Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (17)
Пошуковий запит: (<.>A=Ванханен В$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 14
Представлено документи з 1 до 14

      
Категорія:    
1.

Ципріян В. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : Підруч. для студ. вищ. навч. мед. закл. ІІІ - ІV рівнів акредитації, лікарів-інтернів і курсантів ін-ту удосконалення лікарів / В. І. Ципріян, В. Д. Ванханен, В. В. Ванханен, Б. Л. Смолянський, Б. М. Штабський; ред.: Ципріян. - К. : Здоров'я, 1999. - 568 c. - укp.

Виходячи з сучасної теорії харчування і вчення про функції їжі та її біологічну дію на організм, висвітлено гігієнічні принципи раціонального харчування окремих груп населення, описано основи лікувально-профілактичного та дієтичного харчування. Викладено гігієнічну характеристику основних продуктів харчування та принципи поточного та запобіжного санітарного нагляду за технологіями їх виробництва. Розглянуто широкий спектр аліментарної та аліментарно зумовленої патології і наведено теоретичні та практичні аспекти їх профілактики. Вперше висвітлено теоретичні та методичні питання аліментарної токсикології, а також критерії безпеки їжі. Питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування подано з урахуванням нового законодавства України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Штепа А.  
Современное состояние фактического питания спортсменов единоборцев [Електронний ресурс] / А. Штепа, В. Ванханен, В. Абрамов, В. Попов // Наука в олимп. спорте. - 2002. - № 3-4. - С. 104-109. - Библиогр.: 10 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2002/

Наведено аналіз фактичного харчування спортсменів, які займаються спортивними єдиноборствами (боксом, боротьбою), на етапі базової підготовки на тренувальній базі у Кончі-Заспі. Встановлено, що харчові раціони розбалансовані, полідефіцитні та незадовольняють на оптимальному рівні потреби спортсменів у енергії та нутрієнтах. Запропоновано основні напрями раціоналізації аліментарних програм контрольного контингенту.

Приведены анализ фактического питания спортсменов, которые занимаются спортивными единоборствами (боксом, борьбой), на этапе базовой подготовки на тренировочной базе в Конче-Заспе. Установлено, что пищевые рационы разбалансированы, полидефицитные и не удовлетворяют на оптимальном уровне необходимости спортсменов в энергии и нутриентах. Предложены основные направления рационализации алиментарных программ контрольного контингента.

In this article the analysis of actual nourishment of sportsmen, going in for single combat (boxing, wrestling) is adduced on the stage of basic training at the training base in Concher-Zasper. Food rations are established to be unbalanced and scarce and don't satisfy sportsmen's needs in energy and nutrients on the normal stage. The main directions of rationalization of control contingent nourishment are suggested.


Ключ. слова: рационализация, пищевой рацион
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч517.13.08 + Ч517.15.08

Шифр НБУВ: Ж24615 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Штепа А. П. 
Питание в системе подготовки спортсменов-единоборцев / А. П. Штепа, В. В. Ванханен, В. В. Абрамов. - Д. : Арт-Пресс, 2001. - 132 c. - Библиогр.: 223 назв. - рус.

Изложены методологические основы организации алиментарных программ питания спортсменов-единоборцев. Предложена гигиеническая оценка сложившихся закономерностей в фактическом питании. Освещена роль отдельных нутриентов в обеспечении гомеостаза организма. Приведены физиолого-гигиенические требования к химическому составу рационов, питьевому режиму. Проведен критический анализ нетрадиционных видов питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч517.130.811 + Ч517.150.811

Шифр НБУВ: ВА611970 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Ванханен В. В. 
Учение о питании. Т. 1. Питание здорового и больного человека / В. В. Ванханен, В. Д. Ванханен. - Донецк : Донеччина, 2000 . - 352 c. - (Сер. "Медицина"). - Библиогр.: с. 338-345 - рус.

На основании результатов научных поисков освещены вопросы питания здорового и больного человека: теории питания, функции пищи и факторы, которые их обеспечивают. Проанализировано биологическое действие пищи. Рассмотрены традиционные и нетрадиционные виды питания. Освещены алиментарные и алиментарно-обусловленные болезни.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я9 + Р351я9

Шифр НБУВ: В344521 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Ванханен В. В. 
Учение о питании : Моногр. Т. 1. Питание здорового и больного человека / В. В. Ванханен, В. Д. Ванханен, В. И. Циприян, А. П. Штепа, С. С. Островская. - 2-е изд., перераб. и доп. - Донецк : Донеччина, 2003. - 620 c. - (Медицина). - Библиогр.: с. 612-617 - рус.

В контексте историзма изложены вопросы питания здорового и больного человека, освещена теория питания. Определены функции пищи и обеспечивающие их факторы. Показано биологическое действие пищи, описаны нетрадиционные виды питания, а также алиментарные и алиментарно-зависимые болезни и методы их профилактики. Рассмотрено питание как лечебный и профилактический фактор, а также особенности лечебного питания в больнице. Охарактеризованы биологически активные добавки к пище.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 + Р351

Рубрики:

Шифр НБУВ: В347720 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Аністратенко Т. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : підруч. для студ. вищ. мед. навч. закл. У 2-х кн. Кн. 1 / Т. І. Аністратенко, Т. М. Білко, О. В. Благодарова, Н. О. Бутильська, В. Д. Ванханен, А. О. Василенко, Н. В. Велика, В. М. Водоп'янов, С. І. Гаркавий, А. А. Григоренко, Ю. Г. Григоров. - К. : Медицина, 2007. - 527 c. - укp.

Висвітлено гігієнічні та нутриціологічні основи раціонального харчування окремих груп населення, профілактики аліментарних та аліментарно зумовлених захворювань. Наведено гігієнічну та нутриціологічну характеристики харчових продуктів, визначено організаційно-правові основи їх експертизи.

Освещены гигиенические и нутрициологические основы рационального питания отдельных групп населения, профилактики алиментарных и алиментарно обусловленных заболеваний. Приведены гигиеническая и нутрициологическая характеристики пищевых продуктов, определены организационно-правовые основы их экспертизы.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123я73-1

Шифр НБУВ: В350015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Гігієна харчування. Практичне керівництво : Практ. посіб. для студ. вищ. навч. закл. ІV рівня акредитації / ред.: В. Д. Ванханен, В. І. Ципріян. - Донецьк : Донеччина, 2005. - 552 c. - укp.

З урахуванням структурних перебудов економіки та всіх форм життя суспільства викладено основні питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування (ГХ). Висвітлено особливості методичної та практичної діяльності лікаря з ГХ, санітарно-гігієнічного контролю за раціональним харчуванням окремих вікових і професійних груп населення, лікувально-профілактичного харчування працюючих у шкідливих умовах виробництва, дієтотерапевтичного харчування у системі ГХ і лікувально-профілактичних закладів. Описано методи профілактики інфекційних і паразитичних захворювань з харчовим фактором передачі.

С учетом структурных переустройств экономики и всех форм жизни общества изложены основные вопросы государственного санитарного надзора в области гигиены питания (ГП). Освещены особенности методической и практической деятельности врача по ГП, санитарно-гигиенического контроля за рациональным питанием отдельных возрастных и профессиональных групп населения, лечебно-профилактического питания работающих во вредных условиях производства, диетотерапевтического питания в системе ГП и лечебно-профилактических заведений. Описаны методы профилактики инфекционных и паразитических заболеваний с пищевым фактором передачи.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА670227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Нелепа А. Є. 
Основи фізіології та гігієни харчування : навч. посіб. / А. Є. Нелепа, В. Д. Ванханен, Г. Ф. Коршунова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2008. - 297 c. - Бібліогр.: с. 295-296. - укp.

Наведено відомості про фізіологію травлення, нейрогуморальну систему організму людини та процеси регуляції травлення. Показано внесок вітчизняних і зарубіжних учених у розвитку науки про харчування. Викладено загальні фізіолого-гігієнічні вимоги до організації раціонального харчування різних вікових і професійних груп населення. Розглянуто питання визначення потреби людини в енергії, значення та нормування у харчуванні різних харчових речовин. Висвітлено особливості харчування за умов екологічної кризи.

Приведены данные о физиологии пищеварения, нейрогуморальной системе организма человека и процессах регуляции пищеварения. Показана роль отечественных и зарубежных ученых в развитии науки о питании. Изложены общие физиолого-гигиенические требования к организации рационального питания различных возрастных и профессиональных групп населения. Рассмотрены вопросы об определении потребности человека в энергии, значении и нормировании в питании разных пищевых веществ. Освещены особенности питания в условиях экологического кризиса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е70*734 я73 + Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА703262 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Ванханен В. Д. 
Современные аспекты подготовки врача общей практики (семейного врача) по профилактической медицине / В. Д. Ванханен, И. И. Солдак, В. Я. Уманский, Н. В. Гринь, Н. П. Гребняк, Д. О. Ластков, С. Т. Брюханова // Лікар. справа. - 2006. - № 4. - С. 78-82. - Библиогр.: 12 назв. - рус.

The experience of forming a preventive trend in the general practitioner (family doctor) approach in the context of the Bologna process in Europe has been studied. To stimulate a student's reason to apprehend hygienic approach in their future practice, written tests and tasks for the ongoing and interim control, which are similar to the tests of the final state exam on hygienehave been developed. These tests and tasks have been introduced in educational process.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р11(4УКР)р76

Рубрики:

Шифр НБУВ: Жс20661 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Ванханен В. Д. 
Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за фахом гігієни харчування в умовах державно-ринкових механізмів господарювання / В. Д. Ванханен, А. А. Григоренко, М. М. Максимчук, Н. О. Бутильська, Е. М. Білецька, С. Б. Литко // Мед. перспективи. - 2008. - 13, № 1. - С. 86-93. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.

Условно обозначено 5 периодов истории становления и развития санитарно-эпидемиологического надзора за качеством и безопасностью продуктов питания. Отмечено, что сегодня реформирование национального санитарного законодательства проводится в направлении его гармонизации с международными требованиями в сфере качества и безопасности пищевых продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1к

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Ванханен В. Д. 
Модернизированная классификация и трактовка болезней алиментарного генеза / В. Д. Ванханен, Д. О. Ластков, А. Д. Усенко, А. В. Самсонов, Н. В. Ванханен, А. А. Григоренко, М. М. Максимчук, Э. Н. Белицкая, Н. М. Денисенко, В. И. Денисенко, С. Б. Лытко // Мед. перспективи. - 2009. - 14, № 1. - С. 73-79. - Библиогр.: 25 назв. - рус.

Модернізована класифікація хвороб аліментарного генезу включає 6 груп порушень здоров'я: аліментарні і аліментарно залежні хвороби, харчові отруєння, заразні (інфекційні та паразитарні) хвороби з харчовим фактором передачі, аліментарні ураження радіонуклідами і генетично модифікованими (трансгенними) організмами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р11(4Укр)022.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15785 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Нелепа А. Є. 
Гігієна і санітарія підприємств ресторанного господарства : навч. посіб. / А. Є. Нелепа, В. Д. Ванханен, С. Б. Литко; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2009. - 212 c. - укp.

Розглянуто предмет і завдання гігієни харчування та харчової санітарії. Визначено фактори зовнішнього середовища, проаналізовано їх вплив на стан здоров'я споживачів і співробітників підприємств ресторанного господарства. Наведено санітарно-гігієнічні вимоги до транспортування, приймання та кулінарній обробці харчових продуктів, збереження, відпуску та прийому готової їжі. Увагу приділено профілактиці харчових отруєнь.

Рассмотрены предмет и задачи гигиены питания и пищевой санитарии. Определены факторы внешней среды, проанализировано их влияние на состояние здоровья потребителей и сотрудников предприятий ресторанного хозяйства. Приведены санитарно-гигиенические требования к транспортировке, приему и кулинарной обработке пищевых продуктов, хранению, отпуску и приему готовой пищи. Внимание уделено профилактике пищевых отравлений.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я7 + Р514.1 я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Ванханен В. Д. 
Метаболическая терапия : монография / В. Д. Ванханен, В. А. Марченко, В. Г. Колесова, В. И. Циприян, В. И. Денисенко, Н. В. Ванханен, Е. Т. Дорохова, С. Б. Лытко. - Донецк; СПб., 2010. - 320 c. - Библиогр.: с. 314-319 - рус.

Освещены теория и практика метаболической терапии (МТ) хронических заболеваний лекарственными травами, диетой и биологическими активными добавками (БАД), лишенными побочного действия на организм. Проанализированы химический состав и способы использования лекарственных растений и пищевых продуктов. Раскрыта роль БАД в современном питании, диетическом лечении в контексте системы лечения. Рассмотрены вопросы практического использования МТ в работе врача. Описаны виды нетрадиционного (альтернативного) питания в аспекте современной нутрициологии. Изложена научная основа формирования у населения культуры питания как важнейшего организационного аспекта МТ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р352.5 + Р351

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА734556 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Нелепа А. Є. 
Гігієна і санітарія підприємств ресторанного господарства : навч. посіб. для студ. ВНЗ / А. Є. Нелепа, В. Д. Ванханен, С. Б. Литко; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк : ДонНУЕТ, 2012. - 229 c. - Бібліогр.: с. 228 - 229 - укp.

У навчальному посібнику наведено основні завдання, які стоять перед гігієною харчування як наукою та харчовою санітарією як підгалуззю профілактичної медицини. Розглянуто фактори зовнішнього середовища й їх вплив на стан здоров'я споживачів і співробітників підприємств ресторанного господарства, якість продуктів харчування. Викладено санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення й об'ємно-планувальних рішень підприємств ресторанного господарства, транспортування, приймання, кулінарної обробки харчових продуктів, збереження, відпуску та прийому готової їжі. Подану інформацію про харчові отруєння й їх профілактику.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.6 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА753742 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського