Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (3)Книжкові видання та компакт-диски (10)
Пошуковий запит: (<.>A=Гладкий Ф$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 23
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Данченко Ю. М. 
Исследование биостойкости эпоксиамидоаминных композиций, содержащих бактерициды / Ю. М. Данченко, В. А. Юрченко, Р. А. Яковлева, Ф. Ф. Гладкий // Хім. пром-сть України. - 2000. - № 5. - С. 48-51. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

Проведено дослідження бактерицидних властивостей Аміролів і четвертинних амонієвих солей у воді й у складі епоксиамідоамінних композицій. Виявлено стійкий бактерицидний характер цих композицій, що дає змогу використовувати їх для захисту та відновлення бетонних і залізобетонних каналізаційних трубопроводів від біохімічної корозії. Вперше для дослідження біостійкості полімерів використано метод реєстрації протонів сірчаної кислоти, що виробляють тіонові бактерії у культуральній рідині. Одержані позитивні результати дають змогу використовувати цей метод для вивчення бактерицидних властивостей полімерів у середовищі тіонових бактерій.


Ключ. слова: исследования, бактерициды, четвертичные аммониевые соли, композиции
Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.201-082

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Технология химических и пищевых производств / ред.: Ф. Ф. Гладкий. - Х., 2000. - 126 с. - (Вестн. Харьк. гос. политехн. ун-та; Вып. 91). - рус.

Розглянуто питання науково-технічного забезпечення олійно-жирових виробництв в Україні, підвищення функціональних властивостей сировини тваринного походження, використання комплексу білків тваринного та рослинного походження у виробництві майонезів, застосування харчової крові для створення продуктів лікувально-профілактичного призначення. Досліджено вплив харчових додатків на накопичення радіонуклідів у організмі, спеціальних додатків на кристалізацію мильної маси, а також процес деароматизації нафтових масел та газового конденсату.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л10я54 + Л80я54

Шифр НБУВ: Ж29210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Тютюнников Б. Н. 
Хімія жирів : Підруч. для студ. спец. 7.091705 "Технологія жирів і жирозамінників" / Б. Н. Тютюнников, З. І. Бухштаб, Ф. Ф. Гладкий, І. М. Демидов, А. П. Мельник; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2002. - 451 c. - Бібліогр.: с. 432. - укp.

Наведено класифікацію жирів і ліпідів, розглянуто їх фізичні та хімічні властивості. Проаналізовано особливості перетворення жирів і ліпідів у процесі їх видобування, переробки, зберігання та використання, а також синтезу ацилгліцеринів, жирних кислот і гліцерину. Запропоновано класифікацію речовин, супутніх ацилгіцеринам у жирах і домішках, зокрема, жирних кислот, восків, фосфоліпідів.

Приведена классификация жиров и липидов, рассмотрены их физические и химические свойства. Проанализированы особенности преобразования жиров и липидов при их добыче, переработке, хранении и применении, а также синтеза ацилглицеринов, жирных кислот и глицерина. Предложена классификация веществ, сопутствующих ацилглицеринам в жирах и добавках, в частности, жирных кислот, воска, фосфолипидов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782-1я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА651166 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Чумак О. П. 
Научно-практические основы технологии жиров и жирозаменителей : учеб. пособие / О. П. Чумак, Ф. Ф. Гладкий; НТУ "Харьк. политехн. ин-т". - Х. : Курсор, 2006. - 175 c. - Библиогр.: с. 172-173 - рус.

Раскрыта сущность технологических процессов добывания, переработки жиров, производства эфирных масел, жирных кислот, высших жирных спиртов и синтетических моющих средств, составляющих основу современной технологии жиров. Описаны физические и химические свойства жирных кислот и ацилглицеринов, основные способы добывания масел из жиросодержащего сырья, растворители растительных масел, процессы очистки и переработки масличных семян, методы экстракции, технологии рафинации, особенности производства маргарина и майонеза.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682я73-1 + Л78я73-1

Шифр НБУВ: ВА693588 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Товажнянський Л. Л. 
Теоретичні основи харчових технологій : навч. посіб. / Л. Л. Товажнянський, В. А. Домарецький, А. М. Куц, Ф. Ф. Гладкий, Л. А. Данилова, В. Д. Ганчук, П. О. Некрасов, Ю. Ф. Снєжкін, І. В. Мельник; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2010. - 719 c. - Бібліогр.: 36 назв. - укp.

Розкрито теоретичні та практичні основи харчування людини, основні закономірності харчових технологій (ХТ), комплексний підхід до удосконалення та розробки інноваційних технологій, фізико-хімічні, біохімічні та мікробіологічні основи ХТ, а також основи довготривалого зберігання харчових продуктів без змін їх якісних показників. Особливу увагу приділено питанням ресурсозбереження в харчовій промисловості.

Раскрыты теоретические и практические основы питания человека, основные закономерности пищевых технологий (ПТ), комплексный подход к усовершенствованию и разработке инновационных технологий, физико-химические, биохимические и микробиологические основы ПТ, а также основы продолжительного хранения пищевых продуктов без измененений их качественных показателей. Внимание уделено вопросам ресурсосбережения в пищевой промышленности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА732462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Гладкий Ф. Ф. 
Технологія модифікованих жирів : навч. посіб. для студ. спец. 7.05170102 "Технологія жирів і жирозамінників" / Ф. Ф. Гладкий, В. К. Тимченко, І. М. Демидов, П. О. Некрасов, О. М. Півень; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х. : Підручник НТУ "ХПІ", 2012. - 199 c. - Бібліогр.: с. 197-199 - укp.

Розглянуто теоретичні основи та промислові способи гідрогенізування, хімічного та ферментного переетерифікування, фракціювання та купажування олій і жирів. Висвітлено основи технології стабілізації модифікованих жирів за допомогою жиророзчинних екстрактів декількох рослин і способи підвищення термінів зберігання жировмістних продуктів. Розглянуто методи дослідження та контролювання модифікованих жирів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА757788 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Волошенко С. В. 
Эффективная технология ферментной гидратации растительных масел / С. В. Волошенко, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2012. - № 4/6. - С. 4-6. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

Сформулирована задача использования класса ферментов - ацилтрансфераз для проведения реакции ферментной гидратации растительных масел с целью создания новой экологически чистой технологии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.320.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Гладкий Ф. Ф. 
Технологія модифікованих жирів : навч. посіб. для судентів ВНЗ / Ф. Ф. Гладкий, В. К. Тимченко, І. М. Демидов, П. О. Некрасов, О. М. Півень, З. П. Федякіна; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". - 2-ге вид., переробл. - Харків : Підручник НТУ "ХПІ", 2014. - 202 c. - Бібліогр.: с. 199-202 - укp.

Розглянуто теоретичні основи та промислові способи гідрування, хімічного та ферментного переетифікування, фракціювання та купажування олій і жирів. Викладено основи технології стабілізації модифікованих жирів за допомогою жиророзчинних екстрактів декількох рослин і способи підвищення термінів зберігання жировмістивних продуктів. Розглянуто методи дослідження та контролювання модифікованих жирів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА779156 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Куниця К. В. 
Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 4/6. - С. 36-43. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Визначено раціональні умови фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу з розплаву. Визначено основні закономірності фракційної кристалізації олії насиченого типу та одержано математичні описи залежності виходу цільової фракції та її температури плавлення від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та тривалості кристалізації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.126.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Куниця К. В. 
Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 2/6. - С. 7-10. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Досліджено склад та структуру ацилгліцеринів в олії нових ліній насіння соняшнику. Одержано дані щодо наявності в оліях 2-олеодінасичених ацилгліцеринів, що складають основу жирів кондитерських, кулінарних, хлібопекарських і для молочної промисловості. За результатами дослідження зразків нових ліній насіння соняшнику обрано сировину для подальших досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782-101

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Куниця К. В. 
Закономірності фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 6/11. - С. 14-19. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Досліджено закономірності фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу у випадку використання допоміжних речовин. Одержано дані щодо умов проведення фракційної кристалізації олії насиченого типу з допоміжними речовинами, а саме: етиловими ефірами насичених жирних кислот, монопальмітатом цукрози та дистильованими моноацилгліцеринами. Кінетику процесу фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу оцінено за зміною фізичних показників фракцій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.12

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Арутюнян Т. В. 
Исследование стойкости майонезной эмульсии на основе ферментированного пшеничного солода / Т. В. Арутюнян, Л. А. Данилова, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 6/11. - С. 27-30. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Приведены данные исследований по получению стабилизатора водно-жировых эмульсий майонеза на основе ферментированного пшеничного солода. Исследована стойкость эмульсий, а также дана рекомендация по использованию стабилизатора для частичной замены в рецептуре майонезов определенной части более дорогого компонента - яичного порошка.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Нетреба А. О. 
Процес вилучення восків із соняшникової олії в присутності ініціаторів кристалізації / А. О. Нетреба, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 6/11. - С. 35-37. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Описано процес кристалізації воскоподібних речовин (ВПР) за присутності затравочних матеріалів - ініціаторів кристалізації. Наведено порівняння даного способу кристалізації для систем із різним вмістом воску та різними методами охолодження. Доведено можливість використання інтенсивного охолодження соняшникової олії для виведення ВПР.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л788.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Куниця К. В. 
Раціональні умови фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розчину / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2014. - № 1/6. - С. 8-12. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Визначено раціональні умови фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу з розчину. Наведено обгрунтування вибору розчинника для процесу фракційної кристалізації. Одержано дані щодо виходу цільової фракції та її температури плавлення залежно від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та концентрації олії в розчиннику.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.126.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Научно-практические основы технологии бродильных производств : учеб. пособие для студентов всех форм обучения по направлению "Пищевые технологии и инженерия" по специальности "Технологии продуктов брожения и виноделия" / Ф. Ф. Гладкий, Л. А. Данилова, П. А. Некрасов, И. Н. Демидов, Т. А. Березка; Нац. техн. ун-т "Харьков. политехн. ин-т". - Харьков : Підручник НТУ "ХПІ", 2014. - 199 c. - Библиогр.: с. 199 - рус.

Рассмотрены вопросы физиологии дрожжей, приведены принципы регуляции метаболизма у эукариотических клеток и растительных организмов. Изложены биохимические основы обмена веществ в дрожжевой клетке - сбраживание сахара и метаболизм углеводов азотистых веществ, жиров и минеральных веществ. Обосновано влияние факторов внешней среды на рост и жизнедеятельность микроорганизмов. Дана информация о ферментах и ферментативных процессах при получении питательных сред в бродильных производствах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л87 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА789589 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Чумак О. П. 
Науково-практичні основи технології жирів та жирозамінників : навч. посіб. для студентів спец. "Технологія жирів та жирозамінників" / О. П. Чумак, Ф. Ф. Гладкий; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". - Харків : Курсор : НТУ "ХПІ", 2015. - 187 c. - Бібліогр.: с. 184-185 - укp.

Надано класифікацію та загальну характеристику жирів. Розглянуто фізичні та хімічні властивості ацилгліцеринів. Приділено увагу основним способам видобування олії з олієвмісної сировини. Охарактеризовано фактори, що впливають на повноту видобування олії та продуктивність пресу. Подано інформацію про виробництво маргарину, майонезу, гліцерину та жирних кислот, а також туалетного та господарського мила. Висвітлено основні промислові способи виробництва вищих жирних спиртів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л78 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА795340 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Калина В. С. 
Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії / В. С. Калина, Ф. Ф. Гладкий, М. В. Луценко, О. А. Литвиненко, К. В. Куниця // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 5/6. - С. 10-15. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Вивчено процес ферментативного перетворення вільних жирних кислот (ВЖК) жирної коріандрової олії (ЖКО) з використанням спиртів різної природи (процес ензимної етерифікації) та обгрунтовано його параметри та режими. Вивчено процес адсорбції ВЖК із етерифікованої ЖКО з використанням аніонітних смол та обгрунтовано його параметри та режими. Досліджено жирнокислотний склад зразків олії до та після її очищення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.125

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Куниця К. В. 
Технологія спеціалізованих жирів на основі пальмового стеарину / К. В. Куниця, О. О. Удовенко, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий, І. В. Левчук // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2016. - № 3/11. - С. 27-33. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Розроблено нову технологію модифікування жирів, яка надає можливість шляхом ферментативного етанолізу одержати жири спеціального призначення (кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості). Такі жири за показниками якості відповідають вимогам нормативних документів і, крім того, збагачені фізіологічно-активними інгредієнтами - етиловим ефірами жирних кислот, які краще засвоюються організмом людини і зменшують ресинтез жиру.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.122 + Л80-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Литвиненко О. А. 
Виробництво харчових форм білків із насіння олійних культур : [огляд наук.-техн. інформації] / О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий, З. П. Федякіна; НААН України, Укр. НДІ олій та жирів. - Київ : Аграр. наука, 2016. - 51 c. - Бібліогр.: с. 39-51 - укp.

Розкрито роль білків у життєдіяльності людини. Охарактеризовано основні джерела білка рослинного походження. Описано методи визначення фракційного складу білкових речовин за розчинністю в різних розчинниках, а також визначення біологічної цінності білків. Обгрунтовано методики дослідження функціонально-технологічних властивостей білкових продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА809912 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Сенсорний аналіз харчових продуктів : навч. посіб. для студентів всіх форм навчання спец. 181 "Харчові технології" спеціалізації 181-01 "Технології жирів, жирозамінників і ефірних олій" / Ф. Ф. Гладкий, П. О. Некрасов, В. К. Тимченко, З. П. Федякіна, К. В. Куниця, С. М. Мольченко; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". - Харків : НТУ "ХПІ" : Технол. центр, 2018. - 131 c. - Бібліогр.: с. 130-131 - укp.

Розглянуто теоретичні та психофізіологічні основи науки органолептики. Наведено відомості щодо класифікації та характеристики аналітичних, описових методів і методів шкал і категорій. Викладено вимоги міжнародних стандартів ISO стосовно сенсорного аналізу. Вперше оприлюднено галузеві вимоги щодо органолептичної оцінки олійножирової продукції (олій, саломасу, твердих маргаринів і майонезу).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1с67 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА830228 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського