Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (7)
Пошуковий запит: (<.>U=Л625.22$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 10
Представлено документи з 1 до 10

      
Категорія:    
1.

Михалевич В. В. 
Эффективная технология производства концентрата пищевых красителей из растительного сырья / В. В. Михалевич, Б. Н. Процишин, Л. В. Хорунжая // Пром. теплотехника. - 2003. - 25, № 4. - С. 57-60. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Запропоновано оптимальні технологічні режими виробництва концентрату харчових барвників з рослинної сировини, які дозволяють одержати якісний продукт, що відповідає технічним умовам.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Пасічний В. М. 
Дослідження фізико-хімічних властивостей барвника на основі бурякового соку / В. М. Пасічний, І. В. Кремешна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 32-34. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Досліджено фізико-хімічні властивості бурякового барвника свіжовиготовленого та після зберігання.


Ключ. слова: буряк, пігмент, барвник, колір, відтінок, інтенсивність
Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Тюрікова І. С. 
Розробка технології консервованих антоціанових барвників з ягід бузини чорної : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.13 / І. С. Тюрікова; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 1999. - 19 c. - укp. - рус.

Дисертація присвячена розробці технології виробництва стабільного порошкоподібного та рідких концентрованих харчових барвників із бузини чорної. Висвітлений склад плодів бузини, які ростуть в двох регіонах України, а також продуктів її переробки за комплексом біохімічних, хіміко-технічних показників, інгредієнтної та кольорової характеристики пігментів. Науково обгрунтовано методами математичного моделювання технологічні процеси обробки бузинової сировини. Розроблено пріоритетний седиментаційно-регенераційний спосіб виділення барвних речовин. Запропоновано математичну модель осаджування пігментів з екстракту для вибору виду осаджувача та умов процесу. Обгрунтовано параметри процесу мембранного та вакуум-випарного концентрування пігментів екстракту. Розроблено технологічні та процесно-апаратурні схеми виробництва барвників. Наведено їх якісну характеристику за комплексом показників. Науково обгрунтовано терміни та умови зберігання отриманих видів харчових барвників. Підготовлено проект нормативно-технічної документації, проведено апробацію бузинових барвників в різних галузях харчової промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА305134 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Саті Ясін Ахмед Аль Далаін 
Формування якості дрібнодисперсних порошкоподібних барвників - БАД із столового буряка та їх використання в продуктах харчування : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.15 / Саті Ясін Ахмед Аль Далаін; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2004. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22-3 + Л80-32

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА330294 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Молоканова Л. В. 
Вплив способу отримання барвників з кизилу і терену на їх функціональні властивості при використанні у виробництві варених ковбас / Л. В. Молоканова, А. А. Квасніков // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2011. - Вип. 11, т. 6. - С. 71-76. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Установлено вплив запропонованого способу одержання натуральних барвників із кизилу та терену на їх функціонально-технологічні властивості, визначальні для застосування у виробництві варених ковбасних виробів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22 + Л927.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Попова Н. В. 
Розроблення технології виробництва натурального харчового барвника з виноградних вичавок при використанні віброекстрагування / Н. В. Попова, П. М. Немирович, В. Л. Зав'ялов, Т. Г. Мисюра // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 102-104. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Науково аргументовано необхідність виробництва високоякісних концентратів натуральних харчових барвників з темнозабарвленої рослинної сировини. Наведено принципову технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва рідкого концентрованого натурального харчового барвника з виноградних вичавок. Схеми побудовано на основі авторського вібраційного екстрактора періодичної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Молоканова Л. В. 
Безнітритне виробництво ковбасних виробів: перспективи розвитку : монографія / Л. В. Молоканова, А. А. Квасніков, О. О. Орешина, Я. А. Попова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк : Ноулідж, Донец. від-ня, 2014. - 192 c. - укp.

Розглянуто проблеми кольороутворення ковбасних виробів за сучасних умов дефіциту м'ясної сировини та тотального використання синтетичних барвників. Наведено результати особистих досліджень щодо одержання натуральних барвників з кизилу та терену, їх застосування для формування типового кольору варених ковбас за умови вилучення з їх рецептур нітриту натрію, можливості ідентифікації даних барвників в ковбасах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927 + Л625.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА778313 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Лось С. И. 
Биохимические основы получения фикоэритрина из морских водорослей / С. И. Лось // Альгология. - 2008. - 18, № 4. - С. 375-385. - Библиогр.: с. 385 - рус.

Разработаны биохимические основы получения пищевого красителя - фикоэритрина из морской водоросли грацилярии. Определены оптимальные условия разрушения водорослей и экстрагирования красителя (состав экстрагента, его концентрация, pH, температура и время обработки). Даны общие рекомендации для создания опытно-экспериментального производства. Апробирован и рекомендован способ разрушения биомассы морских красных водорослей, в основу которого положен принцип механического разрушения клеточной стенки водорослей, сочетающий замораживание экстрагента с гомогенизацией водорослей. Для получения и предварительной очистки экстракта фикоэритрина рекомендована последовательная фильтрация и центрифугирование разрушенной биомассы водорослей и экстракта фикоэритрина. Для доочистки и концентрирования экстракта предложена мембранная фильтрация и осаждение 45 - 50 %-м водным раствором этилового спирта или ацетона. Предлагаемый способ производства пищевого красителя из грацилярии позволяет получать чистый фикоэритрин интенсивного красно-малинового цвета, который можно широко использовать в пищевой и парфюмерной промышленности в качестве пищевых добавок, красителей, а также в медицинской промышленности как флуоресцентные метчики для диагностики и в радиобиологии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14395 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Soldatkina L. M. 
Adsorption removal of anthocyanins from red cabbage extracts by bentonite: statistical analysis of main and interaction effects = Адсорбційне вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті: статистичний аналіз основних ефектів та ефектів взаємодії / L. M. Soldatkina, V. O. Novotna // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2017. - 8, № 4. - С. 439-447. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.

Дослідження базується на повному факторному експерименті типу 24, який використано для оцінювання внеску основних ефектів чотирьох факторів (час контакту, температура, початкова концентрація антоціанів і маса адсорбентa) та їх взаємодій на ефективність вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті. Фактори досліджено на двох рівнях (-1 і +1). Встановлено, що час контакту та маса адсорбента мають позитивний ефект, а початкова концентрація антоціанів і температура, а також взаємодія двох факторів "час контакту - температура", взаємодії трьох факторів "час контакту - початкова концентрація антоціанів - маса адсорбента" і "температура - вихідна концентрація антоціанів - маса адсорбента" негативно впливають на вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти. Запропоновано математичну модель адсорбційного процесу з урахуванням головних ефектів факторів та їх взаємодій. Аналіз дисперсії та статистичні дані підтвердили її адекватність. Одержана модель надає можливість передбачити вилучення антоціанів із екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г583.2 + Л625.22-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100480 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Салєба Л. В. 
Дослідження процесу екстракції природного пігменту хлорофілу і його похідних / Л. В. Салєба, Д. Г. Сарібєкова, О. С. Кондя // Харч. пром-сть. - 2017. - № 21. - С. 101-108. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Досліджено процес екстрагування полярними розчинниками хлорофілу і його похідних з рослинної сировини. Визначено, що стан сировини (суха чи свіжа) впливає на ефективність вилучення хлорофілу. Характер спектрів, отриманих при екстракції свіжої сировини, ідентичний незалежно від розчинника, а інтенсивність поглинання у ряді "метанол-етанол-ацетон" зростає. Кількість екстрагованого хлорофілу із сухої сировини більша в 4 рази і мало залежить від використаного розчинника. Результатами тонкошарової хроматографії підтверджена однакова селективність обраних екстрагентів щодо барвників, які містяться у сировині.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського