Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (5)
Пошуковий запит: (<.>A=Радзієвська І$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 23
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Манк В. В. 
Розроблення емульсійних продуктів підвищеної біологічної цінності / В. В. Манк, Л. В. Пешук, І. Г. Радзієвська // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 42-45. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Установлено груповий та жирнокислотний склади харчових фосфоліпідів. Досліджено комплексні емульгувальні та стабілізувальні властивості фосфоліпідів і високомолекулярних поверхнево-активних речовин поліцукридної природи. Розроблено рецептури продуктів на основі прямої емульсії та вивчено їх властивості у процесі зберігання.


Ключ. слова: фосфоліпіди, жирні кислоти, емульсія, майонез, поверхнево-активні речовини (ПАР)
Індекс рубрикатора НБУВ: Л812.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Манк В. В. 
Використання інфрачервоної спектроскопії ближнього діапазону для аналізу жирів та їх сумішей / В. В. Манк, Л. В. Пешук, І. Г. Радзієвська // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 31-34. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Зазначено, що спектральні методи аналізу є одними з найбільш ефективних способів дослідження будови та контролю складу речовини. Розроблено експресну методику кількісного визначення різних тваринних жирів у їх сумішах із рослинними оліями, використання якої дозволяє скоротити до мінімуму час аналізу якості жирових продуктів за збереження необхідної точності результатів аналізу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Крамаренко А. О. 
Деякі особливості визначення якісних показників фосфатидних концентратів / А. О. Крамаренко, І. Г. Радзієвська // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 25-27. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Розглянуто специфічні проблеми визначення якісних показників фосфатидних концентратів за стандартними методиками, що застосовуються для олій і жирів. Запропоновано деякі вдосконалення цих методів, які дають можливість визначати найважливіші якісні показники фосфоліпідних продуктів та одержувати достовірні дані.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782-106.819

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Радзієвська І. О. 
Патогенетичні механізми запальних захворювань жовчовидільної системи у дітей та особливості їх реабілітації в санаторно-курортних умовах : Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.10 / І. О. Радзієвська; Луган. держ. мед. ун-т. - Луганськ, 2007. - 17 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.413.52-54

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА349749 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Радзієвська І. Г. 
Розробка технології купажованих тваринно-рослинних жирів підвищеної харчової цінності : автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.06 / І. Г. Радзієвська; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2010. - 21 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.43

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА371133 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Радзієвська І. В. 
Формування професійної компетентності майбутніх медичних сестер у процесі вивчення фахових дисциплін : автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 / І. В. Радзієвська; НАПН України, Ін-т проф.-техн. освіти. - К., 2011. - 20 c. - укp.

Обгрунтовано педагогічні умови та модель формування професійної компетентності майбутніх медичних сестер, визначено теоретичні та практичні основи проектування та реалізації в навчальному процесі компетентнісно орієнтованого змісту професійного навчання майбутніх медичних сестер у процесі вивчення фахових дисциплін. Розроблено й експериментально перевірено методику формування професійної компетентності майбутніх медичних сестер. Уточнено поняття "професійна компетентність" майбутніх медичних сестер, яке розглянуто як її інтегративну професійну характеристику, що проявляється у здійсненні медсестринського процесу та передбачає опанування у процесі вивчення фахових дисциплін ключових особистісних, професійних та інструментальних компетенцій. Проведено аналіз експериментальних досліджень щодо ефективності методики формування компетентності, експериментально доведено її ефективність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р11(4УКР) р2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА386429 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Пешук Л. В. 
Біологічна роль жирних кислот тваринного походження / Л. В. Пешук, І. Г. Радзієвська, І. І. Штик // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 108-111. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено дані про жирнокислотний склад жирів традиційних сільськогосподарських і екзотичних видів тварин. Описано есенціальну роль поліненасичених жирних кислот. Зосереджено увагу на проблемі жирнокислотної збалансованості раціону харчування та транс-ізомеризації жирних кислот тваринного походження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782-101.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Бєлінська А. П. 
Вибір олійної основи з метою стабілізації біологічно активних речовин від окисного псування / А. П. Бєлінська, Л. В. Кричковська, Т. І. Зекунова, І. Г. Радзієвська // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 42-45. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л662.95 А

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Єршова І. Б. 
Патогенетичні аспекти хронічних гепатитів у дітей / І. Б. Єршова, І. О. Радзієвська // Буков. мед. вісн.. - 2002. - 6, № 1. - С. 40-43. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Спостережено 83 дитини віком від 7-ми до 15-ти років, хворих на хронічний гепатит. На хронічний гепатит із низькою активністю страждала 51 (61,4 %) дитина, 32 (38,6 %) - на хронічний гепатит з помірною активністю. Вивчення патогенетичних особливостей хронічного гепатиту у дітей виявило зміни імунологічних і метаболічних показників.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.413.510.116-3

Шифр НБУВ: Ж15712 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Радзієвська І. Г. 
Кінетичні характеристики природних антиоксидантів рослинних олій / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник // Наука та інновації. - 2015. - № 4. - С. 32-37. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Parameters of oxidability of sunflower, corn, walnut, palm and palm kernel oils are defined with Tsepalov's graphical and DPPH methods. The influence of oil natural antioxidants and the degree of unsaturation of fatty acids on the rate of oxidation is shown. The methods can be used to predict oil oxidation stability during storage.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.12-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Белемець Т. О. 
Оптимізація складу купажу натуральних рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів / Т. О. Белемець, Н. М. Ющенко, О. П. Лобок, І. Г. Радзієвська, Т. А. Полонська // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2016. - № 5/11. - С. 4-9. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Обгрунтовано доцільність використання купажу рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів (МВП) збалансованого жирнокислотного складу (ЖКС). Розроблено купаж олій. За допомогою методу газорідинної хроматографії визначено ЖКС сметанного продукту з 50 % заміною молочного жиру купажем. Така заміна надає можливість значно підвищити вміст поліненасичених жирних кислот і максимально призвести ЖКС МВП до рекомендованих дієтологами норм.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.12 + Л955.2-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Радзієвська І. Г. 
Визначення ступеня окиснення пальмової олії спектроскопічним методом / І. Г. Радзієвська, С. О. Леник, П. В. Максимкін // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 57-61. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Спектральні методи аналізу є одними з найбільш ефективних способів дослідження будови і контролю складу речовини. Розроблено експресну методику визначення ступеня окиснення пальмової олії за величиною пероксидного числа в широкому діапазоні значень. Використання запропонованої методики дозволяє скоротити до мінімуму час аналізу якості жирових продуктів при збереженні необхідної точності результатів аналізу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.122

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Радзієвська І. Г. 
Технологія двостадійного фракціонування пальмової олії для виробництва замінників какао-масла / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, О. О. Галенко // Наука та інновації. - 2018. - 14, № 1. - С. 40-49. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.122

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Грегірчак Н. М. 
Дослідження сосисок з включенням кверцетину і нативної кверцетинвмісної сировини подовженого терміну зберігання / Н. М. Грегірчак, Л. В. Пешук, К. В. Зусько, Т. М. Іванова, І. Г. Радзієвська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 4. - С. 223-230. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.

Проаналізовано попередньо відібрану кверцетинвмісну рослинну сировину, яка є безпечною і доступною для технології м'ясних продуктів, в тому числі і сосисок. Встановлено оптимальну концентрацію і спосіб приготування досліджуваного продукту. Визначено пероксидне і кислотне числа, проведено мікробіологічні дослідження м'ясних виробів з різними добавками в процесі зберігання. Відмічено відповідність досліджуваних зразків встановленим нормативам. Виявлено динаміку зміни рівня загального обнасінення представлених зразків м'ясних виробів при зберіганні, вплив різних добавок на їх мікробіологічну безпеку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Пешук Л. В. 
Дослідження властивостей сосисок подовженого терміну зберігання з включенням лейцину та хітозану / Л. В. Пешук, О. Я. Горбач, І. Г. Радзієвська, Т. М. Іванова // Харч. пром-сть. - 2018. - № 24. - С. 62-69. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Обгрунтовано доцільність застосування добавки природного хітозану з метою покращання харчової цінності та подовження терміну зберігання м'ясних продуктів. Доведено перевагу обраної добавки через високий ступінь її біосумісності, здатність до біодеструкції, нетоксичність та високу сорбційну ємність щодо іонів металів. Досліджено закономірності процесу зберігання розробленого продукту, зокрема, визначено пероксидне число і кислотне число жиру м'ясних виробів із додаванням лейцину та БВМД з хітозаном. Одержані результати кінетики нагромадження продуктів окиснювального псування добре корелюють з даними мікробіологічних досліджень протягом 16 діб. Під час визначення мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів, бактерій групи кишкової палички, мезофільних сульфітредукувальних клостридій, Staphylococcus aureus, пліснявих грибів, психрофільних бактерій, спороутворюючих бактерій встановлено безпечність розроблених виробів впродовж рекомендованого терміну зберігання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927.1/9-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Українець А. І. 
Антирадикальна активність гірчичної олії в умовах автоокиснення / А. І. Українець, І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, В. М. Пасічний // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 3. - С. 178-185. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Москалюк О. Є. 
Аналіз жирнокислотного складу м'ясних паштетів / О. Є. Москалюк, І. Г. Радзієвська, О. І. Гащук, Л. В. Пешук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 5. - С. 195-201. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено результати досліджень жирнокислотного складу та кінетики окиснення жиру в процесі зберігання розроблених паштетів з використанням грибної сировини та фітокомплексу пророщених зерен злакових культур. За допомогою методу хроматографії високороздільної здатності встановлено їх груповий жирнокислотний склад і доведено, що вміст жирних кислот у транс-формі є незначний і не перевищує їх фонового рівня для всіх досліджуваних зразків м'ясних паштетів. Встановлено, що вміст мононенасичених кислот у розроблених паштетах становить близько 35 %, а насичених - лише 23 % в усіх досліджуваних зразках. Аналізуючи вміст ПНЖК, слід відмітити їх стабільно високий вміст в усіх чотирьох рецептурах незалежно від виду внесених компонентів. Проте рецептура з грибною сировиною відрізняється найвищим загальним вмістом ПНЖК - 41,92 % та одночасно найвищим вмістом есенціальної ліноленової кислоти - 1,55 %. Для вивчення термінів зберігання розроблених м'ясних паштетів і перевірки їх стабільності досліджували окиснення їх ліпідної фракції. Встановлено, що паштети, виготовлені з використанням грибної сировини та фітокомплексу пророщених зерен, володіють як більшою оксистабільностю, так і комерційно прийнятними термінами придатності готової продукції. Результати дослідження підтверджують можливість використання грибної сировини та фітокомплексу пророщених зерен у виробництві паштетів оздоровчо-профілактичного призначення. Отже, створення збалансованих рецептур м'ясних паштетів підвищеної харчової цінності з поліпшеним жирнокислотним складом можна розглядати як важливий напрям у сучасному харчуванні.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л962.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Пешук Л. В. 
Наукові пошуки можливості стабілізації якості жирів з включенням нативної кверцетинвмісної сировини / Л. В. Пешук, Т. М. Іванова, І. Г. Радзієвська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 6. - С. 174-178. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Попередньо відібрано кверцетинвмісну рослинну сировину (лушпиння цибулі), яка є безпечною і доступною для подальшого внесення у продукти, розроблено технологію одержання кверцетинвмісних екстрактів, визначено концентрацію кверцетину в них. Об'єкти дослідження - жир свинячий, кверцетин німецької компанії Merk, упарений водний екстракт лушпиння цибулі. У результаті проведених досліджень доведено можливість стабілізації якості жиру за рахунок включення нативної кверцетинвмісної сировини (екстракту лушпиння цибулі) у порівнянні з контрольними зразками. На модельних зразках (топленому свинячому жирі з антиокиснюючими добавками та без них) визначено динаміку нагромадження продуктів окислювального псування (пероксидне і кислотне числа) у процесі зберігання з додаванням екстракту лушпиння цибулі та хімічно чистого кверцетину німецької компанії Merk. Відмічено відповідність досліджуваних зразків встановленим нормативам. У зразках жиру встановлено значення кислотного числа з додаванням кверцетину і кверцетинвмісної сировини (екстракту лушпиння цибулі). Граничне значення цього показника досягалося лише на 30 добу (1,18 та 1,13 мг KOH/г відповідно), якщо порівняти з контролем (1,55 мг KOH/г на 30 добу). Дослідження динаміки нагромадження продуктів окиснювального псування свинячого жиру показали, що в контрольному зразку відбувалося інтенсивне нагромадження перекисів - більш ніж в 3,2 разу до початкового значення. Пероксидне число для зразків з додаванням кверцетину й екстракту лушпиння цибулі на 30 добу становило 10,1 та 9,8 ммоль1/2/О/кг. Відповідні дослідження надають змогу стверджувати, що додавання в свинячий жир нативної кверцетинвмісної сировини подовжує термін зберігання на 10 діб, якщо порівняти з контрольним зразком.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.13

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Радзієвська І. Г. 
Розробка оксистабільних композицій аюрведичних сумішей прянощів для косметичної промисловості / І. Г. Радзієвська, В. М. Пасічний, Н. М. Ющенко, У. Г. Кузьмик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 1. - С. 199-207. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л68-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Радзієвська І. Г. 
Визначення ступеня окиснення пальмової олії спектроскопічним методом / І. Г. Радзієвська, С. О. Леник, П. В. Максимкін // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 57-61. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Спектральні методи аналізу є одними з найбільш ефективних способів дослідження будови і контролю складу речовини. Розроблено експресну методику визначення ступеня окиснення пальмової олії за величиною пероксидного числа в широкому діапазоні значень. Використання запропонованої методики дозволяє скоротити до мінімуму час аналізу якості жирових продуктів при збереженні необхідної точності результатів аналізу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.122

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського