Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (4)
Пошуковий запит: (<.>A=Заморська І$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12

      
Категорія:    
1.

Заморська І. Л. 
Господарсько-біологічні особливості, формування врожаю і продуктивність суниці ананасної в умовах Правобережного Лісостепу України : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 06.01.07 / І. Л. Заморська; Уман. держ. аграр. акад. - Умань, 2003. - 20 c. - укp.

За умов Правобережного Лісостепу України проведено комплексну оцінку біологічної здатності 6-ти сортів суниці до формування врожайності та їх фактичної продуктивності. Визначено рівень адаптації сортів до умов регіону, установлено ступінь їх стійкості проти найбільш поширених хвороб та шкідників. Уперше за умов даного регіону вивчено процеси органогенезу та динаміку хімічних та фізичних показників у разі достигання та короткочасного зберігання сортів. Розроблено критерії оцінки стиглості для встановлення оптимального строку збирання ягід та відібрано кращі сорти на придатність до короткочасного зберігання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П258.1-2(4УКР) + П258.1-4(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА325538 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Найченко В. М. 
Технологія зберігання і переробки плодів та овочів : навч. посіб. / В. М. Найченко, І. Л. Заморська. - Умань : Сочінський, 2010. - 327 c. - Бібліогр.: 45 назв. - укp.

Описано методи оцінки якості та визначення основних компонентів хімічного складу плодів та овочів. Викладено способи зберігання плодів і овочів, особливості систем вентиляції сховищ. Наведено розрахунки щодо закладання продукції в сховищах, контролю режимів зберігання. Проаналізовано технології та рецептуру основних видів переробки плодів і овочів, контролю їх якості.

Описаны методы оценки качества и определения основных компонентов химического состава плодов и овощей. Изложены способы хранения плодов и овощей, особенности обустройства систем вентиляции хранилищ. Приведены расчёты по заложению продукции в хранилищах, контроля режима хранения. Проанализированы технология и рецептура основных видов переработки плодов и овощей, контроля их качества.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91я73

Шифр НБУВ: ВА732486 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Заморська І. Л. 
Економічна ефективність вирощування суниці / І. Л. Заморська // Вісн. аграр. науки. - 2003. - № 1. - С. 81. - укp.

Проаналізовано економічну ефективність вирощування суниці ананасної. Наведено інформацію про виробничі витрати, прибуток і рівень рентабельності.

Проанализирована экономическая эффективность земляники ананасной. Приведена информация о производственных затратах, прибыли и уровне рентабельности.


Індекс рубрикатора НБУВ: у9(4укр)325.154.125

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14378 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Заморська І. 
Вміст токсичних елементів в ягодах суниці садової та продуктах переробки з них / І. Заморська // Техн. науки та технології. - 2017. - № 4. - С. 189-194. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Вміст токсичних елементів досліджували у свіжих, заморожених ягодах суниці сортів Русанівка, Полка, Дукат і Хоней, а також компотах, джемах, варенні та соках з ягід цих сортів методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії. Досліджено, що за вмістом токсичних елементів свіжі, заморожені ягоди суниці відповідають Державним гігієнічним правилам і нормам "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах" та є істотно нижчими за ці показники. Вміст свинцю в ягодах виявлено на рівні 0,01 - 0,03, кадмію - 0,00008 - 0,002, міді - не вище 0,21, а нікелю - 0,02 мг/кг. Доведено, що процес заморожування не справив істотного впливу на вміст токсичних елементів в ягодах, що зумовлено неруйнівними технологічними операціями підготовки ягід суниці до заморожування. Встановлено, що вміст кадмію в консервах з суниці не перевищував 0,001 мг/кг продукту, а міді був у 24 - 500 разів нижче максимально встановленого рівня. Вміст нікелю знаходився в межах від 0,00002 до 0,023, заліза - 0,25 - 1,15 мг/кг, а свинцю - не виявлено. За вмістом токсичних елементів досліджувані зразки сировини та готової продукції відповідають Державним гігієнічним правилам і нормам "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", що затверджені в Україні. Ризик виникнення небезпек, пов'язаних з вмістом токсичних елементів у свіжих, заморожених ягодах суниці та продуктах переробки з них, низький.


Індекс рубрикатора НБУВ: П258.1-27 + Л914

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Заморська І. Л. 
Вплив тривалості затримки з охолодженням на природні втрати маси ягід суниці / І. Л. Заморська // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2018. - Вип. 18, т. 1. - С. 106-111. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П258.1-486 + Л914-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Заморська І. 
Поліпшення консистенції заморожених пюреподібних сумішей на основі пюре суничного / І. Заморська // Техн. науки та технології. - 2018. - № 1. - С. 188-194. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Підвищення культури харчування населення зумовлює зростання попиту на харчові продукти оздоровчого призначення, що здатні забезпечувати значну частку добової потреби організму людини в основних харчових нутрієнтах. В останні роки на ринку спостерігається зростання частки заморожених напівфабрикатів. Існують розробки пюреподібних десертів з геропротекторними властивостями, заморожених фруктово-ягідних десертів функціонального призначення та інші варіанти пюреподібних сумішей з різних видів плодів та ягід. Проте не всі плоди та ягоди одночасно достигають, мають гармонійний смак з оптимальним співвідношенням цукрів і кислот, значний вміст вітамінів, однорідну консистенцію після переробки на пюре. Мета роботи - створення пюреподібних сумішей з плодів та ягід різного строку достигання на основі пюре суничного, що мають високу вітамінну цінність і стабільну не розшаровану консистенцію після розморожування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.031

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Заморська І. 
Оцінка технологічних властивостей ягід суниці садової / І. Заморська // Техн. науки та технології. - 2018. - № 2. - С. 216-221. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Суниця садова - популярна ягідна культура, плоди якої високо цінуються як сировина для заморожування, виробництва консервів та споживаються у свіжому вигляді охолодженими. Важливим завданням є дослідження технологічних властивостей ягід суниці, що істотно впливають на зміни маси ягід та їх товарну оцінку під час зберігання, зумовлюють консистенцію консервів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Благополучна А. Г. 
Вплив обробки хітозаном на фізико-хімічні показники свіжої суниці під час зберігання / А. Г. Благополучна, І. Л. Заморська, Н. О. Ляховська // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2018. - Вип. 194. - С. 150-157. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Запропоновано спосіб зберігання свіжих ягід суниці у холодильній камері з попередньою обробкою хітозаном.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9 + Л914

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Заморська І. Л. 
Леткі сполуки соку суничного натурального неосвітленого / І. Л. Заморська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 1. - С. 213-219. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.92/99

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
10.

Заморська І. Л. 
Анатомічна будова заморожених ягід суниці залежно від попередньої обробки / І. Л. Заморська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 2. - С. 195-201. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.07

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Заморська І. Л. 
Зміна кольору консервів з ягід суниці впродовж зберігання / І. Л. Заморська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 4. - С. 214-220. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Заморська І. Л. 
Теоретичне обгрунтування і розроблення технологій зберігання та консервування ягід суниці садової : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.13 / І. Л. Заморська; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2018. - 40, [1] c. - укp.

Представлено результати теоретичного обґрунтування та розробки технологій зберігання і консервування ягід суниці садової залежно від абіотичних та агротехнологічних факторів, холодильного зберігання, заморожування і консервування. Вперше встановлено комплекс об'єктивних показників споживної стиглості ягід суниці різних помологічних сортів, вирощених в умовах Правобережного Лісостепу України, що включає агрокліматичні показники, забарвлення та вміст компонентів хімічного складу. Науково обґрунтовано строки збирання врожаю на основі досліджень впливу абіотичних факторів. Доведено, що ягоди суниці, вирощені без мульчування ґрунту, мають переваги під час зберігання внаслідок зниження втрат маси й інтенсивності дихання, підвищення виходу товарної продукції. Показано, що вирощування рослин суниці смугою, завширшки 90 см, і застосування розрахункової дози удобрення, скоригованої за аналізом ґрунту та листковою діагностикою, знижує втрати маси, витрати органічних речовин за вищого виходу товарної продукції під час зберігання ягід. З'ясовано зміни вмісту летких і фенольних сполук ягід суниці під час холодильного зберігання, що полягають у зменшенні вмісту складних ефірів, фуранових сполук та антоціанів. Установлено кореляційний зв'язок між втратами маси ягід суниці під час зберігання та зміною ознак свіжості. Доведено вплив заморожування на якість ягід суниці залежно від агротехнологічних прийомів вирощування. Виявлено, що втрати маси та кріорезистентність заморожених ягід залежать від їх розміру за найбільшим поперечним діаметром, оптимальний розмір ягід - 18 … 25 мм. Досліджено зміну кольору продуктів переробки з ягід суниці різних помологічних сортів упродовж 18 міс. зберігання. Науково обґрунтовано строки зберігання соку суничного натурального неосвітленого до 6 міс., джему та компоту - 12 міс., варення - 18 міс. Поглиблено вивчення взаємозв'язку абіотичних факторів із накопиченням компонентів хімічного складу методом кореляційних плеяд, а також дослідження товарної якості ягід суниці залежно від затримування охолодження, що після збирання врожаю не повинно перевищувати 0,5 год.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9 + Л961.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА437919 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського