Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (6)Книжкові видання та компакт-диски (24)
Пошуковий запит: (<.>U=Л992.9$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
Категорія:    
1.

Плахтій П. Д. 
Продукти бджільництва в оздоровленні людини / П. Д. Плахтій; Кам'янець-Поділ. держ. пед. ун-т. - Кам'янець-Поділ. : МЕДОБОРИ (ПП Мошак М.І.), 2002. - 168 c. - Бібліогр.: с. 162-164. - укp.

Розглянуто властивості меду як харчового продукту й оздоровчо-лікувального засобу. Висвітлено особливості лікування з використанням меду захворювань дихальної, нервової, сечостатевої та серцево-судинної систем, системи травлення, а також шкіри (ран, опіків), зубів та ротової порожнини. Наведено рецепти масок і кремів для шкіри обличчя, засобів догляду за волоссям. Проаналізовано особливості застосування воску в домашньому господарстві, а також використання маточного молочка в медичній практичній діяльності.

Рассмотрены свойства меда как пищевого продукта и оздоровительно-лечебного средства. Освещены особенности лечения с использованием меда заболеваний дыхательной, нервной, мочеполовой и сердечно-сосудистой систем, системы пищеварения, а также кожи (раны, ожоги), зубов и ротовой полости. Приведены рецепты масок и кремов для кожи лица, средств ухода за волосами. Проанализированы особенности применения воска в домашнем хозяйстве, а также маточного молочка в медицинской практической деятельности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 + Р351.122 + Р353.22 + Л992.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА643259 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Гніцевич В. 
Технологія та біологічна цінність виробів із молочно-білкового концентрату / В. Гніцевич, Т. Юдіна, Л. Дейниченко // Товари і ринки. - 2017. - № 1. - С. 139-148. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Доведено доцільність використання молочно-білкових концентратів у харчовій промисловості та ресторанному господарстві, виділено їх переваги порівняно з традиційними білковими продуктами. Запропоновано технологію виробництва виробів із молочно-білкового концентрату, одержаного із використанням пюре журавлини як коагулянту. Досліджено загальний хімічний склад отриманих продуктів, їх білкову складову, вміст вітамінів і мінеральних речовин. Доведено, що розроблений продукт характеризується високою харчовою та біологічною цінністю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959 + Л992.9 + У9(4УКР)306.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Pivovarov O. 
Effect of plasmochemically activated aqueous solution on process of food sprouts production = Вплив плазмохімічно активованих водних розчинів на процес виробництва харчових проростків / O. Pivovarov, O. Kovaliova, V. Koshulko // Ukr. Food J.. - 2020. - 9, № 3. - С. 575-587. - Бібліогр.: 39 назв. - англ.

Досліджено вплив плазмохімічно активованих водних розчинів (АВР) на процес виробництва харчових проростків із бобових культур. Наведено характеристику АВР, визначено особливості їхнього впливу на процес проростання та мікробіологічний стан пророщеного матеріалу. Пророщували зерно бобових (горох, соя, нут, квасоля, сочевиця, боби, люпин) із використанням як інтенсифікатора проростання плазмохімічно АВР. Для визначення амінокислотного та вітамінного складу проростків використано метод іонообмінної рідинно-колонної хроматографії. Енергія та здатність проростання у бобових підвищувалась при використанні плазмохімічно АВР. За оптимальної концентрації пероксидів 400 мг/л енергія проростання збільшилась на 10 - 12 %, здатність до проростання - на 8 - 10 %. Моніторинг довжини проростків показав, що довжина збільшилась від 6 до 14 мм. Контроль ваги біомаси проростків теж мав позитивні результати. Так, вага проростків підвищилась на 4 - 16 % залежно від культури (горох - 8 %; соя - 10 %; нут - 7 %; квасоля - 14 %; сочевиця - 4 %; боби - 16 %; люпин - 10 %). Дослідження мікробіологічного стану проростків показало сталу дезинфікувальну дію плазмохімічно АВР, обумовлену наявністю в їхньому складі перекису водню (100 - 700 мг/л). На проростках оброблених плазмохімічно АВР із концентрацією пероксидів 400 мг/л і більше не фіксувалась патогенна мікрофлора (Aspergillus, Alternaria, Penicillium, Fusarium, Mucor). У проростках бобових за використання плазмохімічно АВР підвищувався вміст вітамінів групи B (B1, B2, B3, B6, B12), а також PP, E, C, A. Кількість амінокислот збільшилась на 4 - 52 %. Пояснюється це більш активним розвитком проростків бобових при використанні інтенсифікатора проростання - плазмохімічно АВР. Зроблено висновки, що використання плазмохімічно АВР є перспективним технологічним прийомом отримання високоякісного продукту, багатого на амінокислоти та вітаміни.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л992.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Mykhaylov V. 
Devising manufacturing techniques for making culinary meals using vegetable concentrates = Розробка технологічних способів приготування кулінарних страв з використанням овочевих концентратів / V. Mykhaylov, O. Mayak, A. Shevchenko, S. Prasol // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2020. - № 6/11. - С. 45-51. - Бібліогр.: 23 назв. - англ.

It is known that the vegetable concentrates' composition includes dietary fibers, micro-elements, color-forming substances, which can be successfully used as a substitute for the main substance in a formulation. This paper reports the development of a technique to process vegetables into vegetable semi-finished products, the formulations of culinary meals based on vegetable concentrates, as well as the techniques of their heat treatment using electrocontact heating (ECH). A technique to process vegetables into vegetable semi-finished products using carrot as an example implies the separation of raw materials into juice and pomace followed by separate processing of each component. Depending on the technological tasks, it is possible to obtain a vegetable concentrate by mixing juice and dried pomace. The colorimetric quality assessment has helped establish the parameters for juice and pomace processing. A carrot-based concentrate has been studied in terms of the content of the dried pomace. It was established that adding it improves the quality of the product, namely the brightness and color purity become better. It has been proposed to use carrot pomace in the formulations for different culinary meals provided the heat treatment process is intensified by combining convective heating and ECH. Carrot pomace was used in formulations for several culinary meals (rice pudding, millet balls, as well as unleavened pastry). The combined thermal treatment of experimental products involving ECH provided several advantages in terms of the technological indicators, namely: the duration of heat treatment decreases by 20 - 40 %, the output increases by 10 - 20 %, and energy consumption decreases by 23 - 32 %, which is an argument for its application. Based on the organoleptic assessment, it was noted that, in addition to the taste inherent in these products, the resulting products acquired a kind of pleasant taste of carrot, the increased juiciness and tenderness, which can attract the consumer.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л992.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського