Семакова М. В. Розробка технології одержання яблучного пектину із застосуванням ферментних препаратів : Автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / М. В. Семакова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.
Досліджено залежність виходу та якісні показники пектину від температури сушіння яблучних вичавок. Теоретично обгрунтовано та практично підтверджено доцільність застосування ферментного препарату Целовіридин Г20х для екстрагування пектину із яблучних вичавок. Внаслідок скринінгу мікроміцетів за здатністю синтезувати активну пектинестеразу відображено штам Penicillium funiculosum 1237. Експериментально доведено можливість використання даного ферментного препарату з метою регулювання вмісту метоксильних груп у яблучному пектині. Науково обгрунтовано біотехнологію одержання яблучного пектину з використанням ферментних препаратів на основних стадіях процесу.