Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (3)
Пошуковий запит: (<.>A=Чепель Н$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 13
Представлено документи з 1 до 13

      
Категорія:    
1.

Фролова Н. Е. 
Розроблення методики газохроматографічного аналізу ефірних олій на капілярних колонках / Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, Н. В. Чепель, Т. В. Кубрак // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 80-82. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Визначено оптимальні умови проведення газохроматографічних досліджень на капілярних колонках з метою якісного розділення кисневмісних ароматичних компонентів і терпенових вуглеводнів ефірних олій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Фролова Н. Е. 
Отримання натурального ароматизатора з ефірної олії кропу як функціональної складової продуктів оздоровчого харчування / Н. Е. Фролова, В. М. Кошова, Н. В. Чепель, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 40-42. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Ефірну олію кропу досліджено на якісний і кількісний покомпонентний склад. Проведено її фракціонування, у результаті чого одержано чотири фракції, які відрізнялись за складом ароматичних речовин. На основі змішування цих фракцій у певних співвідношеннях розроблено рецептуру ароматизатора "Кріп-елітаромат".


Ключ. слова: кріп, ефірні олії, натуральні ароматизатори, фракціонування, фракції, рецептура ароматизатора
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6 + Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Фролова Н. Е. 
Фракціонування ефірної олії коріандру з вивченням якісного складу / Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, Н. В. Чепель // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 82-84. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Для підвищення стійкості ефірних олій і створення натуральних ароматизаторів із заданими біологічно активними, фізико-хімічними й ароматичними властивостями використано спосіб вакуумного фракціонування. Особливістю такого фракціонування є попередні розрахунки температур і тисків, за яких ефірну олію коріандру розділено на окремі фракції. Такий спосіб дозволяє розширити асортимент натуральних ароматизаторів, які використовуються в сучасній харчовій промисловості.


Ключ. слова: ефірна олія, ароматизатор, фракції, вакуумне фракціонування, фракційна установка, режими фракціонування
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Фролова Н. Е. 
Порівняльні дослідження умов розділення ароматичних речовин різних класів / Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, Н. В. Чепель // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 18-20. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Зазначено, що для створення заданого напрямку аромату в технології натуральних ароматизаторів важливим етапом є визначення вмісту ароматичних речовин, які входять до складу ефірних олій. Проведено порівняльні газохроматографічні дослідження умов визначення в ефірних оліях терпенових вуглеводнів і кисневмісних похідних. За одержаними результатами підібрано газохроматографічні капілярні колонки з полярною та неполярною нерухомими фазами; визначено оптимальні витрати газу - носія, водню, повітря; встановлено температурні режими. Як модельну суміш використано ефірну олію коріандрового насіння. Встановлені оптимальні умови дозволять вивчати покомпонентний склад ефірних олій як сировини технології ароматизаторів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Чепель Н. В. 
Удосконалення технології перероблення ефірних олій з отриманням харчових натуральних ароматизаторів : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / Н. В. Чепель; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2009. - 20 c. - укp.

Удосконалено технологію переробки ефірних олій з одержанням харчових натуральних ароматизаторів. Запропонована технологія передбачає вакуумну фракційну розгонку ефірних олій на фракції заданого складу ароматичних компонентів і комбінування одержаних фракцій ефірної олії за масовими співвідношеннями, розразованими програмним комплексом згідно із встановленими вимогами, що забезпечує одержання певних натуральних ароматизаторів. За вдосконаленою технологією переробки ефірних олій одержано п'ять харчових ароматизаторів з ефірної олії кропу, що засвідчило можливість випуску різноманітного асортименту високоякісних натуральних ароматизаторів, а це задовольняє потребу харчової промисловості в них з наданням продукту особливого аромату високої насиченості та покращеної стабільності. За результатами проведеного дослідження розроблено нормативну документацію на "Ароматизатори натуральні з ефірних олій" та "Технологічну інструкцію по виробництву ароматизаторів натуральних з ефірних олій".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л982

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА366827 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Чепель Н.  
Використання ароматизаторів у виробництві особливої горілки "Капітан" / Н. Чепель // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 131-138. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розроблено рецептуру особливої горілки "Капітан" із застосуванням методу профілю флейвора, враховуючи сучасні тенденції алкогольного ринку. Побудовано органолептичний профіль алкогольного напою та визначено кількісні співвідношення відповідних інгредієнтів у рецептурі. Дослідженнями органолептичних і фізико-хімічних показників доведено гармонізацію напою за ароматом і смаком після шести місяців зберігання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Чепель Н. В. 
Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій / Н. В. Чепель, Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, К. А. Науменко, І. М. Силка, О. М. Усатюк // Наука та інновації. - 2012. - № 3. - С. 57-63. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

The choice of concentration method for optically active isomers of essential oils with the allocation of their narrow fractions by vacuum rectification, which requires calculation of the theoretical parameters of vacuum rectification of essential oils and hardware improvement of automated installation of the vacuum fractionation of essential oils, is substantiated.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Чепель Н. В. 
Використання композиційних ароматизаторів із ефірних олій кропу та коріандру у виробництві особливих горілок / Н. В. Чепель // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 42. - С. 117-121. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Випуск нових алкогольних брендів виробники пов'язують із розробкою нових міцних "фантазійних" напоїв з використанням джерел натурального аромату, зокрема ефірних олій. Враховуючи сучасні тенденції алкогольного ринку, розроблено рецептуру особливої горілки "Капітан" з застосуванням методу профілю флейвора. За допомогою цього методу побудовано органолептичний профіль алкогольного напою та визначено кількісні співвідношення інгредієнтів у рецептура, що відповідають профілю. Дослідження органолептичними і фізико-хімічними показниками даного напою до і після 6 місяців зберігання показали його гармонізацію як за ароматом, так і смаком.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Чепель Н. В. 
Дослідження способу препаративного виділення ароматичних компонентів з ефірної олії кропу / Н. В. Чепель, К. А. Науменко, Н. Е. Фролова, О. М. Усатюк, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 47. - С. 117-122. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Для одержання ароматичних компонентів ефірних олій та їх фракцій розроблено спосіб розділення і виділення з використанням препаративної газової хроматографії. Запропоновано заповнення препаративної колонки твердим носієм неоднорідного зернення та нанесення НФ з градієнтом її концентрації до маси твердого носія. Таке рішення дозволило збільшити кількість числа теоретичних тарілок препаративної колонки та підвищити ефективність процесу розділення ефірної олії та виділення її ароматичних компонентів. Проведено розділення та виділення вузьких фракцій ефірної олії кропу з одержанням її компонентів у концентрованому або чистому вигляді.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Чепель Н. В. 
Розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком / Н. В. Чепель // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2014. - № 5/6. - С. 45-51. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.

У процесі розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної (Salvia sclarea) для інкапсулювання гуміарабіком проведено визначення динаміки адсорбції органічних класів ароматичних речовин і розділення ефірної олії на заплановані фракції з відмінними ароматичними властивостями вакуумною ректифікацією. Для встановлення масових співвідношень фракцій у ароматичних композиціях застосовано симплекс-метод математичного моделювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Чепель Н. В. 
Вплив солодових екстрактів на Lactobacillus та Bifidobacterium у пробіотичних ферментованих напоях / Н. В. Чепель, В. М. Кошова // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 5/11. - С. 67-76. - Бібліогр.: 33 назв. - укp.

Показано, що внесення ячмінного та вівсяного солодових екстрактів у співвідношенні 95:5 як пребіотичного комплексу під час виробництва пробіотичних ферментованих напоїв значно підвищує життєздатність бактерій Lactobacillus spp. і Bifidobacterium spp. Їх біохімічна активність характеризується інтенсифікацію виділення молочної кислоти та етанолу, вторинних метаболітів, що формують високі структурні та ароматичні властивості готового продукту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л883-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Науменко К. А. 
Визначення сорбційної ємності адсорбентів із застосуванням газової хроматографії / К. А. Науменко, Н. Е. Фролова, О. О. Петруша, Н. В. Чепель // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2017. - № 1/10. - С. 70-74. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Проведено дослідження з визначення питомої сорбційної ємності активованого вугілля марки БАУ-А та пористих полімерів типу полісорб-1, полісорб-10 і тенакс GC із використанням газової хроматографії. Це надало змогу прогнозувати їх експлуатаційні характеристики та можливості використання в адсорбційних системах вловлювання ароматичних речовин під час концентрування соків та екстрактів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.12-51 + Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Фролова Н. Е. 
Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка, К. А. Науменко, Н. В. Чепель // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, 5 (ч. 2). - С. 222-231. - Бібліогр.: 25 назв. - укp.

В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з одержанням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин - ефірні олії - надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з одержанням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682 + Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського