Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (26)
Пошуковий запит: (<.>A=Бірта Г$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 39
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Бірта Г. О. 
Взаємозв'язок біологічних показників з інтенсивністю вирощування та віком ремонтних свинок / Г. О. Бірта, Л. І. Яценко // Свинарство. - 1999. - № 54. - С. 68-74. - укp.

Показано результати експериментів з вивчення морфологічних особливостей розвитку органів дихання, кровообігу, шлунково-кишкового тракту, статевої системи свинок полтавської м'ясної породи у 2, 4, 6 і при досягненні живої маси 125 кг залежно від інтенсивності вирощування.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-260

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Бірта Г. О. 
Розвиток свинок та морфологічний склад крові залежно від інтенсивності їх вирощування / Г. О. Бірта // Свинарство. - 1999. - № 54. - С. 65-68. - укp.

Висвітлено результати досліджень з вивчення вікових змін, розвитку свинок полтавської м'ясної породи та морфологічного складу крові залежно від інтенсивності їх вирощування.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-24

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Бірта Г. О. 
Аналіз росту окремих м'язів свиней різних порід залежно від типу годівлі / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2008. - № 2. - С. 100-103. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Проаналізовано ріст окремих м'язів свиней різних порід залежно від типу годівлі. Від розміщення м'язів і функцій, які вони виконують, залежить якість м'яса. М'язи, які інтенсивно працювали у процесі життя тварин (шиї, грудей, живота та передніх кінцівок), містять більше сполучної тканини, тому є більш жорсткими, їх харчова цінність є невисокою. М'язова тканина старих тварин також є більш жорсткою, а колір її темніший, ніж у молодих тварин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-65

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Бірта Г. О. 
Біологічна повноцінність білків м'яса свиней / Г. О. Бірта, О. Г. Мороз // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2008. - № 4. - С. 98-100. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Наведено результати вивчення біологічної повноцінності білків м'яса свиней великої білої та миргородської порід. Найбільш важливою складовою частиною м'яса є білки, тому що основна частка їх представлена повноцінними легкозасвоюваними протеїнами, які використовуються організмом людини для побудови своїх тканин. Білки м'яса забезпечують розвиток і обмін речовин в організмі, слугують матеріалом для побудови клітин, тканин і органів, утворення ферментів і гормонів. Річна потреба людини у повноцінному білку становить 25 кг. Недостатнє білкове харчування зумовлює порушення розвитку мозку, центральної нервової системи, органів внутрішньої секреції, системи кровообігу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л92-101

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Бірта Г. О. 
Гістологічні дослідження найдовшого м'яза спини свиней різного напряму продуктивності / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2009. - № 1. - С. 62-65. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Ріст і розвиток м'язової тканини в онтогенезі має виключно важливе значення для м'ясності тварин. Однак, чимало питань мікроморфології скелетної мускулатури свиней за породами потребують поглибленого вивчення. Вивчено гістоструктуру найдовшого м'яза спини свиней п'яти порід: великої білої, миргородської, ландрас, полтавської м'ясної, червоно-поясної спеціалізованої лінії.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-263

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Бірта Г. О. 
Гістоструктура м'язової тканини у свиней різних генотипів / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2008. - № 3. - С. 77-79. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Бірта Г. О. 
Прижиттєве визначення товщини шпику як метод вивчення м'ясо-сальних якостей свиней / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2009. - № 2. - С. 52-53. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Встановлено загальні та породні особливості в змінах інтенсивності росту жирової тканини. У свиней м'ясного напряму продуктивності інтенсивність росту м'язової тканини переважає над ростом жирової тканини більш тривалий час, ніж у свиней універсального та сального напрямів продуктивності. Вивчення вікових змін інтенсивності росту жирової тканини свиней дозволяє направлено вести їх селекцію, змінювати співвідношення м'яса й сала в туші.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-455.47 + П65-31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Бірта Г. О. 
Рівень використання поживних речовин корму та баланс азоту, кальцію, фосфору в організмі свиней / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2009. - № 1. - С. 66-68. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Наведено результати дослідження рівня використання поживних речовин корму та баланс азоту, кальцію, фосфору свиньми різного напрямку продуктивності. Суперечливі літературні дані з питань перетравності поживних речовин корму в організмі свиней різних генотипів вказують на доцільність проведення спеціальних досліджень. Знання фізіологічних процесів, зокрема, перетравності поживних речовин і використання азоту корму дають можливість глибше контролювати селекційний процес.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-45

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Бірта Г. О. 
Ріст і розвиток свиней за різних рівнів відгодівлі / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2009. - № 3. - С. 68-70. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Під зростанням розуміють процес збільшення розмірів організму, його маси, що відбувається за рахунок накопичення у ньому активних, головним чином білкових речовин. Наведено результати дослідження росту і розвитку помісних свиней поєднань: велика біла Х велика біла, велика біла X полтавська м'ясна, велика біла X ландрас, велика біла X миргородська. Оскільки абсолютні прирости відображають, в основному, кількісну сторону росту, не розкриваючи напруги ростових процесів, були обчислені коефіцієнти відносної швидкості росту. Для більш детального дослідження процесів росту та розвитку тварин проведено вивчення зміни лінійних промірів піддослідного поголів'я.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-24 + П65-455.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Рибалко В. П. 
Фізико-хімічні властивості сала свиней у залежності від породності / В. П. Рибалко, Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2008. - № 3. - С. 67-69. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати фізико-хімічних властивостей жирнокислотного "складу" сала свиней різних порід залежно від породності та вагових кондицій. У салі кастратів породи ландрас арахідонової кислоти було 0,91, у миргородської - тільки 0,69. Найбільше виявлено олеїнової кислоти в салі кастратів породи ландрас і найменше - в червонопоясній спеціалізованій лінії (ЧПСЛ); ця різниця статистично недостовірна. Насичених жирних кислот найбільше було виявлено в салі свинок ЧПСЛ породи і найменше - у кастратів породи ландрас. Дані досліджень мають певну цінність для характеристики якості м'ясопродуктів, одержуваних від свиней окремих порід.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.133-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Бірта Г. О. 
Формування м'ясності у свиней різних порід / Г. О. Бірта // Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин та Держ. н.-д. контрол. ін-ту ветпрепаратів та корм. добавок. - 2008. - Вип. 9, № 3. - С. 285-289. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуто формування м'ясності у свиней трьох порід: великої білої, миргородської та червоної білопоясної порід. Дослідження проведено на молодняку свиней від одно- до шестимісячного віку. Встановлено, що різна інтенсивність росту тварин супроводжувалась відповідною зміною і формуванням окремих частин тіла: передня частина (лопатка, рулька), середня частина (корейка, грудинка, поперек), задня частина (окорок, голівка), причому вікові зміни у співвідношенні частин тіла пов'язані переважно із зміною передньої і середньої частин тіла молодняку свиней і дещо менше задньої. Співвідношення м'яса і жиру в різні вікові періоди залежить від неоднакового росту м'язової та жирової тканин, а також від породних особливостей мас свиней.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-65

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж72108 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Бірта Г. О. 
Вплив генетичних та паратипічних факторів на якість м'ясо-сальної продукції свинарства : монографія / Г. О. Бірта; Укоопспілка. - Полтава, 2008. - 250 c. - укp.

Розглянуто сучасні стандарти та вимоги до товарних якостей забійних свиней. Проаналізовано вітчизняний і зарубіжний досвід управління якістю свинарської продукції. Описано процес сертифікації та системи якості харчових виробництв із свинини. Визначено загальні закономірності розвитку м'язової та жирової тканин свиней залежно від динаміки живої маси. Проаналізовано вплив зоогігієнічних параметрів утримання свиней на їх продуктивність та якість одержаної свинини. Розглянуто основні методи та прийоми визначення м'ясо-сальної продуктивності свиней. Встановлено критерії формування груп тварин, призначених для забою. Наведено методи транспортування та передзабійної витримки свиней. Розглянуто ветеринарно-санітарні заходи, яких необхідно дотримуватись у господарствах по виробництву свинини. Запропоновано методики визначення м'ясо-сальних характеристик свиней після забою.

Рассмотрены современные стандарты и качества убойных свиней. Проанализирован отечественный и зарубежный опыт управления качеством продукцией свиноводства. Описан процесс сертификации и системы качества пищевых производст из свинины. Определены общие закономерности развития мышечной и жировой тканей свиней в зависимости от динамики живой массы. Проанализировано влияние зоогигиенических параметров содержания свиней на их продуктивность и качество полученной свинины. Рассмотрены основные методы и приемы определения мясо-сальной продуктивности свиней. Установлены критерии формирования групп животных для забоя. Даны методы транспортировки и предубойной выдержки свиней. Рассмотрены ветеринарно-санитарные мероприятия, которых необходимо придерживатся в хозяйствах по производству свинины. Приведены методики определения мясо-сальных характеристик свиней после забоя.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722381 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Бірта Г. О. 
Розвиток галузі свинарства на сучасному етапі. Товарознавча характеристика м'яса свинини за напрямами продуктивності : монографія / Г. О. Бірта; Укоопспілка. - Полтава, 2006. - 265 c. - укp.

Висвітлено історію розвитку свинарства в Україні, розглянуто генетичні основи селекції свиней. Описано процес породоутворення, наведено класифікацію та характеристику порід. Розглянуто форми прояву спадкових якостей, принципи селекції та методи розведення свиней, показано роль гібридизації у селекційному процесі. Наведено методи визначення відгодівельних і м'ясних якостей свиней, проаналізовано вплив породно-лінійної комбінаційної здатності на їх формування. Розкрито теоретичні засади цитології, гістології й ембріології, наведено відомості про анатомію та фізіологію свиней, визначено особливості їх росту та розвитку за різної інтенсивності вирощування. Наведено товарознавчу характеристику якості м'яса та сала свиней полтавської м'ясної породи. Охарактеризовано сучасний стан світового виробництва свинини. Запропоновано методи підвищення м'ясної подуктивності свиней.

Освещена история развития свиноводства в Украине, рассмотрены генетические основы селекции свиней. Описан процесс породообразования, дана классификация и характеристика пород. Рассмотрены формы проявления наследственных качеств, принципы селекции и методы разведения свиней, показана роль гибридизации в селекционном процессе. Приведены методы определения откармлеваемых и мясных качеств свиней, проанализировано влияние породно-линейного комбинационного свойства на их формирование. Раскрыты теоретические основы цитологии, гистологии и эмбриологии, изложены сведения об анатомии и физиологии свиней, определены особенности их роста и развития при различной интенсивности выращивания. Дана товароведческая характеристика мяса и сала свиней полтавской мясной породы. Охарактеризовано современное состояние мирового производства свинины. Рассмотрены методы повышения мясной продуктивности свиней.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722382 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Бірта Г. О. 
Свинарство : монографія / Г. О. Бірта; Укоопспілка. - Полтава, 2009. - 176 c. - укp.

Наведено відомості про походження та генофонд свиней. Розкрито сутність поняття про породу, охарактеризовано її складові. Розглянуто конституційні особливості свиней, запропоновано методи вивчення їх інтер'єру. Описано склад корму, висвітлено теоретичні засади нормативної годівлі свиней, визначено зоогігієнічні нормативи їх утримання, встановлено вимоги щодо будівництва й експлуатації тваринницьких приміщень. Висвітлено питання формування м'ясо-сальної продуктивності свиней як товарно-сировинного джерела м'ясопереробки. Розкрито загальні принципи профілактики хвороб свиней, розглянуто вимоги щодо гігієни праці та техніки безпеки у галузі свинарства.

Изложены сведения о происхождении и генофонде свиней. Раскрыта сущность понятия о породе, охарактеризованы ее составляющие. Рассмотрены конституционные особенности свиней, даны методы изучения их интерьера. Описан состав кормов, освещены теоретические основы нормативного кормления свиней, определены зоогигиенические нормативы их выращивания, установлены требования к строительству и эксплуатации животноводческих помещений. Освещены воросы формирования мясо-сальной продуктивности свиней как товарно-сырьевого источника мясопереработки. Раскрыты общие принципы профилакти болезней свиней, рассмотрены требования к гигиене труда и технике безопасности в отрасли свиноводства.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722367 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Бірта Г. О. 
Товарознавча характеристика продуктів забою свинини : монографія / Г. О. Бірта; ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі". - Полтава : РВВ ПУЕТ, 2011. - 118 c. - Бібліогр.: с. 112-115. - укp.

Зазначено, що пріоритет галузі свинарства надається завдяки таким важливим біолого-господарським особливостям свиней, як багатоплідність, всеїдність, економне використання кормів, придатність свинини до приготування різних кулінарних виробів. Свинина відрізняється високою калорійністю, можливістю добре консервуватися, багата повноцінним білком, складом незамінних амінокислот, мінеральними речовинами та вітамінами групи В. У даному контексті розглянуто генофонд свиней та їх продуктивність залежно від генетичних факторів, вплив рівня та повноцінності годівлі на продуктивність тварин та якість свинини. Охарактризовано продуктивні якості помісних свиней, а також якість їх м'яса. Наведено пропозиції щодо гармонізації сучасних стандартів з оцінки якості м'яса.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА743688 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Бірта Г. О. 
Формування м'ясо-сальної продуктивності різних генотипів свиней залежно від паратипових факторів : автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук : 06.02.01 / Г. О. Бірта; УААН, Ін-т розведення і генетики тварин. - Київ, Чубинське, 2009. - 39 c. - укp.

Вперше шляхом порівняння вивчено формування м'ясо-сальної продуктивності різних генотипів свиней залежно від впливу на них паратипових факторів. Встановлено, що для різних видів відгодівлі тварин характерні свої особливості, пов'язані з чинниками: вік, стать, породні ознаки, поживна цінність кормів, склад раціону. Вивчено загальні закономірності вікової динаміки живої маси та розвитку м'ясо-сальної продуктивності свиней, а також показники, які зумовлюють товарну оцінку передзабійних якостей. Проведено порівняльне вивчення фізико-хімічних і гістологічних показників м'яса та сала і прижиттєве визначення товщини шпику. Визначено харчову цінність м'ясо-сальної продукції різних генотипів свиней залежно від умов їх годівлі. Розроблено методичні рекомендації щодо оцінювання м'ясної продуктивності, якості туш, м'яса та підшкірного жиру свиней. Обгрунтовано нові методичні підходи щодо визначення якісних показників м'ясо-сальної продукції свинарства. Проведено порівняльне зоотехнічно-економічне оцінювання одержаної сировини. Обгрунтовано доцільність відгодівлі свиней окремого напрямку продуктивності залежно від факторів навколишнього середовища.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-312 + П65- 455.47

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА369353 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Бірта Г. О. 
Формування якості м'ясо-сальної продукції різних генотипів свиней : монографія / Г. О. Бірта; Укоопспілка. - Полтава, 2009. - 159 c. - укp.

Проаналізовано сучасний стан і перспективи розвитку галузі свинарства України. Розглянуто стандарти та вимоги до товарної якості забійних тварин та одержаної свинини. Встановлено залежність м'ясо-сальної якості свиней різних генотипів від умов їх утримання, вгодованості, транспортування та передзабійної витримки. Розглянуто продуктивні якості чистопородних свиней різних порід. Наведено порівняльну характеристику росту та розвитку молодняка. Показано вплив гено- та фенотипових факторів на показники м'ясної продуктивності свиней. Описано фізико-хімічні властивості та жирнокислотний склад сала свиней різних порід залежно від породності та вагових кондицій. Визначено корелятивний зв'язок окремих показників м'ясо-сальних якостей свиней. Наведено методики дослідження обміну речовин та перетравності поживних речовин в організмі тварин. Проаналізовано вплив показників мікроклімату на продуктивність свиней у процесі відгодівлі. Обгрунтовано пропозиції щодо удосконалення вітчизняних стандартів свинини.

Проанализировано современное состояние и перспективы развития отрасли свиноводства Украины. Рассмотрены стандарты и требования к товарному качеству убойных животных и полученной свинины. Установлена зависимость мясо-сальных качеств свиней различных генотипов от условий их содержания, упитанности, транспортировки и передубойной выдержки. Рассмотрены продуктивные качества чистопородных свиней различных пород. Дана сравнительная характеристика роста и развития молодняка. Показано влияние гено- и фенотипичных факторов на показатели мясной продуктивности свиней. Описаны физико-химические свойства и жирнокислотный состав сала свиней различных пород в зависимости от породности и весовых кондиций. Определена коррелятивная связь отдельных показателей мясо-сальных качеств свиней. Даны методики исследования обмена веществ и усвоения питательных веществ в организме животных. Проанализировано влияние показателей микроклимата на продуктивность свиней в процессе откармливания. Обоснованы рекомендации по усовершенствованию отечественных стандартов свинины.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722380 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Бірта Г. О. 
Взаємозв'язок між окремими показниками якості м'яса свинини / Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2010. - № 4. - С. 90-92. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Зазначено, у процесі селекційної роботи на підвищення м'ясності в тушах виникає необхідність вивчення показників м'яса, що характеризують його технологічні властивості та смакові якості, тобто активної кислотності та вологоутримувальної здатності. Один із найнадійніших шляхів зміни й управління якістю свинини - селекція. Теоретичною передумовою селекції на підвищення м'ясності та поліпшення якості свинини є висока спадковість ознак, що характеризують м'ясні якості свинини, а також їх тісний взаємозв'язок. Це основа для успішного відбору та підбору тварин у бажаному напрямі. Всі ознаки, що визначають смакові якості та товарний вид свинини (вологоутримувальна здатність, колір, ніжність, мармуровість), - високоуспадковувані показники.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-3 + Л92-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Бірта Г. О. 
Гематологічні показники свиней різних генотипів / Г. О. Бірта // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2011. - № 1. - С. 77-79. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Підвищення продуктивних і племінних якостей тварин неможливе без усебічного вивчення фізіологічних та біохімічних процесів, що відбуваються в живому організмі. Нормальна діяльність усіх органів і систем тварин забезпечується відносною сталістю фізико-хімічних характеристик внутрішнього середовища організму. Важливими при цьому є породні, статеві, вікові, сезонні особливості, вплив інтенсивності росту й умов годівлі на морфологічний склад крові, вміст білка та білкових фракцій. У вивченні біохімічного складу крові важливими є показники, пов'язані з окисно-відновними процесами, білковим обміном, обміном вуглеводів і фосфоліпідів.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-3 + П65-273.92

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Бірта Г. О. 
Дослідження мікроскопічної будови печінки та головного мозку свиней як показник екологічної безпеки / Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2011. - № 3. - С. 60-62. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Внутрішні органи й залози внутрішньої секреції відіграють важливу роль у формуванні продуктивності та здоров'я тварин. Їх вивчають за морфологічними, гістологічними, гістохімічними, флюрометричними, біохімічними методами та методом радіоактивних ізотопів. Вони відіграють важливу роль у перебігу обміну речовин, росту й розвитку, адаптації тварин у відповідь на зміну зовнішнього середовища. Взаємодіючи з нервовою системою, мобілізують організм за різних патологічних станів та напруження, спричинених дією шкідливих факторів. Гормони залоз внутрішньої секреції разом з іншими біологічними регуляторами забезпечують послідовність біохімічних процесів, які лежать в основі розвитку статевих клітин, запліднення, статевого диференціювання, росту й розвитку та формування продуктивності тварин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-26

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського