Маринин // Електротехніка і електромеханіка. - 2018. - № 3. - С. 53-60. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Цель работы - экспериментально определить рациональные режимы и энергоэффективность обеззараживающей обработки текучих пищевых продуктов при помощи высоковольтных импульсных воздействий в сравнении с традиционной пастеризацией. Для получения высоковольтных импульсов на рабочих камерах - нагрузке генератора применена методика генерирования импульсов при помощи повышающего трансформатора, высоковольтных импульсных конденсаторов и разрядников с системой обострения фронта импульсов. Импульсы на нагрузке измерялись при помощи низкоомного резистивного делителя напряжения, передавались по широкополосному коаксиальному кабелю и регистрировались при помощи аналогового осциллографа С8-12 или цифрового осциллографа Rigol DS1102E с полосой пропускания 100 МГц у каждого. Рабочие камеры заполнялись водой, молоком или молочной сывороткой и состояли из кольцеобразного корпуса, выполненного из фторопласта, и металлических электродов, образующих дно и крышку камеры, имеющих плоские накладки из пищевой нержавеющей стали для контакта с пищевым продуктом внутри камеры. Получены высоковольтные импульсы на нагрузке генератора с длительностью по основанию 300 - 1200 нс при частотах следования импульсов до 500 имп/с. Экспериментально полученные амплитуды импульсов напряжения на нагрузке генератора - до 75 кВ, а напряженности электрического поля - до 35 кВ/см в рабочих камерах с зазором 22 мм и до 50 кВ/см в рабочих камерах с зазором 15 мм. Указанные характеристики импульсов позволили осуществить полную и необратимую инактивацию микроорганизмов в пищевых жидкостях в рабочих камерах. Показано, что существуют режимы обработки пищевых продуктов при помощи высоковольтных импульсных воздействий, позволяющие лучше сохранить биологическую и пищевую ценность продуктов по сравнению с тепловой обработкой при их полном обеззараживании и при существенном меньших удельных энергозатратах. Полученные экспериментально режимы обработки молока, молочной сыворотки и воды с уменьшенными удельными энергозатратами открывают перспективу промышленного применения комплекса высоковольтных импульсных воздействий для обеззараживающей обработки водосодержащих пищевых продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23986 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Лисиченко М. Л. 
Установки для пастеризації молока / М. Л. Лисиченко, В. І. Жила, В. І. Піскун // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2018. - Вип. 195. - С. 97-101. - Бібліогр.: 32 назв. - укp.

Розглянуто існуючі установки для пастеризації сирого молока щодо збереження його природної цінності, якості знищення шкідливої мікрофлори та енергоефективності процесу знезаражування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Сідлецький В. М. 
Тензорний аналіз в автоматизованій системі управління процесом пастеризації молока / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 2. - С. 7-15. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Описано постановку задачі використання тензорного аналізу для моделювання процесів, що використовуються в автоматизованій системі управління підприємством, на прикладі ділянки молокопереробного підприємства. Наведено приклад використання технологічних параметрів і показників роботи технологічної ділянки як компонентів багатомірного простору процесів виробництва, а також приклад необхідності перетворення одержаного тензора з урахуванням умов ведення технологічного процесу. Доведено необхідність зміни базису та необхідність об'єднання тензорів, а також проведення операцій над ними при моделюванні процесів для системи автоматизації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Ладика Л. М. 
Розробка технології пастеризованого молока з додаванням ваніліну і beta-каротину / Л. М. Ладика, М. І. Машкін, В. Ф. Могутова, О. В. Богомолов, С. А. Денисенко // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2016. - Вип. 179. - С. 90-100. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Розглянуто питання розробки технології пастеризованого молока з додаванням ваніліну і beta-каротину. Наведено результати досліджень органолептичних, фізико-хімічних показників розробленої технології пастеризованого молока, а також оптимальну дозу beta-каротину.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Остап'юк С. 
Встановлення параметрів мікробіологічних ризиків у критичних точках контролю технологічного процесу виробництва пастеризованого молока / С. Остап'юк // Вимірюв. техніка та метрологія : міжвід. наук.-техн. зб. - 2016. - Вип. 77. - С. 183-187. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Встановлено критичні точки контролю у харчовому ланцюгу виробництва пастеризованого молока на етапі одержання сирого молока і до готового продукту. Визначено за виробничих умов мікробіологічні критерії для кількості мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів у критичних точках контролю технологічного процесу виробництва питного молока до та після пастеризації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70321 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Musliu Olushola Sunmonu 
Effects of different pasteurizers on the microbial quality of raw milk samples = Вплив виду пастеризатора на мікробіологічні показники зразків сирого молока / Musliu Olushola Sunmonu, Obafemi Obajemihi, Michael Mayokun Odewole, Aliu Olamide Oyedun, Hafsat Funmilayo Bankole // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 3. - С. 390-401. - Бібліогр.: 12 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Сукманов В. О. 
Використання високого тиску в індустрії молока : монографія / В. О. Сукманов, В. Д. Малигіна, В. В. Кійко; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк : ДонНУЕТ, 2013. - 213 c. - Бібліогр.: с. 179-204 - укp.

Визначено сучасні тенденції розвитку молочної промисловості, спрямовані на підвищення якості продукту, що свідчить про доцільність та перспективність використання інноваційної технології паскалізації у процесі обробки молока. Обгрунтовано механізм дії високого тиску в поєднанні з температурною обробкою на інактивацію мікрофлори та зміну складових частин молока. Визначено раціональні режими паскалізації. Розроблено технологію обробки молока високим тиском із використанням встановлених раціональних параметрів. Доведено, що якість паскалізованого молока відповідає чинній нормативній документації, та встановлено гарантійний термін зберігання нового продукту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА775948 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Шит М. Л. 
Система автоматического управления тепловым насосом в составе установки для пастеризации и охлаждения молока. Ч. II / М. Л. Шит, Б. М. Шит // Problemele energeticii regionale. - 2013. - № 1. - С. 61-67. - Библиогр.: 6 назв. - рус.

Цель работы - разработка схемы системы компенсации возмущений, действующих на расход хладагента через испарители и газоохладители теплонасосной установки, входящей в состав пастеризационно-охладительной установки для молока, а также системы автоматического регулирования теплообменника с двумя выходными параметрами - температурами воды на выходе из цепей первичного и вторичного теплоносителя путем регулирования расхода вторичного теплоносителя и поверхности теплообмена. Структуры систем базируются на принципах координированного управления и управления многомерными системами. Показано, что предложенная структурная схема координированной системы регулирования суммы расходов через испарители для узлов приготовления горячей и ледяной воды обладает большей точностью в переходных процессах по сравнению с использованием независимых систем регулирования расхода рабочего тела каждого из испарителей. Система управления теплообменником с двумя управлениями (регулирование площади поверхности теплообмена и регулирование расхода вторичного теплоносителя) обладает хорошими характеристиками переходных процессов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4-55

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43420 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Єрьоменко Д. О. 
Пастеризація молока з використанням енергозберігаючих технологій / Д. О. Єрьоменко, І. М. Лебедєв, В. О. Кіріченко // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2012. - Вип. 12, т. 2. - С. 151-156. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Запропоновано конструкцію пастеризатора молока з використанням повітряного теплового насоса продуктивністю 100 кг/год, яка дозволить відмовитися від дорогого обладнання для одержання водяної пари та холодної води, а також суттєво знизити витрати на енергопостачання процесу пастеризації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Иваницкий Г. К. 
Использование гидродинамической кавитации для разрушения бактериальных клеток в технологии обработки молока / Г. К. Иваницкий, Ю. А. Шурчкова, А. Е. Недбайло // Пром. теплотехника. - 2012. - 34, № 3. - С. 31-39. - Библиогр.: 18 назв. - рус.

Рассмотрено использование эффектов гидродинамической кавитации, возникающих в центробежных насосах, для разрушения бактериальных клеток с целью стерилизации молока. В эксперименте при разных температурах исследовалось влияние кавитации на инактивацию микрофлоры молока. Анализ эксперимента проводился с использованием математической модели, позволяющей количественно оценить уровень воздействия на клеточные структуры бактерий таких действенных механизмов кавитации, как ударные волны и сдвиговые напряжения, инициируемые в процессе развития кавитационного кластера. Установлено, что величина импульсов давления, необходимых для разрушения бактериальной клетки, зависит от радиуса и толщины клеточной стенки, а также от предела прочности структуры стенки на разрыв.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Корлюк С. С. 
Прогноз денатурации сывороточных белков в зависимости от режима пастеризации / С. С. Корлюк, В. Б. Сеник // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2011. - Вип. 11, т. 1. - С. 29-33. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Отмечено, что в основу пастеризатора молока положен гидродинамический нагреватель - устройство, которое превращает энергию турбулентной затопленной струи жидкости в тепловую энергию (нагревание молока), что обеспечивает уничтожение бактерий и вирусов всех форм, одновременно осуществляет кавитационную обработку для повышения пищевой ценности молока.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Кліменко А. М. 
Управління установкою для пастеризації молока / А. М. Кліменко, А. І. Вахновський, Н. Ю. Любченко // Системи оброб. інформації. - 2011. - Вип. 4. - С. 266-269. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Запропоновано для забезпечення високої надійності функціонування установки пастеризації як виробничої системи і зниження впливу "людського чинника" в основу апаратно-програмної реалізації системи управління технологічними процесами пастеризації покласти концепцію мережевої дворівневої організації. Приведено математичну модель теплообмінного апарата пастеризатора та результати імітаційного моделювання процесу управління установкою для пастеризації молока. Результати моделювання використано під час розробки алгоритму управління температурно-тисковими режимами у пастеризаторі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70474 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Мірошник В. О. 
Оптимізація процесу пастеризації молока по критерію економії енергетичних ресурсів / В. О. Мірошник // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2010. - Вип. 10, т. 10. - С. 62-65. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Одержано модель, яка враховує конструктивні характеристики пастеризатора молока і дозволяє оптимізувати процес за критерієм мінімуму енергетичних ресурсів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Кійко В. В. 
Товарознавча оцінка молока, обробленого високим тиском : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / В. В. Кійко; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2009. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.41

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА364233 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського