Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (3)
Пошуковий запит: (<.>A=Силка І$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 10
Представлено документи з 1 до 10

      
Категорія:    
1.

Силка І. М. 
Удосконалення технології ароматизаторів з ефіроолійної сировини для харчових продуктів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06 / І. М. Силка; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2011. - 20 c. - укp.

Вперше доведено ефективність імітованої дистиляції ефірнмих олій (ЕО) на препаративній газохроматографічній колонці для швидкого та маловитратного визначення оптимальних технолопчних режимів їх промислового виробництва та встановлення органолептичних властивостей фракцій ЕО. Обгрунтовано застосування чотирьох секцій твердого носія з поступовим зменшенням розміру часток та градієнт концентрації неполярної нерухомої фази під час виготовлення препаративної колонки, що дозволяє розділяти ЕО на фракції аналогічно фракційній перегонці. Удосконалено методику SIMDIS шляхом використання капілярної колонки, нового класу нерухомої фази, індексу Ковача для визначення інтервалів температури кипіння фракцій ЕО й їх компонентів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА385578 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Фролова Н. Е. 
Спосіб імітованої дистиляції - раціональна основа фракційної перегонки ефірних олій / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка // Харч. пром-сть. - 2009. - № 8. - С. 96-99. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Показано можливість використання законів і механізмів препаративної газової хроматографії для імітованого моделювання процесів фракційної перегонки ефірних олій. Наведено наукові засади і практичні розробки виготовлення насадки препаративної колонки з можливістю ефективного управління реальним процесом фракційної перегонки, контролем та оптимізацією технологічних режимів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.023

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Чепель Н. В. 
Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій / Н. В. Чепель, Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, К. А. Науменко, І. М. Силка, О. М. Усатюк // Наука та інновації. - 2012. - № 3. - С. 57-63. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

The choice of concentration method for optically active isomers of essential oils with the allocation of their narrow fractions by vacuum rectification, which requires calculation of the theoretical parameters of vacuum rectification of essential oils and hardware improvement of automated installation of the vacuum fractionation of essential oils, is substantiated.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Силка І. М. 
Збагачення соусів біологічно активними речовинами - запорука високої харчової цінності основної страви / І. М. Силка, О. В. Коваль, М. М. Козуб // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2016. - Вип. 179. - С. 174-180. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Запропоновано спосіб розроблення нових рецептур комбінованих соусів шляхом часткової заміни інгредієнтів основного червоного соусу задля підвищення їх харчової цінності. Як збагачувачі використовували суміш рослинних олій (оливкової, гарбузової та обліпихової).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Фролова Н. Е. 
Узагальнення практичних розробок ідентифікації компонентів джерел аромату / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 3. - С. 161-171. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Представлено аналіз існуючих способів ідентифікації компонентів рослинних джерел аромату та акцентовано увагу на можливостях якісного аналізу газової хроматографії. Об'єкт дослідження - модельна матриця (суміш терпенових вуглеводнів і їх кисневмісних похідних відомого та невідомого складу). Проведено газохроматографічний аналіз модельних матриць на капілярних колонках з нерухомими фазами різної полярності. За результатами досліджень графічно зображено кореляційні залежності типу "відносний сигнал утримування - температура кипіння". Встановлено, що найбільшої точності ідентифікації компонентів джерел аромату вдається досягти при проведенні групової ідентифікації на графіку, що об'єднує залежності відносних сигналів утримування на різних нерухомих фазах конкретно для певної групи компонентів, а саме: терпенів і терпеноїдів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Фролова Н. Е. 
Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка, К. А. Науменко, Н. В. Чепель // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, 5 (ч. 2). - С. 222-231. - Бібліогр.: 25 назв. - укp.

В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з одержанням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин - ефірні олії - надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з одержанням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682 + Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Силка І. В. 
Теоретичні основи управління інтелектуальною власністю промислових підприємств / І. В. Силка // Бізнес Інформ. - 2019. - № 7. - С. 144-153. - Бібліогр.: 30 назв. - укp.

Досліджено відмінності у визначенні сутності понять "інтелектуальна власність", "об'єкти інтелектуальної власності", "управління інтелектуальною власністю" та "підходи до управління інтелектуальною власністю". Розглянуто концептуальні підходи щодо визначення терміна "інтелектуальна власність" як економіко-правової категорії, дії якої спрямовані на підвищення прибутковості діяльності підприємств і організацій; згруповано об'єкти інтелектуальної власності - за промисловою власністю та за творчо-інтелектуальною власністю; визначено сутність поняття "управління інтелектуальною власністю" за стратегічними та поточними діями з урахуванням функцій, складових, методів управління, за допомогою яких досягається позитивний фінансовий результат; визначено доцільним використання промисловими підприємствами процесно-функціонального підходу, який базується на ефективному керуванні процесом створення та використання об'єктів інтелектуальної власності. На підставі узагальнення сформовано теоретичний базис управління промисловими підприємствами. Перспективою подальших досліджень у даному напрямі є збалансування процесу розробки, побудови, використання або комерціалізації об'єктів інтелектуальної власності щодо реалізації функцій управління діяльністю промислових підприємств. Подальший розвиток управління обієктами інтелектуальної власності за процесно-функціональним підходом дозволить підвищити ефективність виробництва та дохідність підприємств.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)290-21

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14572 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Інструменти та методи управління знаннями в системі інноваційного розвитку організацій : [монографія] / Ю. С. Шипуліна, С. М. Ілляшенко, О. А. Біловодська, Я. С. Клісіньскі, І. В. Долина, Н. С. Ілляшенко, М. В. Кармінська-Білоброва, Г. О. Комарницька, Т. О. Кобєлєва, В. Г. М'ячин, А. В. Косенко, В. О. Матросова, О. О. Носирєв, О. М. Проскурня, М. В. Маслак, К. М. Сокол, С. В. Гармаш, Д. С. Божков, І. В. Силка, І. Л. Старків; ред.: Ю. С. Шипуліна. - Суми : Триторія, 2019. - 268 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp.

Досліджено проблеми розроблення і наукового обгрунтування методологічних і теоретико-методичних засад формування і функціонування організаційно-економічного механізму управління продукуванням і комерціалізацією знань на рівні держави, галузі та окремої організації, які б дозволяли визначати і посилювати їх порівняльні переваги, обирати і реалізовувати на цій основі перспективні напрями їх інноваційного розвитку в перманентно нестабільних умовах сучасної економіки. Визначено роль інноваційної культури у забезпеченні успіху орієнтованих на знання стратегій інноваційного розвитку організацій. Висвітлено проблеми реалізації знань як елементу інтелектуального капіталу сучасного університету.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)290-55

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА848972 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Черепанова В. О. 
Оптимізація управління інтелектуальною власністю за процесно-функціональним підходом / В. О. Черепанова, І. В. Силка // Бізнес Інформ. - 2021. - № 9. - С. 41-51. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.

Розроблено спосіб оптимізації управління об'єктами інтелектуальної власності (ІВ) за процесно-функціональним підходом, який базується на використанні нейронних мереж у поєднанні з мережами планування в умовах невизначеності. При аналізі праць різних учених було розглянуто концептуальні підходи до формування управління ІВ за процесним і функціональним підходами до управління. Систематизовано використання штучних нейронних мереж в управлінні інтелектуальною власністю на промислових підприємствах у поєднанні з мережевим плануванням в умовах невизначеності. Нейронні мережі складаються з різної архітектури, але для управління інтелектуальною власністю доцільно використовувати Self Organizing Maps (SOM) Кохонена, Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) і багатошаровий перцептрон Румельхарта або їх поєднання. Доведено, що запропонований науковий підхід (інструментарій) у вигляді нейронних мереж і мережевого планування дозволяє скоротити час на виконання робіт, що пов'язані з управлінням інтелектуальною власністю на промислових підприємствах на засадах процесно-функціонального підходу. На підставі проведеного дослідження проведено розрахунок витрат часу, який підтвердив ефективність упровадження нейромереж у поєднанні з мережевим графіком. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є розробка та побудова універсального інструменту з використанням нейромереж і мережевого графіка для управління інтелектуальною власністю на промислових підприємствах. Подальший розвиток управління об'єктами інтелектуальної власності дозволить підвищити ефективність виробництва та дохідність підприємств.


Індекс рубрикатора НБУВ: У010.253.333.32 + У9(4УКР)300-141

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14572 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
10.

Павлюченко О. С. 
Теоретичне і практичне обгрунтування рецептурного складу мафінів яблучних спеціального призначення / О. С. Павлюченко, Л. Г. Дейниченко, А. В. Кравчук, О. В. Матиящук, І. М. Силка // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 1. - С. 134-144. - Бібліогр.: 143 назв. - укp.

Обгрунтовано можливість виробництва мафінів яблучних спеціального призначення з метою розширення асортименту борошняних кондитерських виробів для хворих на цукровий діабет, ожиріння, целіакію. Проаналізовано досвід використання замінників цукру, борошна пшеничного в технології борошняних кондитерських виробів спеціального призначення, зокрема з покращаною харчовою, біологічною цінністю та зниженим глікемічним індексом. Підібрано рецептурні сипкі компоненти та встановлено, що найменший глікемічний індекс має борошно зеленої гречки (15 од.), лляне борошно (35 од.) та амарантове борошно (45 од.). Визначено харчову й енергетичну цінність дослідних зразків борошна та яблучної клітковини, які використовувались у рецептурах мафінів яблучних спеціального призначення. У ході досліджень розроблено 4 модельні зразки з різними відсотковим співвідношенням сипких компонентів. На етапі аналізу органолептичних показників сенсорним методом установлено, що зразок N 3 із вмістом борошна амарантового, лляного та борошна зеленої гречки у відсотковому співвідношенні 20:30:50 відповідно мав найкращі органолептичні показники. Зразок характеризується привабливим зовнішнім виглядом, приємним запахом, має присмак гречки, горіхів та яблук, м'яку вологу та пористу консистенцію. Що стосується фізико-хімічних показників, то спостерігається збільшення вологості на 4,3 % і зменшення понад 20 % об'ємної маси мафінів яблучних спеціального призначення у порівнянні з аналогом. Визначено хімічний склад, енергетичну цінність і глікемічний індекс інноваційного виробу та проведено порівняння з контролем. Результатом проведеного дослідження є науково обгрунтований склад інноваційних мафінів яблучних спеціального призначення з високими органолептичними показниками, покращаною харчовою цінністю, зниженими енергетичною цінністю (на 22 %) і глікемічним індексом (на 17 %).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л868

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського