Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Книжкові видання та компакт-диски (14)
Пошуковий запит: (<.>U=Л874.09$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Представлено документи з 1 до 17

      
Категорія:    
1.

Гербер Ю.Б. 
Теоретическое обоснование процесса сушки ферроцинсодержащих отходов виноделия / Ю.Б. Гербер // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2013. - Вип. 13, т. 1. - С. 3-9. - Библиогр.: 4 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Крусір Г. В. 
Перспективи використання дріжджового осаду виноробних підприємств / Г. В. Крусір, І. Ф. Соколова // Екол. безпека. - 2013. - № 2. - С. 111-114. - Библиогр.: 5 назв. - укp.

Розглянуто питання аналізу виноробних підприємств як джерела негативного впливу на навколишнє середовище. Вивчено утворення стічних вод на підприємствах первинного виноробства, їх склад, вплив на навколишнє природне середовище. Розглянуто біотехнологічні способи очищення стічних вод. Наведено порівняльний аналіз ефективності аеробних і анаеробних способів очищення стоків. Як найбільш ефективний спосіб очищення стічних вод був обраний спосіб анаеробного зброджування в біореакторі з одержанням біогазу. Проведено аналіз найбільш ефективних біореакторів, розглянуті особливості проведення процесу анаеробного зброджування стічних вод. На основі хімічного аналізу стічних вод і дріжджових осадів зроблено висновок про доцільність використання способу анаеробного зброджування стоків, а також розгляд останніх як один з видів енергетичної сировини для одержання біогазу та використання його для вироблення електричної та теплової енергії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.093 + Н761.204.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100076 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Потапов В. А. 
Анализ способов сушки и оценка качества сушеной виноградной выжимки / В. А. Потапов, Е. Н. Якушенко, М. В. Жеребкин // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 6/11. - С. 38-41. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Проанализированы существующие способы сушки растительного сырья. Предложена математическая модель, позволяющая прогнозировать изменение качества продукта в процессе сушки. Результаты исследований позволяют рекомендовать сушку в массообменных модулях с кондуктивным подводом теплоты от внутреннего нагревателя, обеспечивающую минимальные потери витамина С в сушеной виноградной выжимке на уровне 3 - 8 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.091

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Якушенко Є. М. 
Підвищення енергоефективності процесу сушіння виноградних вичавок у масообмінному модулі з кондуктивним підведенням теплоти : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Є. М. Якушенко; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків, 2014. - 23 c. - укp.

Показано, що одним із перспективних способів теплового сушіння є сушіння зі змішаним теплопідведенням (ЗТП-сушіння). Розглянуто його як метод одержання високопористого швидковідновлювального продукту для наступного безпосереднього здрібнювання в порошок. Недоліком існуючої реалізації способу ЗТП-сушіння є наявність змішаного конвективно-кондуктивного підведення теплоти, за якого теплота від повітря передається конвективним шляхом до поверхні масообмінного модуля, а потім від неї до внутрішніх шарів - кондуктивно. Відповідно до робочої гіпотези про підвищення енергоефективності процесу сушіння шляхом поділу функцій тепло- та масообміну між внутрішнім нагрівачем і зовнішнім потоком повітря запропоновано використання нагрівача для кондуктивної передачі теплоти, при цьому зовнішній конвективний потік виконує функцію поглинача вологи. Розроблено установку для сушіння харчової сировини з використанням масообмінного модуля з кондуктивним підведенням теплоти. Визначено економічну ефективність та здійснено промислову апробацію й впровадження науково-технічної розробки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.091

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА406653 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Крусир Г. В. 
Исследование метаногенеза сточных вод предприятий первичного виноделия / Г. В. Крусир, В. А. Дубровин, В. Н. Полищук, А. А. Дубовик, И. Ф. Соколова // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2014. - № 4/10. - С. 43-47. - Библиогр.: 15 назв. - рус.

Рассмотрены вопросы анализа сточных вод первичного виноделия, приведен их химический состав. На основании исследований химического состава сточных вод предложен метаногенез, как наиболее эффективный способ очистки сточных вод, с возможностью получения биогаза. Исследованы оптимальные параметры процесса анаэробного сбраживания сточных вод для достижения максимальной эффективности очистки и интенсивности образования биогаза.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09 + З65

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Оболкіна В. 
Використання вторинних сировинних ресурсів виноробства при виробництві кондитерських виробів / В. Оболкіна, С. Кіяниця, Т. Каліновська // Ukr. Food J.. - 2013. - 2, № 1. - С. 14-18. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження щодо можливості використання вторинних продуктів виноробства у виробництві цукристих кондитерських виробів функціонального призначення. Визначено можливість використання продуктів переробки винограду під час виробництва кондитерських виробів, зокрема цукерок, з метою підвищення їх харчової цінності, поліпшення структури, подовження терміну зберігання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л86-3 + Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Воробьева В. И. 
Использование отходов переработки винограда для защиты металла от атмосферной коррозии / В. И. Воробьева, Е. Э. Чигиринец, М. И. Воробьева, С. Ю. Липатов // Энерготехнологии и ресурсосбережение. - 2015. - № 1. - С. 37-43. - Библиогр.: 9 назв. - рус.

Исследованы противокоррозионная эффективность и компонентный состав органических соединений изопропанольного экстракта гребней винограда - промышленных отходов переработки винограда. Изучено влияние растительного экстракта на электрохимическое и коррозионное поведение стали. С помощью поляризационного метода исследования установлено, что данный растительный экстракт тормозит анодную и катодную реакции коррозионного процесса и обеспечивает эффективную защиту от атмосферной коррозии углеродистой стали в условиях периодической конденсации влаги в течение 21 сут. С применением гравиметрического методу исследования установлена возможность защиты металла от коррозии водным раствором летучего ингибитора. С помощью метода газовой хромато-масс-спектрометрии установлено, что основными компонентами изопропанольного экстракта гребней винограда являются альдегиды: бензойный, сиреневый и коричный, 2-гексаналь, Е-цитраль; а также терпеновые соединения: карвакрол, гераниол, линалоол, нерол.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09 + К66-143

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Воробйова В. І. 
Теоретичні дослідження адсорбційної здатності органічних сполук екстракту відходів переробки винограду / В. І. Воробйова, О. Е. Чигиринець, М. І. Скиба // Техн. науки та технології. - 2015. - № 2. - С. 215-221. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Методом газової хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад летких фракцій ізопропанольного екстракту грон винограду (Vitis). Встановлено, що їх основними інгредієнтами є альдегіди та терпенові сполуки. На основі квантово-хімічних розрахунків проведено прогнозне оцінювання адсорбційної здатності основних компонентів екстракту: бензойного, коричного та бузкового альдегідів та терпенових сполук - неролу та ліналоолу. За допомогою програми HyperChem7.00 розраховано електронні параметри: енергію вищої зайнятої вакантної орбіталі (Е ВЗМО), енергію нижчої вакантної молекулярної орбіталі (Е НВМО), енергію щілини (Δε) та ін. Виявлено, що всі досліджувані молекули мають здатність бути донорами електронів при адсорбції на поверхні заліза, мають низькі значення енергії щілини та електронегативності, що вказує на їх високу реакційну здатність. З'ясованоно, що всі досліджувані сполуки мають високі нуклеофільні властивості за рахунок низького значення індексу електрофільності.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Воробьева В. 
Изучение компонентного состава биологически активных соединений спиртового экстракта гребней винограда / В. Воробьева, Е. Чигиринец, В. Ефимова, Т. Пилипенко, А. Василькевич, В. Пичахчи // Техн. науки та технології. - 2016. - № 2. - С. 189-195. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Мета роботи - дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук відходів виноградної промисловості - гребенів винограду гібридого сорту Vitis labrusca x Vitis vinifera. Методом хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад ізопропанольних екстракту гребенів винограду (сімейства Vitis сорту Vitis labrusca x Vitis vinifera). У складі ізопропанольного екстракту гребенів винограду міститься 23 індивідуальних компонента, наявних у кількості більше 0,2 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є спирти (2-гексаналь, фенілетиловий спирт), альдегіди (бузковий, коричний і бензойний), терпенові сполуки. Значну частину біологічно активних речовин складають альдегіди і терпенові сполуки. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність функціональних груп, що відносяться до встановлених сполук. Методом атомно-адсорбційної спектроскопії визначається якісний і кількісний склад мінеральних сполук екстракту досліджуваного рослинної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Соколова І. Ф. 
Комплексна оцінка та прогнозування впливу підприємств первинного виноробства на довкілля : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 21.06.01 / І. Ф. Соколова; Кременчуц. нац. ун-т ім. М. Остроградського. - Кременчук, 2016. - 24 c. - укp.

Досліджено питання підвищення рівня екологічної безпеки підприємств первинного виноробства шляхом запровадження комплексу техніко-технологічних заходів, що базуються на результатах оцінювання та прогнозування впливу зазначених підприємств на компоненти довкілля. Проведено ідентифікацію й оцінюваня екологічних аспектів діяльності підприємств первинного виноробства. Визначено механізм формування екологічної небезпеки (ЕН) під їх впливом. Проаналізовано й оцінено рівень такої небезпеки з використанням системи комплексних показників, що характеризують ймовірність виникнення та ступінь ЕН. Розроблено алгоритм управління екологічною безпекою підприємств первинного виноробства, де об'єктом управління є тверді та рідкі виробничі відходи. Досліджено хімічний склад твердих промислових відходів. Експериментально обгрунтовано спосіб їх утилізації з метою одержання кормової домішки для великої рогатої худоби й експериментально підтверджено доцільність проведення ферментолізу для збільшення харчової цінності кормової добавки. Доведено доцільність використання способу утилізації рідких промислових відходів методом анаеробного зброджування. Експериментально встановлено раціональні параметри процесу анаеробного зброджування стічних вод. Результати проведених досліджень свідчать про високу ефективність очищення стічних вод (90 ± 1,2 %).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.094

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА420912 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Воробйова В. 
Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду сорту Vitis labrusca x Vitis vinifera / В. Воробйова, О. Чигиринець, А. Шакун // Техн. науки та технології. - 2017. - № 1. - С. 200-206. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Мета роботи - порівняльне дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук ізопропанольного і водно-ізопропанольного екстракту відходів виноградної промисловості і вичавків винограду гібридного сорту Vitis labrusca x Vitis vinifera. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад досліджуваних екстрактів вичавків винограду (сімейства Vіtis сорту Vitis labrusca x Vitis vinifera). У складі ізопропанольного екстракту вичавків винограду міститься 21 індивідуальний компонент, загальний обсяг яких більше 0,1 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є альдегіди (капроновий, енантовий, фенілацетальдегід, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирні кислоти (гексадеканова, лінолева і (9Z)-Октадеценова кислоти), а також терпенові сполуки. У складі водно-ізопропанольного екстракту додатково ідентифіковані фенольні сполуки. Значну частину біологічно активних речовин становлять альдегіди і жирні кислоти. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність в екстрактах вичавків винограду сполук, встановлених мас-спектральним аналізом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Sukmanov V. 
Research of extraction of biologically active substances from grape pomace by subcritical water / V. Sukmanov, A. Ukrainets, V. Zavyalov, A. Marynin // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2017. - № 5/11. - С. 70-80. - Бібліогр.: 44 назв. - англ.

Досліджено процес вилучення біологічно активних речовин із виноградних вичавок субкритичною водою. Ідентифіковано наявність галової кислоти і фурфуролу. Встановлено вплив технологічних параметрів процесу екстрагування (розмір фракції сухих виноградних вичавок, температуру, тиск, гідромодуль) на антиоксидантну активність екстрактів, вихід сухих речовин, загальний вихід поліфенолів, винно-кислих сполук, редукуючих речовин. Визначено раціональні параметри даного процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.091

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Gubsky S. 
Optimization of extraction parameters of phenolic antioxidants from defatted grape seeds flour by response surface methodology = Оптимізація параметрів екстракції поліфенольних антиоксидантів з обезжиреного порошку виноградних кісточок методом відгуку поверхні / S. Gubsky, M. Labazov, O. Samokhvalova, N. Grevtseva, O. Gorodyska // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 4. - С. 627-639. - Бібліогр.: 25 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.094 + Л987-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Skira A. R. 
Study of antioxidant properties of grape marc extracts as perspective pharmaceutical and cosmetic products = Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з виноградного жмиху як перспективних фармацевтичних та косметичних засобів / A. R. Skira, O. S. Iaremkevych, N. L. Zayarnyuk, M. S. Kurka // Chemistry, Technology and Application of Substances. - 2020. - 3, № 2. - С. 79-84. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.

Досліджено антиоксидантну активність (АА) різних екстрактів виноградних пожитків (Vitis vinifera L.). Радикальну абсорбційну активність (RAA) обчислювали в реакціях із радикалами DPPH та ABTS+ і AA у гомогенаті печінки щурів за двома маркерами окисного стресу: вмістом тіобарбітуративних продуктів і карбонільними групами білків. Всі екстракти виявляли антиоксидантну активність. Екстракт на водній основі та 96 % етаноловий екстракт, одержаний методом теплової ванни, були інгібіторами утворення вільнорадикального окиснення ліпідів і білків. 96 % етаноловий екстракт є перспективним для розроблення фармацевтичних і косметичних продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09 + Л66-37 + Л684-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Городиська О. В. 
Технологія кондитерської глазурі з використанням продуктів переробки виноградного жмиху : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / О. В. Городиська; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків, 2019. - 21 c. - укp.

Науково обґрунтовано та удосконалено технологію кондитерської глазурі з частковою заміною какао порошку продуктами переробки виноградного жмиху - порошком з виноградних кісточок та порошком з макухи виноградних кісточок, що мають високий вміст біологічно активних речовин, у тому числі поліфенольних сполук з високою антиоксидантною активністю, що дозволяє уповільнити процеси окиснення і гідролізу жирів та отримати продукцію подовженого терміну зберігання з підвищеною харчовою та біологічною цінністю, зниженою собівартістю. Визначено хімічний та поліфенольний склад виноградних порошків, доведено, що ПВК та ПМВК різних років урожаю характеризуються стабільним складом та за вмістом поліфенолів перевершують какао порошки. На основі результатів експериментальних досліджень розроблено технологію кондитерської глазурі, затверджено технологічну документацію.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л860.6 + Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА439625 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
16.

Кічура Д. Б. 
Одержання фенольних сполук з вторинних продуктів виноробства / Д. Б. Кічура, Р. О. Субтельний, Б. О. Дзіняк // Chemistry, Technology and Application of Substances. - 2022. - 5, № 1. - С. 88-95. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Досліджено процес вилучення фенольних сполук із різних сортів винограду із використанням екстрагентів різної концентраційної міцності. Показано можливість застосування вичавок різних сортів винограду для одержання фенольних сполук, що мають біологічну цінність. Відходи виноградарства, придатні для подальшого використання з метою вилучення цінних фенольних антиоксидантних біологічно активних речовин, за належного застосуванні підвищуватимуть конкурентоспроможність виноробної галузі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Брикова Т. М. 
Технологія здобного печива з використанням порошків із виноградних вичавків : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / Т. М. Брикова; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків, 2019. - 24 c. - укp.

Дисертаційну роботу присвячено розробці та науковому обґрунтуванню технології здобного печива з використанням продуктів переробки виноградних вичавків, а саме порошку з виноградних кісточок (ПВК) та порошку з виноградних шкірочок (ПВШ). Порошки характеризуються значною антиоксидантною ємністю, причому ПВШ - більш високою, ніж ПВК. Отримані дані є передумовою для створення технології здобного печива з антиоксидантними властивостями подовженого терміну зберігання. Встановлено закономірності формування структури тіста для здобного печива у присутності ПВК і ПВШ, які полягають у підвищенні його ефективної та пластичної в'язкості, зменшенні модулів пружності й еластичності та зниженні адгезійних властивостей. Досліджено зміни кислотного та пероксидного вмісту жирів у здобному печиві впродовж зберігання та встановлено, що внесення дослідних порошків сприяє більш повільному зростанню кислотності, гальмує процеси накопичення продуктів первинного окиснення. Здобне печиво з додаванням виноградних порошків має високі органолептичні показники, вищий вміст біологічно активних речовин, у тому числі потужних антиоксидантів, подовжені терміни зберігання та нижчу собівартість у разі внесення ПВК взамін частки какао порошку. За результатами розрахунків економічної ефективності встановлено, що впровадження у виробництво запропонованих технологій здобного печива з використанням виноградних порошків є економічно доцільним.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1-3 + Л874.094

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА442981 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського